Sijoittaminen asunnon energiatehokkuuteen kannattaa:  Nostaa asunnon arvoa

Peräti 80 prosenttia kasvihuonepäästöistä  on peräisin energian tuotannosta ja kulutuksesta, selviää Suomen ympäristökeskuksen tutkimuksesta. VTT:n mukaan rakennuksissa tapahtuva energiankulutus, lämmitys ja sähkönkulutus vastaa noin 40 prosenttia kaikesta Suomen energiankulutuksesta. Jotta kulutus saadaan laskemaan, tulee energiatehokkaiden ratkaisujen lisäksi miettiä entistä enemmän asukkaita ja heidän elämäntapojaan.

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Asuntomessut

– Olemme lähteneet keskittymään liikaa rakennukseen ja sen energiankäyttöön. Asuminen pitää nähdä laajemmin, eli miten me vietämme vapaa-aikaa, syömme ja liikumme. Nämä kaikki vaikuttavat kokonaispäästöihin, mikä pitäisi ottaa huomioon, kun asuinalueita suunnitellaan, kertoo kaupunkiratkaisujen asiantuntija Antti Lippo Demos Helsingistä.

Asukkaat ovat lähtökohtaisesti kiinnostuneita taloutensa energiatehokkuudesta. Kestävät ratkaisut ja talon energiatehokkuus nostavat asunnon arvoa.

– Käyttäjälähtöisyys, muotoilu ja järjestelmien helppokäyttöisyys kiinnostavat kuluttajaa, kun he pohtivat energiatehokkaita ratkaisuja. Esimerkiksi Tesla on luonut houkuttelevia tuotteita, varaavia akkuja ja kattoon integroituja aurinkopaneeleja, jotka ovat sekä hienosti muotoiltuja, että helppokäyttöisiä, Lippo kertoo.

”Asunto osaisi automaattisesti säätää asunnon lämpötilaa ja sähkön kulutusta”

Lipon mukaan erityisesti vanhaa rakennuskantaa voidaan muokata energiatehokkaammaksi. Uudet rakennuskohteet ovat Suomessa jo hyvin energiatehokkaita, eikä niiden kehittäminen entisestään ole kovin kustannustehokasta.

– Sen sijaan uskon, että digitaalisilla ja älykkäillä järjestelmillä, joilla voidaan ohjata asumisen energian käyttöä, on valtava potentiaali. Olen itse ollut mukana projektissa, jossa rakennettiin 1970-luvun kerrostaloon älykästä lämmityksen säätöjärjestelmää. Tällaisilla teknologioilla on mahdollista luoda säästöjä kustannustehokkaasti, Lippo kertoo.

Älykodin järjestelmät, joilla voidaan ohjata lämmitysenergian ja sähkölaitteiden käyttöä tulevat yleistymään kodeissa tulevaisuudessa. Asukkaan ollessa poissa viikonlopun tai loman ajan, asunto osaisi automaattisesti säätää asunnon lämpötilaa, valaistuksen määrää ja vähentää laitteiden sähkönkulutusta.

Syntyvät säästöt motivoivat kuluttajaa sijoittamaan

Kuluttajaa motivoivat sijoittamaan kestäviin ratkaisuihin siitä syntyvät säästöt. Yksittäisillä kuluttajilla ei usein ole varaa investoida merkittäviin energiatehokkaisiin ratkaisuihin, kuten lisäeristeisiin. Sen sijaan aurinkopaneelit sekä muut yksinkertaisemmat energiaa säästävät ratkaisut kiinnostavat kuluttajia enemmän.

Lipon mukaan palveluntarjoajien tulisi kehittää kuluttajille houkuttelevampia palvelumalleja. Hän nostaa esiin esimerkin, jossa kuluttajan ei tarvitsisi investoida hankintaan etukäteen, vaan palveluntarjoaja ottaisi oman osuutensa syntyneistä säästöistä.

Energiatehokkuus kääntyy alueen eduksi

Kunnat, kaupungit ja yritykset voivat vaikuttaa merkittävästi asumisen energiatehokkuuteen. Uusien rakennusalueiden kaavoitusvaiheessa kunnat pystyvät nimittäin vaikuttamaan alueen energiaratkaisuihin sekä kokeilemaan uusia innovaatioita.

– Alueita suunnitellessa pitää miettiä myös liikkumista. Jo tässä vaiheessa on otettava huomioon uudet tavat liikkua, ja miettiä esimerkiksi, minne uusien yhteiskäyttöautojen parkkipaikat ja sähköautojen latauspisteet sijoitetaan, kertoo liikkumispalvelujen johtaja Sonja Heikkilä OP:ltä. 

Alueiden toimivuus ja energiatehokkuus eivät pienennä ainoastaan alueiden aiheuttamia päästöjä, vaan ne vetävät puoleensa sekä asukkaita että yrityksiä.

– Lappeenrannan ja Vaasan alueilla on ymmärretty energiaan liittyvien yritysten voimavara alueella ja tehty yhdessä kestäviä ratkaisuja. Uudenlaisten energiaratkaisujen kokeileminen ja käyttäminen kääntyy alueen elinvoimaisuuden eduksi pitkällä aikavälillä.

Lähteet: SYKE, VTT

Mikkelin Asuntomessuilla järjestetään Suuri energiakeskustelu perjantaina 4.8.2017 kello 12 alkaen. Tilaisuuden alussa ST1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen pitää keynote-puheenvuoron energiankäytön muutoksesta. Tilaisuus jatkuu keskustelulla, johon osallistuvat Anttosen lisäksi kaupunkiratkaisujen asiantuntija Antti Lippo, liikkumispalvelun johtaja Sonja Heikkilä OP:ltä sekä ympäristöministeriön erityisasiantuntija Matti Kuittinen. Tilaisuuden juontaa Ville Tolvanen. Ennakkoon ilmoittautuneet pääsevät alueelle maksutta. Lue lisää täältä.

Lue myös:

    Uusimmat