Toimittaja Kaarina Roininen
Sämpylät
3 dl vettä tai maitoa
25 g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaisesti noin 3/4 tl suolaa
0,5tl valkosipulijauhetta
1 dl kauranleseitä
5 - 6 dl vehnäjauhoja
0,5dl öljyä
Täyte:
3-5 hienonnettuja sekasieniä tai kantarelleja
2 sipulia ripaus valkopippuria (suolaa)
100 - 200 g valkosipulista kevyttuore- juustoa
noin 1 dl hienonnettua ruohosipulia tai persiljaa (1 -2 dl juustoraastetta)
1-2 tl Provecen yrttisekoitusta.
VOITELUUN:
munaa
PINNALLE:
pellavansiemeniä
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
2. Lisää suola, valkosipulijauhe sekä kauraleseet. Alusta taikinaan jauhot ja loppuvaiheessa öljy.
3. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa peitettynä.
4. Silppua sipulit. Haihduta sienistä sekä sipulista kosteus pannulla tai padassa koko ajan sekoittaen, älä ruskista.
5. Mausta seos ripauksella valkopippuria ja tarvittaessa suolalla (jos sienet eivät ole suolasieniä). Anna seoksen jäähtyä.
6. Kauli taikina noin 30x60 cm:n suuruiseksi levyksi.
7. Levitä levylle haarukalla pehmennetty tuorejuusto ja ripottele päälle sieni- sipuliseos, ruohosipulisilppu, juustoraaste ja yrttiseos.
8. Kääri levy rullaksi. Leikkaa rulla noin 3 cm:n levyisiksi paloiksi.
9. Pane palat lähes vieri viereen leivinpaperin päälle pellille tai haluamaasi vuokiin. Anna kohota lämpimässä paikassa peitettynä.
10. Voitele pinta munalla ja ripottele päälle pellavansiemeniä.
11. Paista leivonnaisia 225 asteessa uunin keskiritilätasolla noin 20 minuuttia.