Lopella sijainneen koirahoitolan ja koirasusikasvattajan toiminnasta tehtiin eläinsuojeluilmoituksia melkein heti sen toiminnan alettua vuonna 2014. Valvontaeläinlääkärit tekivät ilmoitusten vuoksi tilalle useita tarkastuksia, mutta yllätyskäyntien järjestämisessä epäonnistuttiin toistuvasti.
Syynä tähän oli se, ettei omistaja kertaakaan päästänyt tarkastajia pihapuomin ohi ilman että näitä odotutettiin. Pihalla oli vahtikoira, joka piti kutsumattomat vieraat loitolla.
– Joka kerta, kun olemme olleet menossa tekemään tarkastusta, olemme joutuneet odottamaan kauan puomin takana ennen kuin he ovat tulleet ulos talosta, vaikka he ovat olleet kotona, kuvaili viimeisimmillä tarkastuskäynneillä mukana ollut läänineläinlääkäri poliisille.
Läänineläinlääkäri kertoo myöhemmin saaneensa kuulla, että eläimiä kuljetettiin pois ja tiloja siivottiin, kun tarkastus oli tulossa.
Lue myös: Todistaja kertoo julmasta koirien kaltoinkohtelusta Lopen koirahoitolassa: "Koira jo kiljui maassa, ja hän potki maata vasten"
Vain pientä huomautettavaa
Yllätyskäynnit epäonnistuivat esimerkiksi lokakuussa 2017 ja tammikuussa 2018. Ensin lokakuussa terveystarkastaja ja valvontaeläinlääkäri soittivat omistajalle pihatieltä, jolloin tämä ilmoitti olevansa poissa kotoa.
Tarkastusta suostuttiin lykkäämään noin viikolla. Kun tarkastus sitten toteutettiin, tilalta ei löytynyt merkittäviä puutteita.
– Oli siellä jotain pientä huomautettavaa, muutamilla koirilla oli märkiä tarhoja ja minisika oli vähän hoikka, muttei huomattavan laiha kuitenkaan, eläinlääkäri kertoi poliisille.
Omistajalla oli esittää useimmiten selitys havaittuun puutteeseen, minkä perusteella aiheuttaja olisi ollut jokin hänestä riippumaton tekijä, eikä hänen toiminnassaan olisi ollut puutteita, eläinlääkäri kuvaili poliisille käyntejä.
Tilan piha oli epäsiisti, mutta siihen eläinsuojeluvalvoja ei puuttunut.
Lue myös: Syyttäjä: Nainen toi Venäjältä Suomeen susia ja koirasusia, hakkasi ja piti niitä saastaisissa tiloissa
Asuintalo siivottomassa kunnossa
Tammikuussa 2018 tarkastajat menivät sisälle asuntoon. Tuolloin tarkastus tehtiin tilan asuintalossa säilytettäviä eläimiä koskeneen ilmoituksen vuoksi. Tarkastajat joutuivat odottamaan puomin takana noin tunnin. Omistaja vetosi koko perheen olevan sairaana.
– (Omistaja) ei olisi millään suostunut tammikuun tarkastukseen. Kerkesin jo soittamaan poliisin virka-avuksi paikalle, mutta lopulta (omistaja) suostui.
Sisällä oli valvontaeläinlääkärin mukaan voimakas eläinperäinen haju ja ammoniakin haju. Omistaja väitti, ettei tätä olisi voinut aistinvaraisesti havaita, vaan pitäisi olla ammoniakkimittari.
Lattialla oli runsaasti virtsaisia sanomalehtiä. Eteisestä lähtevien yläkerran portaiden alla oli useita ulostekasoja.
– Muistaakseni osa ulosteista oli ihan kuivuneita, eli ne olisivat olleet siellä jo pidemmän aikaa.
Koko tarkastuksen ajan perheen pieni lapsi istui olohuoneen sohvalla isänsä kanssa, eläinlääkäri kertoi.
Laihoja koiria
Koiranpennut talon alakerrassa olivat eläinlääkärin mukaan hieman hoikkia, mutta muutoin hyväkuntoisen oloisia. Aikuinen koira oli laiha. Yläkerrassa oli kolme vastasyntynyttä pentua ja niiden emo, joka oli laiha.
