Sijoittamassa asuntoon? Näin vältät pahimmat kompastuskivet!

Valmistaudu sijoitusasunnon ostoon hyvissä ajoin.
Julkaistu 04.07.2012 14:33(Päivitetty 11.07.2012 08:48)

Harkitsetko asunnon ostoa sijoitusmielessä? Sijoituskiinteistöä etsivän on hyvä muistaa muutamat tärkeät vinkit ennen kuin alkaa hieroa asuntokauppoja – katso kätevät vinkit.

Muista nämä yhdeksän kohtaa, ennen kuin sijoitat asuntoon!

1. Tutki markkinat tarkoin

Jos olet hankkimassa ensimmäistä sijoituskiinteistöä, muista ottaa tarkoin selvää asuntojen markkinatilanteesta ja ota huomioon sekä riskit että hyödyt. Varmista itsellesi, että kiinteistösijoitus on juuri se asia mitä haluat, sillä asuntoon sijoittamasi raha saattaisi poikia paremmin muualla. Jos tuttavapiirissäsi on joku aiemmin sijoittanut, kannattaa kysyä häneltä ajankohtaisia asioita ja neuvoja.

2. Sijoita vain lupaavaan alueeseen

Lupaava ei tässä yhteydessä tarkoita kalleinta eikä myöskään halvinta vaihtoehtoa. Tässä yhteydessä lupaavalla tarkoitetaan ainakin aluetta, jossa ihmiset todella haluavat asua pidemmänkin aikaa ja josta on helppo päästä myös liikkumaan muualle. Tutustu siis kiinnostaviin kaupunginosiin hyvin, ota selvää liikennemahdollisuuksista, kouluista, hoitopaikoista ja palveluista, sillä kaikessa yksinkertaisuudessaan nämä asiat ovat juuri niitä, jotka vaikuttavat.

3. Laske tarkasti

Ennenkuin edes harkitset asuntojen metsästystä, istahda alas kynä ja paperia kädessäsi. Laske paperille budjetti ostettavan asunnon hinnasta ja siitä, kuinka paljon haluat pyytää vuokralaiseltasi siitä vuokraa. Mieti tarkasti, kuinka paljon haluat jäädä voitolle asuntolainaa maksaessasi, ja paljoko aiot periä vuokralaiselta vuokravakuutta. Tämän lisäksi on hyvä varmistaa, ettet jää tyhjän päälle jos asunto sattuu olemaan tyhjillään kuukauden tai kaksi.

4. Vertaile

Kun päätät hankkia asunnon, älä vain kävele pankkiin sisälle anomaan asuntolainaa. Hyödyllinen tapa olisi kierrellä eri pankkeja ja vertailla heidän tarjoamiaan asuntolainakorkoja. Jos olet epävarma korkojen määristä tai muista lainaan liittyvistä asioista, palkkaa ammattilainen avuksesi – se kannattaa!

5. Suunnittele kohdevuokralainen

Sen sijaan että ostaisit kiinteistön omien mieltymystesi mukaan, järkevämpää olisi suunnitella ihannevuokralainen ostamallesi asunnolle. Jos aiot vuokrata asunnon perheelle, katso että esimerkiksi kaappi- ja työtilaa on riittävästi. Opiskeijat taas arvostavat helppoutta ja helposti siivottavuutta.

6. Älä ole liian kunnianhimoinen

Kaikki ovat varmasti lukeneet ihmisistä, jotka ovat rikastuneet kiinteistösijoittamisella miljonääreiksi. Tämä ei kuitenkaan ole välttämättä todennäköisin kohtalo juuri sinulle, joten kannattaa pitää järki kädessä ja keskittyä laskemaan, laskemaan ja vielä kerran laskemaat tulot ja menot järkevälle tasolle – pitäähän asuntolaina maksaa myös takaisin.

7. Harkitse myös kauempaa

Monet sijoittajat etsivät kohdeasuntoja läheltä omia kotejaan. Kaupunki, jossa asut ei kuitenkaan välttämättä ole järkevin sijoituskohde. Avaa silmäsi myös ympäröivälle maailmalle, ja harkitse asunnon ostoa muualtakin kuin paikkakunnalta, jossa asut.

8. Ole tarkkana hinnan kanssa

Varo maksamasta ylihintaa asunnosta, ja pidä tarjoukset ainakin aluksi maltillisina.

9. Tiedä kompastuskivet

Ennen kuin allekirjoitat mitään sopimuspaperia tai saat avaimia omistamaasi asuntoon, kannattaa esimerkiksi kirjoittaa lista mahdollisista kompastuskivistä, joita voi reitin varrelle tipahdella. Mitäpä jos asuntojen hinnat vaikkapa romahtavat, etkä pysty maksamaan lainaa takaisin? Myös suosituimmillakin asuinalueilla asunnot voivat jäädä seisomaan tyhjillään. Yritä siis valmistautua parhaasi mukaan, jos jokin ei mene niinkuin käsikirjoituksessa.

Teksti: Jokakoti
Lähde: Daily Mail
Kuva: Colourbox

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle