Shanghaissa on maailman toiseksi korkein rakennus, 632-metrinen Shanghain torni. Sillä ja sen liepeillä nousseella pilvenpiirtäjärykelmällä on ongelma, sillä maa niiden alla vajoaa.
Seitsemän senttimetriä vuodessa, kaksi ja puoli metriä vuosisadassa. Tätä vauhtia maa vajoaa pilvenpiirtäjien alla Lujiazuin alueella Shanghain Pudongissa.
Pilvenpiirtäjät painavat valtavasti. Maaperä on tulvamaata, ja pohjavesikerroksia on hyödynnetty surutta. Viime vuosina niihin tosin on yritetty pumpata vettä takaisin.
400 vuotta aikaa
– Nykyisellä vajoamisvauhdilla kaupunki pysyy merenpinnan yläpuolella vielä yli 400 vuotta, mutta siitä huolimatta on useita mahdollisesti vaarallisia tekijöitä. Kaupungin on täytynyt kohottaa tulvavallejaan jo monta kertaa, sanoo shanghailaisen geologisen instituutin professori Li Qinfen International Business Timesille.
Niitä saatetaan joutua kohottamaan jatkossakin, jos ilmastonmuutos nostaa merenpintaa. 24 miljoonan asukkaan Shanghai on Itä-Kiinan meren rannalla.
Maan vajoaminen ei ole tullut kaikille rakennuttajille yllätyksenä. Shanghain tornin perustat ulottuvat 200 metriä maaperään, ja apuna on lisäksi kelluvia rakenteita eräänlaisena peruskalliona.
Vaarana putoavat ikkunat
Pilvenpiirtäjien yksi vaara ovat myös tulipalot. Ja viime keväänä Shanghain tornin 76. kerroksesta putosi yli kolmen neliömetrin kokoinen ikkunaruutu katuun.
Aivan Shanghain tornin lähellä on kolme yli 400-metristä rakennusta. Profiililtaan tunnetuin lienee korkinavaajaa muistuttava, lähes 500-metrinen World Financial Center.
Yhä taloudellisesti kasvava – joskin nyt aiempaa hitaammin – Kiina haluaa yhä korkeammalle. Shenzheniin Hongkongin naapuriin saattaa nousta 739 metriä korkea rakennus.