– Hän selitti, että koira tuli ihan vasta, eikä hän tiennyt, että se oli tiineenä.
Myös ulkona olleet vuohet olivat laihoja. Niillä ei ollut sulaa vettä tarjolla.
Omistajalla oli puhelimen päässä asianajaja koko tarkastuksen ajan. Hän valvoi tiukasti, että tarkastuksessa katsottiin vain ja ainoastaan ne eläimet, joista ilmoitus oli tehty.
Omistaja sanoi tarkastuksen yhteydessä, ettei halua nähdä valvontaeläinlääkäriä tilalla enää.
Kahdeksan tarkastusta
Lopen koirasusitilalle tehtiin kaikkiaan kahdeksan eläinsuojelutarkastusta, ilmenee tapauksen viime viikolla julkistetusta esitutkintamateriaalista ja syytekirjelmästä. Ensimmäisillä kerroilla tilan olosuhteissa ei havaittu puutteita, mutta vuodesta 2016 alkaen kaikilla eläimillä ei ollut esimerkiksi juomavettä.
Tilan toimintaa läheltä seurannut todistaja kertoi poliisille, miten eläinsuojelutarkastuksen sattuessa tilalla pistettiin toimeksi.
– Aina, kun eläinsuojelu oli tulossa käymään, niin (omistaja) on pyytänyt kaikki auttamaan siivoamisessa, jotta saisi kulissit pidettyä pystyssä.
– Olosuhteet ovat olleet eläimille huonot. Kun eläinsuojelu on ollut tulossa paikalle, niin silloin on kyllä paikat siivottu kuntoon. Kyllä tämä kiire kertoo hyvin siitä, että ei siellä yleisesti ole asiat kunnossa.
Eläimet lopetettiin
Lopulta yllätystarkastus toteutettiin kotietsinnän yhteydessä 9. tammikuuta 2019.
Samassa yhteydessä poliisi otti kiinni koiratilan omistajan ja tämän avopuolison epäiltynä muun muassa luonnonsuojelurikoksista ja vuosia jatkuneesta törkeästä eläinsuojelurikoksesta.
Tammikuun lopulla tehtiin uusi kotietsintä ja tarkastus, jolloin lähes kaikki tilalla olleet kymmenet eläimet lopetettiin.
– Tilaisuus oli kokonaisuudessaan erittäin epämiellyttävä virkatehtävä, mutta lohduttauduin sillä, että tiedän eläinten kärsineen elinolosuhteistaan ja nyt ne olivat päässeet kärsimyksistään, kertoi eläimet ampumalla lopettanut poliisi.
Syyte törkeästä eläinsuojelurikoksesta
Syytteen mukaan törkeä eläinsuojelurikos on jatkunut vuodesta 2016 ja päättynyt kiinniottoon tammikuussa 2019.
Kaikilla eläimillä ei ole ollut syytteen mukaan riittävästi ruokaa ja juomaa ja niiden tarhat ja muut pitopaikat ovat olleet likaisia ja märkiä. Sairaat eläimet eivät ole saaneet riittävää hoitoa. Osaa koirista on pidetty pienissä häkeissä, liian lyhyessä lieassa ja liian ahtaissa tiloissa. Niitä ei ole ulkoilutettu riittävästi.
Lisäksi syytteen mukaan omistaja on käyttäytynyt koiria kohtaan väkivaltaisesti.
Omistaja: En ole koskaan satuttanut eläintä
Omistaja ja hänen oleva kumppaninsa ovat koko ajan kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikokseen. Omistajan mukaan kyseessä on ajojahti ja lavastus.
– Koiriani esiintyy elokuvissa ja haluan niistä käytännöllisiä, terveitä ja hyvännäköisiä ja helposti käsiteltäviä koiria. Ilmeisesti tästä kateellisena nämä muuta kasvattajat ovat tehneet näitä perättömiä ilmoituksia. En ole koskaan satuttanut eläintä tai jättänyt mitään eläintä hoitamatta.
Jutun pääkäsittely Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa pääsee käyntiin näillä näkymin tammikuussa 2021.
Kirjoituksen sitaatit ovat kokonaisuudessaan poliisin esitutkintamateriaalista. Lisäksi jutun lähteenä on julkinen syyte.