Piikikkään yöeläimen kohtaaminen yhä harvinaisempaa – hoitoon päätyy ruohonleikkurien skalpeeraamia siilejä

Asiantuntija kertoo, kuinka pihasta tehdään siiliystävällinen 3:40
Asiantuntija kertoo, kuinka omasta pihasta voi tehdä siiliystävällisemmän.

Siilien kohtaaminen on tullut harvinaisemmaksi, sillä niiden määrä on romahtanut muutamassa vuosikymmenessä pitkälti ihmisten toimien takia. Jokaisella meistä on kuitenkin mahdollisuus myös auttaa näitä pieniä piikkipalloja ja aloittaa voi jo ihan omasta pihapiiristään. 

Suomen siilikannasta ei ole tarkkaa tilastotietoa, mutta kansalaishavaintojen perusteella Suomen siilien lukumäärä on pudonnut viime vuosina.

Kansainvälisen ympäristöjärjestön WWF:n mukaan siilien määrä on kuitenkin vähentynyt Suomessa nopeasti. Järjestön mukaan yksi syy siilien määrän vähenemiseen on ilmastonmuutos, joka vaikeuttaa muun muassa siilin talvihorrosta.

Siili viihtyy hyvin lehti- ja risukasojen sekä esimerkiksi halkopinojen suojissa, joten ihminen voi omilla edesottamuksillaan parantaa siilien elinolosuhteita ainakin omassa pihapiiriissä.

Tietokirjailija Tuula Nyströmin mukaan siiliasukkaasta voi olla hyötyä kotipuutarhassa.

– Jos sinne jättää vähän risukkoa ja lehtikasoja sekä vaikka yhden nurkkauksen, jossa ei ole ruohonleikkureita tai muuta sellaista, niin siellä on siilin hyvä asustella ja olla.

– Jos vielä kasvattaa jotakin kasveja, niin siilihän syö myös tuholaisia, Nyström kertoo.

Siilit löytävät ihmisasutusten liepeiltä helposti ravintoa, mutta kaupunkiasutuksesta on siileille myös haittaa. Vaarana ovat esimerkiksi tieliikenne, ruohonleikkurit sekä hyönteismyrkyt.

– Siiliä ei kannata kesytellä turhaan, ettei se joudu vaaraan. Jos se liikkuu kesynä pihalla, niin se voi jäädä auton alle, Nyström kertoo.

Ihmisten empaattisuudesta voi olla siileille enemmän haittaa kuin hyötyä. Nyströmin mukaan liika hoivavietti voi aiheuttaa sen, että siilille annetaan ravintoa, joka ei sille sovellu.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Kesäkaudella siilejä ei hänen mukaansa kannattaisi ruokkia lainkaan.

Vääränlainen ravinto voi aiheuttaa sen, että siililtä putoavat vääränlaisen ravinnon takia hampaat jolloin se ei enää pärjää luonnossa omin avuin.

– Siilejä ruokitaan teollisilla ruoilla, jotka ovat erittäin huonotasoisia, eli niissä ei ole eläinperäistä proteiinia juuri lainkaan.

Korkeasaaren villieläinsairaalaan tuodaan siilejä hoitoon vuositasolla noin sata.

Sairaalan eläintenhoitajan David Israelin mukaan Korkeasaareen päätyvä siilit ovat yleensä saaneet vammansa jonkinlaisten kiinnijäämisen tai esimerkiksi hiiren- tai rotanloukun takia.

– Yleensä ne vammat, joita me havaitsemme vaikka rotanloukuista ovat vakavia päävammoja; ylä- tai alaleuka saattaa lähteä irti. Lisäksi robottiruohonleikkurit, mutta myös siimaleikkurit skalpeeraavat siilejä tai irrottavat raajoja, Israel luettelee.

Israelin mukaan noin puolet Korkeasaareen hoidettaviksi päätyneistä siilieläimistä saadaan palautettua takaisin luontoon.

– Kaikista siileistä, jotka tänne on tuotu, niin niistä noin viisikymmentä prosenttia kuolee tai lopetetaan välittömästi, sillä niiden kärsimys on niin valtava.

Katso alla olevalta videolta, minkälaista hoivaa ja huolenpitoa Korkeasaaren tällä hetkellä ainoa hoidossa oleva siili saa.

Tällaista hoitoa siilit saavat Suomen suurimmassa villieläinsairaalassa 3:30



 

Lue myös:

    Uusimmat