Entinen toimitusjohtaja puolusti SVB:n riskinhallintakäytäntöjä ja sanoi kalifornialaispankin joutuneen muun muassa Yhdysvaltain keskuspankin inflaation vastaisten toimien uhriksi.
Yhdysvaltalaisen Silicon Valley Bankin (SVB) entinen toimitusjohtaja syyttää sosiaalisessa mediassa levinneiden huhujen ja väärinkäsitysten ruokkineen pankin kaatumiseen johtaneita olosuhteita. Asia selviää entisen pankkijohtajan Gregory Beckerin todistajanlausunnosta.
Beckerin on määrä astua tiistaina Yhdysvaltain senaatin pankkikomitean kuultavaksi. Maanantaina julkaistiin kuitenkin jo Beckerin kirjallinen todistajanlausunto, jossa hän puolustaa SVB:n riskinhallintakäytäntöjä ja sanoi kalifornialaispankin joutuneen itsestään riippumattomien olosuhteiden uhriksi. Näitä olivat hänen mukaansa muun muassa Yhdysvaltain keskuspankin Fedin inflaation vastaiset toimet.
Silvergaten kohtalo katalyytti SVB:n tuholle
Osa Beckerin kirjallisesta lausunnosta keskittyy maaliskuun 8. päivän tapahtumiin. Tuolloin SVB ilmoitti myyneensä omaisuutta 21 miljardin Yhdysvaltain dollarin edestä ja tehneen tappiota 1,8 miljardin verran. Kaupoilla pyrittiin vastaamaan talletuspakoon.
Beckerin mukaan pankilla oli tuolloin riittävä likviditeetti ja riittävä pääoma. Myöhemmin samana päivänä toinen lainanantaja, Silvergate Bank ilmoitti kuitenkin päättävänsä toimintansa ja asettautuvansa selvitystilaan. Beckerin mukaan Silvergaten ilmoitus toimi katalyyttinä SVB:n lopulliselle tuholle.
Vaikka SVB ja Silvergate olivat hyvin erilaisia pankkeja, SVB mainittiin helmikuisessa lehtiartikkelissa, jossa käsiteltiin kaksikon arvopaperisalkkuja.
– Silvergaten epäonnistuminen ja yhteys SVB:hen saivat huhut ja väärinkäsitykset leviämään nopeasti verkossa, mikä johti ennennäkemättömän pankkikierroksen alkuun, Becker sanoi lausunnossaan.
Liittovaltion viranomaiset ottivat SVB:n hallintaansa maaliskuussa.
"Oppikirjaesimerkki huonosta hallinnosta"
Yhdysvaltain keskuspankin pankkivalvonnasta vastaava johtaja Michael Barr on kutsunut SVB:n tuhon olleen oppikirjaesimerkki huonosta hallinnosta. Hän on kritisoinut pankkia sen suhteettoman suuresta vakuuttamattomien talletusten määrästä ja heikosta suojautumisesta korkoriskin lieventämiseksi.
Beckerin mukaan SVB oli sijoittanut voimakkaasti Yhdysvaltain valtion tukemiin arvopapereihin aikana, jolloin keskuspankin ohjauskorot olivat äärimmäisen alhaisella tasolla. Hän perustelee Fedin myös tuolloin sanoneen, että inflaatio olisi väliaikaista, eikä vaatisi nopeita koronnostoja. Nämä lausunnot olivat Beckerin mukaan huojentaneet kalifornialaispankin mieltä.
Kun Fed nosti korkoja voimallisesti, SVB:n omistusten arvo sukelsi. Muutkin pankit kokivat vastaavia tappioita, mutta SVB joutui myymään koronnostojen vuoksi osan omaisuudestaan.