Pitäisikö Suomen koronastrategiaa muuttaa? Entä, miten terveydenhuollon kantokyky ruvataan jatkossa? Muun muassa näistä asioista Suomen hallitus keskustelee tänään pääministeri Marinin johdolla.
Hallitus neuvottelee tänään pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla koronatilanteesta ja sen edellyttämistä toimista Säätytalolla kello 10 alkaen.
Hallitus keskustelee myös koronastrategian päivittämistarpeista asiantuntijatiedon pohjalta. Nopeasti leviävän omikronmuunnoksen pahentama epidemiatilanne on herättänyt huolta siitä, miten terveydenhuollon kantokyky lähiviikkoina säilytetään.
Hallitus saa keskustelun pohjaksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen koronaennusteen. Hieman kello 9.30 jälkeen Säätytalon edustalla nähtiin johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Salminen ei jäänyt keskustelemaan paikalla odottavien toimittajien kanssa, vaan ohitti paikalla odottavan median niukkasanaisena, eikä halunnut lausua mitään ennakkotietoja uudesta ennusteesta.
Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari jäi kuitenkin kommentoimaan tilannetta.
– Tässä on varmaan pitkä päivä ehdessä. On selvää, että omikronvirusmuunnos leviää nopeasti ja tauti etenee, hän sanoo.
Hän painotti kommentissaan, että edustamilleen vihreille on keskeistä, että tavoitteena on mahdollisimman vähäiset lasten ja nuorten elämää haittaavat rajoitukset. Keskeisenä tavoitteena on hänen mukaansa saada rokotekattavuus hänen mukaansa kasvuun.
– Aikuiset kantavat vastuun, hän totesi.
Hän muistuttaa, että nykyiset rajoitusolot eivät voi olla perustila.
– Se mikä täytyy muistaa on, että tämä on poikkeuksellista. Tämä ei ole normaalia, että ihmisten perusoikeuksia, ihmisten elämää, ihmisten mahdollisuuksia harjoittaa omaa ammattiaan rajoitetaan näin raskaasti. Nyt pitää yhdessä miettiä, miten päästään mahdollisimman nopeasti siihen, että näistä rajoituksista päästään eroon ja ihmiset voivat elää mahdollisimman normaalia elämää, Kari linjaa.
Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd) totesi, että tapaamisen tuloksista ja sen yksityiskohdista puhutaan viimeistään illalla.
– Me ollaan varattu koko päivä tähän keskusteluun. On ihan selvää, että käydään hyvin perinpohjainen strateginen keskustelu, hän totesi säätytalon edustalla.
– On pientä optimismia ilmassa, arvioi taas ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) viitaten muiden Pohjoismaiden koronatilanteen helpottumiseen.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson taas toteaa, että rokotuskattavuus on edelleen kaiken A ja O. Jäljityksen rooli on taas vähentynyt. Koronatestauksessa ongelmana on hänen mukaansa se, että monet etuudet ovat sidoksissa viralliseen koronatestitulokseen.
RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson myös painottaa koronarokotteen ottamisen tärkeyttä. Tulevista neuvotteluista hän painottaa sitä, että neuvotteluissa kuullaan uusin selvitys koronatilanteesta ja voidaan arvioida, miten omikronmuunnoksen erot aiempiin koronamuotoihin vaikuttavat siihen, millaista koronastrategiaa tulisi toteuttaa.
Pääministeri Sanna Marin totesi, että tänään käydään keskustelua strategiasta, mutta itse strategian muunnos kestää pidempään. Hän kertoi myös, että tullaan keskustelemaan koronapassista ja sen muutostarpeista. Marin ennakoi, että koronarajoitukset tulevat jatkumaan tammikuun jälkeen, mutta muistuttaa, että nykyiset rajoitustoimet eivät ole yhtä vaikuttavia, kuin aiempia virusmuunnoksia vastaan.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) totesi, että hänelle olevan tärkeää, että sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyky ei ylity.
Lue myös: Pääministeri Marin MTV Uutisille: Keinot korona-aallon hillitsemiseksi on käytetty – "Koronastrategian painopistettä on siirrettävä"
STT:n tietojen mukaan strategian muutoksista ei vielä tiistaina ole päätöksiä luvassa. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) vastaa strategioiden valmistelusta eikä ministeriössä tiettävästi ole vielä aloitettu valmistelua.
Marinia on viime viikkoina kritisoitu siitä, ettei hän ole ottanut johtajuutta pahentuneessa koronaepidemiassa.
Tiistaiset hallitusneuvottelut käydään Marinin johdolla toisin kuin kahden edeltävän perjantain ministerikokoukset, joissa puheenjohtajan paikalla on istunut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).
2:02
2:11