Yhdysvalloissa pankkiviranomainen on päättänyt ottaa haltuunsa markkinoita ravisuttaneen kalifornialaispankin Silicon Valley Bankin (SVB).
Kalifornialaisen viranomaisen tiedotteen mukaan pankin määräysvallan ottaa valtion vakuusrahasto Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).
Kalifornialaisia teknologiayrityksiä rahoittanut SVB joutui tällä viikolla kriisiin ilmoitettuaan usean miljardin osakeannista. Sen seurauksena asiakkaat alkoivat vetää talletuksiaan pankista, mikä johti kassakriisiin.
Uutistoimisto AFP:n mukaan pankin ovet avautuvat maanantaina viranomaisten hallinnassa.
Miljardien arvonromahdukset Yhdysvalloissa
SVB:n aiheuttama epävarmuus tarttui pörsseihin niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa.
Jo torstaina Wall Streetillä suurpankkien kurssit olivat kovassa puristuksessa, ja pankit menettivät arvostaan 52 miljardia dollaria (49 miljardia euroa). Yksin SVB:n pörssikurssi upposi torstaina 60 prosenttia, kun luottamus mureni. Ennen kuin viranomaiset ilmoittivat ottaneensa SVB:n määräysvaltaansa, oli kaupankäynti yhtiön osakkeella päätetty jo keskeyttää.
Nasdaqin yleisindeksi oli tänään yhä vajaan prosentin laskussa sen jälkeen, kun tieto SVB:n haltuunotosta tuli.
Jo aiemmin Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Janet Yellen kertoi maan kongressin komitealle seuraavansa tarkasti pankkialan tilannetta.
– Kun pankit kokevat taloudellisia tappioita, sen pitäisi ja se aiheuttaakin huolta, Yellen sanoi aiemmin tänään viitaten SVB:n tilanteeseen.
Pankkien kurssit laskivat Euroopassa
Euroopan markkinoilla Deutsche Bank oli pahimmillaan yli 10 prosentin laskussa Frankfurtissa, ja Lontoossa Barclays ja HSBC painuivat noin viiden prosentin tahtia. Pariisissa Societe Generale laski tänään kuuden prosentin tahtia.
Vaikutus heijastui myös Helsinkiin, jossa Nordea oli vaihdetuimpien joukossa tänään jääden yli neljä prosenttia alamäkeen. Yleisindeksi jäi vajaat kaksi prosenttia miinukselle.
Tukholman pörssissä Swedbank, SEB ja Handelsbanken olivat niin ikään laskijoiden joukossa.
Yhdysvaltojen työllisyysluvut odotettua paremmat
Pankkisektorin kriisi jätti tänään alleen tiedon siitä, että maan työllisyys kehittyi markkinaodotuksia parempaan suuntaan.
Yhdysvalloissa syntyi helmikuussa 311 000 uutta työpaikkaa, kun markkinat odottivat työpaikkoja syntyvän tätä vähemmän. Maan työttömyysaste nousi, mutta pysyi viime vuosiin nähden alhaisella tasolla 3,6 prosentissa.
Työttömyyden alhainen taso kielii toisaalta siitä, että Yhdysvaltojen talous on kuuma. Ekonomistien mukaan alhainen työttömyys yhdistettynä sitkeän korkealla tasolla pysyvään inflaatioon voi vaatia Yhdysvaltojen keskuspankkia Fediä nostamaan ohjauskorkojaan entisestään.