Pohjois-Korean pääkaupunkia hallitsee valtava rakettimainen rakennus, jota ei ole koskaan käytetty – tässä on "Tuomion hotellin" hämmentävä tarina

Laskematon määrä rahaa, betonia, työpanosta ja aikaa. Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa seisoo Eiffel-torniakin korkeampi rakennus, josta piti tulla erakkovaltion voimannäyttö. Kävikin päinvastoin, ja siitä tuli onton valtionsa vertauskuva.

Vuosien ja vuosikymmenien ajan 330-metriä korkea rakennus on ollut merkki kommunistidiktatuurin häpeästä, kertoo CNN laajassa artikkelissaan. Keskeneräinen betonikolossi seisoi kaikkien näkyvillä maan pääkaupungin paraatipaikalla, eikä sitä voinut olla näkemättä.

Häpeä oli niin suuri, että maan virallisista valokuvista se häivytettiin pois.

Toisin oli tarkoitettu.

Ryugyongin valtavan hotellin piti olla kylmän sodan aikainen vastaus naapurivaltio ja kilpakumppani Etelä-Korean saavutuksille. Sen piti himmentää Etelä-Korean 1988 olympialaisten ja eteläkorealaisen yrityksen Singaporeen rakentaman maailman korkeimman hotellin hehku.

Talous kaatui suuruudenhulluuteen

Ryugyongin rakennustyöt alkoivat vuonna 1987. Huoneita hotelliin oli määrä tulla vähintään 3000, ja suunnitelmiin oli piirretty viisi pyörivää panoraamaravintolaa.

Aikataulu oli mahdoton. Jättiläisen piti olla valmis vain kaksi vuotta myöhemmin, kun kommunistisen maailman omat urheilukilpailut, Maailmanfestivaali nuorille ja opiskelijoille, järjestettiin maassa 1989.

Ongelmia oli liikaa, ja aika loppui kesken. Sekä rahat.

Pohjois-Korea oli kaatanut jo miljardeja dollareita kisojen muihin valmisteluihin: oltiin rakennettu uusi stadion, Pjongjangin lentokenttää oltiin laajennettu ja teitä oltiin uusittu.

Erakkovaltion talous ei tätä kaikkea kestänyt, samalla kun rahallista tukea aiemmin tarjonnut Neuvostoliitto veti viimeisiä henkosiaan.

Talouskriisi tarrasi maahan kuristusotteella, ja rakennustyöt keskeytyivät vuonna 1992.

Betoninen ulkokuori oltiin sentään saatu rakennettua, ja harjakorkeuteen päästy. Mutta tilanteen surkeutta jäi alleviivaamaan katolle ruostumaan jätetty nostokurki.

Rujo, harmaa ilmestys sai pilkkanimen Tuomion hotelli.

Uusi yritys vuosien tauon jälkeen

Materiaali määräsi erikoisen muodon

Ryugyong on hyvin omalaatuisen mallinen. Se näyttää pyramidin ja avaruusaluksen risteymältä kolme siipensä kanssa.

Matalammat tötterösiivet ovat 15-kerroksisia, joiden huipulle tarkoitettiin näköalapaikat ravintoloineen. Huippu kurkottaa 330 metrin korkeuteen.

Pyramidimaisen muodon takana on muutakin kuin estetiikkaa, kirjoittaa CNN. Kyse on siitä, että raaka-ainepulasta kärsinyt erakkovaltio olit tottunut käyttämään rakennuksissa teräksen sijasta betonia.

– Se oli rakennettu näin, koska yläkerrosten tuli olla alakerroksia kevyempiä, sanoo CNN:n haastattelema arkkitehti Calvin Chua.

Nostokurki ja paljas betoni ehtivät symboloida Suuren johtajan Kim Il-sungin ja Rakkaan johtajan Kim Jong-ilin epäonnistumista kuudentoista vuoden ajan. Vuonna 2008 toimeen tartuttiin taas, kun apua saatiin ulkomailta, tällä kertaa Egyptistä.

Pohjois-Koreaan 3G-verkkoa rakentanut yritysrypäs Orascom otti hoitaakseen hotelliprojektin ulkokuoren loppuunrakentamisen osana verkkosopimusta. Nostokurki saatiinkin alas, ja pinta peitettyä kahden vuoden projektin aikana kiiltävällä lasilla.

Toiveet heräsivät hotellin saattamisesta käyttökuntoon, mutta ne osoittautuivat turhiksi.

Vihdoin ilmestys vailla vertaa

Vaikka hotelli on pysynyt kaikki nämä vuodet tyhjillään, sen uusi elämä alkoi vihdoin vuonna 2018. Ryugyongin julkisivuun kiinnitettiin valtava määrä LED-valoja, joiden ansiosta se on majakka vailla vertaa.

Ainakin silloin, kun sähköä riittää.

Mutta kun sitä on, pjongjangilaiset saavat nähdä propagandaesityksen, jollaista ei missään muualla maailmassa ole. Taivaaseen asti kurkottava sci-fi-rakennus hehkuu väriloistossa ja valaisee taivaankin.

Ja kolmensadan metrin korkeudessa liehuu punainen valotähti aivan kuin Sauronin silmä valvoen kaikkea. Juuri niin kuin Suuri johtaja visioi yli 30 vuotta sitten.

Nykyään maamerkki on jotain, joka ei enää maan johtajia hävetä. Vielä kun pröystäilevän ulkokuoren alla olisi jotain, josta olisi hyötyä kansalaisillekin, pohjoiskorealaisille itselleen. 

Lue myös:

    Uusimmat