Sieniseuran keskustelut ovat myrkyttäneet Facebook-yhteisön. Julkaisuissa on kiistelty kiivaasti ja provosoitu huumeidenkäyttöön. Yli 30 000 jäsenen Facebook-yhteisö on nyt hyllytetty kommentoimasta sivuilla.
Ylen mukaan etenkin viikonloppuöisin tappelut yltyvät. Nettiriidat ovat paisuneet jopa ylläpitäjien uhkailuiksi kotiin saakka, riitaisten puhelinsoittojen muodossa.
Yksittäisiä jäseniä on jo aikaisemmin pyritty sulkemaan kommentoimasta riitaisien tai esimerkiksi huumeidenkäyttöön liittyvien julkaisujen johdosta. Ylen haastatteleman ryhmän ylläpitäjän Hanna Tuovilan mukaan asenteet ovat kuluvan vuoden aikana muuttuneet ikävään suuntaan.
Jämäkkä linjaus voimaan toistaiseksi
Sunnuntaina Sieniseuran Facebook-sivujen kommentointi saatettiin jäähylle määrittelemättömäksi ajaksi. Ylläpito kertoo pitkässä viestissään muutamista perussäännöistä julkaisujäähyihin liittyen.
Napakka teksti muistuttaa muun muassa asiallisesta keskustelusta ja hyvistä käytöstavoista sekä huumausaineisiin liittyvän keskustelun olevan yksiselitteisesti kielletty.
Seuran mukaan julkaisujen tulisi liittyä sieniin ja kunnioittaa yhdistyksen tarkoitusta. Hanna Tuovilan julkaisema viesti muistuttaa, että paras tapa oppia sieniä on osallistua sienikursseille, -retkiin ja -näyttelyihin sekä hankkia sienikirjallisuutta.
Yhdistyksen linja on, että laji tunnetaan ensin itse, sitten tehdään päätös syömisestä.
"Kenelläkään ei ole velvollisuus raportoida syötävyystietoja. Yhdistyksen valistusperinne tähtää kansalaisten pitkäjänteiseen ja vastuulliseen lajien opettelemiseen."
Ylityöllistetty ylläpito
Sieniseura jakoi samassa julkaisussa myös omasta roolistaan sivustolla.
"Ei, me emme saa tästä palkkaa, ei, me emme tee tätä kokopäivätyönä, kyllä, meilläkin on oma elämä, ei, me emme halua ratkoa meille tuntemattomien ihmisten riitoja facebookissa. Ja silti, kyllä, me edelleen pidämme sienistä ja harrastamme niitä, ja jostain lukkarinrakkaudesta ja tällä hetkellä itsellemme tuntemattomasta syystä edelleen haluamme olla tässä ryhmässä ylläpitäjinä."
Ratkaisu on sekin herättänyt kommentteja puolesta ja vastaan. Osa käyttäjistä kokee aikalisän olevan mallikas ratkaisu, kun taas toiset viittaavat ylläpidon yliherkkyyteen asian tiimoilta.