Shivelutshin tulivuori Venäjä itäpuolella saattaa olla valmistautumassa ensimmäiseen voimakkaaseen purkaukseensa 15 vuoteen.
Kamtshatkan tulivuorenpurkauksen torjuntaryhmä (KVERT) arvioi viikko sitten, että Shivelutsh todennäköisesti purkautuu lähiaikoina. Sen laavakupoli on jatkanut kasvamistaan ja aktiivisuus tulivuoren fumaroleilla eli rikkiä syöksevillä maa-aukoilla on voimistunut.
Kamtshatkan niemimaalla on 29 aktiivista tulivuorta. Se kuuluu niin kutsuttuun Tyynenmeren tulirenkaaseen, jossa on runsaasti vulkaanista toimintaa.
Korkeimmillaan 3 283 metriin kohoava Shivelutsh on yksi niemimaan suurimmista ja aktiivisimmista tulivuorista. Se on purkautunut 60 kertaa viimeisen 10 000 vuoden aikana.
Osa siitä seisoo muinaisen kalderan päällä – kraatterimainen valuma-alue todennäköisesti muodostui valtavassa purkauksessa ainakin 10 000 vuotta sitten.
Vuori hohtaa öisin
Shivelutshin lähistöllä ei ole asutusta, jota sen purkaus uhkaisi, mutta lentoliikennettä se mitä luultavimmin haittaisi.
Edellisessä suuressa purkauksessa vuonna 2007 tulivuori syöksi taivaalle tuhkapilven, joka Nasan mukaan nousi jopa 9 750 metrin korkeuteen.
Turisteja on kehotettu pysymään ainakin 25 kilometrin päässä Shivelutshista.
Tutkijan mukaan tulivuoren laavakupoli on silminnähden lämmennyt erittäin kuumaksi.
– Kupoli hohtaa öisin melkein kaikilta puoliltaan. Tulikuumaa, noin 1 000 celsiusasteista maa-ainesta vyöryy reunoja pitkin, venäläinen vulkanologi Alexei Ozerov sanoo uutistoimisto Reutersille.
Viime viikolla niemimaalla raportoitiin kaksi maanjäristystä, voimakkain magnitudiltaan 5,7, parinkymmenen kilometrin syvyydessä.
Katso videolta artikkelin alusta, miltä Shivelutsh tällä hetkellä näyttää.