Siilejä suojeleva Pekka varoittaa uudenlaisesta uhasta, joka voi koitua pienten piikkiselkien karmeaksi kohtaloksi: "Koko poikue voi menehtyä"

0:44img
Tällaista elämää siilit viettävät Wahlstenin pihamaalla.
Julkaistu 07.07.2021 15:38

Karoliina Sorjonen

karoliina.sorjonen@mtv.fi

Elokuussa 2020 MTV Uutiset kertoi hyvinkääläisestä Pekka Wahlstenista, jonka piha oli siilien paratiisi. Palasimme siilien keitaalle ja kuulimme siilikesän uusimmat kuulumiset. Tänä vuonna vaarana ovat helteet sekä uutena trendinä kohtalokkaat robottiruohonleikkurit.

Hyvinkäällä Pekka Wahlstenin pihalla sijaitsee siilien keidas. Vuosittain pihalla vierailee kymmeniä siilejä, jotka turvautuvat miehen tarjoamaan ruokaan, veteen ja suojaan.

Olosuhteet ovat pihalla suotuisat. Wahlsten on pystyttänyt tontille useita siilihäkkejä, jotka suojaavat ruokakuppeja ahnailta lokeilta, variksilta ja harakoilta.

Hädässä oleva siili näyttäytyy ihmiselle

Piikkiselät kuljeskelevat pihan läheisyydessä oman mielensä mukaan. Siilejä on näkynyt kevään aikana tavallista vähemmän, sillä säät ovat olleet sateisia ja luonto rehevää. Tämä tarkoittaa, että siileillä on ollut hyvät elinolosuhteet ja ne eivät ole tarvinneet Wahlstenin ruoka-avustusta.

Wahlstenin mukaan siilit kääntyvät kuitenkin mielellään ihmisten puoleen hädän hetkellä.

– Siili on fiksu eläin ja ilmaisee hätänsä ihmiselle näyttäytymällä. Sillä on yleensä jonkinlainen hätä ravinnon suhteen tai se on loukkaantunut. Silloin ihmisen täytyy osata auttaa.

Viime viikkojen helteet ovat kuitenkin ajaneet eläimet taas ahtaalle. Siilejä on alkanut taas näkyä aiempaa enemmän, ja parhaimmillaan pihalla on ruokaillut kahdeksan siiliä samanaikaisesti.

Helteellä siilin ravinto katoaa

Juhannuksesta jatkunut helle huolestuttaa siilimies Wahlstenia. Jos helteet jatkuvat samalla lailla, edessä on tänäkin kesänä haastava kesä piikkiselille.

Ravinnon etsiminen vaikeutuu, kun madot ja muut ötökät kaivautuvat entistäkin syvemmälle maan kosteuteen. Kuumalla ilmalla myös veden etsintä vaikeutuu.

Ruoki lemmikkien märkämuonalla

Wahlsten kehottaakin kanssaihmisiä pitämään huolta siiliystävistä asettamalla pihoille matalahkoja vesiastioita. Siilin herkkä vatsa ei kestä laktoosia, joten maito ei ole oikea neste siilille.

Ruoaksi käy hyvin kissan tai koiran märkäruoka. Kuivat ruokanapit eivät sovi siileille, sillä ne turpoavat eläimen vatsassa vaarallisen kokoisiksi. Jos kotoa löytyy vain kuivamuonaa, se täytyy liottaa runsaassa vedessä, jottei ruoka turpoa.

Robottiruohonleikkurit vaarallinen uutuus

Uusi riski siilien turvallisuudelle on yleistyneet robottiruohonleikkurit. Wahlsten on joutunut kiidättämään useamman siiliparan hoitoon.

– Siili ei osaa väistää leikkuria. Jos sillä on pensaassa poikue, emä asettuu robottileikkurin eteen ja puolustaa pentuetta. Pahimmassa tapauksessa koko poikue voi menehtyä.

Eläinten suojelemiseksi Wahlsten mainitsee robottileikkurin alueen rajaamisen. Pienet eläimet liikkuvat usein nurmien rajalla ja puskien reunoilla, joten leikkurin piha-aluetta kannattaa rajata tiiviimmäksi. Pihan laitamat voi sitten siistiä itse käsin leikkureilla.

Lue myös: Pekan, 61, piha on todellinen siiliparatiisi! Nälkäisten siilien sankari näkee läheltä, mitä kuuma kesä on tehnyt vipeltäjille

Siilit hyvinkäällä

Piikikkäät eläimet eivät sovellu lemmikeiksi vaan niitä kannattaa seurata etäänpää. Kuva: Pekka Wahlsten

Jos kohtaa loukkaantuneen siilin, Wahlsten suosittelee soittamaan Eläinsuojeluyhdistykselle. Jos eläintä ei vie hoitoon saman tien, saattaa mennä päiviä ennen kuin loukkaantunut siili uskaltaa näyttäytyä uudelleen. Myös eläinlääkärit osaavat auttaa.

Ruinari on kesän nimikkosiili

Viime vuonna ihmiset villiintyivät Einari-siilistä, joka oli nuori ja nälkäinen poikanen. Pienokainen oli yksi myöhäisen kesän poikasista, joilla on usein vaikeuksia selvitä talven yli.

Syksyllä hyvinkääläismies toimittikin poikasen siilihotelliin kylmien kuukausien ajaksi. Einari kotoutettiin maastoon huhtikuussa, eikä pikkuista ole sen jälkeen näkynyt.

Sen sijaan pihamaille on ilmestynyt uusi tuttavuus. Wahlsten nimesi nälkäisen pienen siilen osuvasti Ruinariksi.

– Se ilmaantui kevään ensimmäisenä jalkojen juureen ja pyysi ruokaa. Ruinari aloitti ovelasti, ja ilmestyi yhtäkkiä pihani reunalla näkyvästi esillä. Se ei pyrkinyt karkuun vaan lähestyi kun kutsuin sen syömään.

Lisää tietoa siileistä saa esimerkiksi sivuilta siilikiikarissa.fi

Tuoreimmat aiheesta

Siili