Silja Serenadelle pesiytynyt legionella häädetään maanantaina – näin kauan kloorin käry haisee

AOP Silja Serenade
Bakteerin eliminoimiseksi laivan kaikki matkat sunnuntaina ja maanantaina 12.–13. marraskuuta perutaan tehokloorauksen ajaksi.
Julkaistu 12.11.2023 15:29
Toimittajan kuva

Annika Nuotto

annika.nuotto@mtv.fi

Silja Serenaden tehopuhdistukseen valmistauduttiin sunnuntaina ja se aloitetaan tänään maanantaina laivalta löytyneen legionellabakteerin takia. Tallink Siljan viestinnästä kerrotaan, että toistaiseksi laivayhtiön tietoon ei ole tullut yhtäkään matkustajaa, joka olisi saanut legionellabakteerin aiheuttaman tartunnan.

Reilu viikko sitten Silja Serenade -autolautalla tehtyjen mittausten alustavissa tuloksissa todettiin suuria legionellabakteeripitoisuuksia.

Bakteerin eliminoimiseksi laivan kaikki matkat sunnuntaina ja maanantaina 12.–13. marraskuuta perutaan tehokloorauksen ajaksi.

Lisäksi jo lauantai-illan matka Helsingistä Tukhlomaan peruttiin Suomesta lähtevien matkustajien osalta.

Lue myös: Ruotsinlaivalta löytynyt legionellaa – matkat perutaan

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo, että noin 400:n ihmisen lauantaille varaama matka peruttiin.

Lisäksi tänään reilun 200 matkustajan matka Tukholmasta Helsinkiin perutaan. Vielä huomenna Helsingistä Tukholmaan -lähtö perutaan. Kyseisellä lähdöllä matkustajia olisi ollut reilut 700.

Suunnitelmissa on, että seuraavan kerran Serenade lähtee normaalisti reitilleen tiistaina Tukholmasta kohti Helsinkiä.

– Risteily oletettavasti toteutuu tiistai-iltana. Toiveena on näin.

Marika Nöjdin mukaan perutut matkat ja putsausoperaatio tuovat kustannuksia laivayhtiölle, mutta mistään suurista summista ei puhuta. 

– Toki toivomme, että peruutetut matkat siirretään toiseen ajankohtaan sen sijaan, että matkustajat peruisivat varauksensa kokonaan. 

Kloorin haju haihtuu parissa päivässä

Laivan puhdistuksessa käytetään tehokloorausta.

– Normaalistikin vettä puhdistetaan lisäämällä siihen klooria, mutta niin, että se on edelleen juomakelpoista. Tehokloorauksessa klooria lisätään kymmenkertaisesti, minkä jälkeen vettä juoksutetaan pitkään.

Tehoklooraus aiheuttaa joksikin aikaa kloorin hajua, mutta Nöjdin mukaan sen tulisi haihtua parissa päivässä.

Silja Serenadella on Nöjdin mukaan jo aloitettu puhdistus desinfioimalla muun muassa hanoja ja suihkupäitä.

Pitoisuuksia mitataan tasasin väliajoin

Tallink Silja -yhtiön laivoilla mitataan säännöllisesti erilaisia asioita, kuten esimerkiksi legionellabakteeripitoisuuksia.

– Välillä luvut ovat hieman koholla, mutta nyt saadut viimeiset ja vielä alustavat tulokset näyttivät todella korkeita pitoisuuksia. Siksi tehopuhdistus tehdään, Nöjd sanoo.

Viralliset tulokset bakteeripitoisuuksista saadaan noin kymmenessä päivässä mittauksesta, ja nyt siitä on kulunut reilu viikko.

Legionellabakteeripitoisuuksia mitataan kymmenistä eri pisteistä ympäri laivaa, kuten hyteistä, hanoista, vesipisteistä ja laivakylpylän altaista.

Laivayhtiön tietoon ei ole tullut legionellabakteerin aiheuttamia tartuntatapauksia.

– Toki tartunnan itämisaika voi olla kymmenenkin päivää, mutta toistaiseksi tietoomme ei ole tullut, että matkustajiamme olisi sairastunut. 

Nöjdin mukaan ihmiset reagoivat eri tavoin tautiin, toiset saavat miedomman ja toiset voivat saada taas rajumman tautimuodon.

Bakteeri kukoistaa muhivassa vedessä

Legionellabakteeritartunnan saaminen on Nöjdin mukaan epätodennäköistä, mutta jotain sen ehkäisemiseksi voi tehdä laivalla ollessaan.

Legionellabakteeri viihtyy rakennetuissa vesijärjestelmissä ja lämpimässä käyttövedessä. Erityisesti seisovassa vedessä, esimerkiksi putkistoon jääneessä muhivassa vedessä bakteeri kukoistaa. 

Tämän takia vettä juoksutetaan tasaisin väliajoin risteilyaluksilla – silloinkin, kun laiva ei ole ajossa, kertoo Nöjd.

Juomalla bakteeri ei tartu, vaan siihen tarvitaan pisaratartunta.

– Esimerkiksi juuri avatussa ja oikein kuumassa suihkussa muodostuva höyry voi kulkeutua keuhkoihin. Tällöinkin tartunnan saaminen on epätodennäköistä.

Lue myös: Tällainen on Silja Serenadelta löytynyt legionellabakteeri – voi aiheuttaa vaarallista legioonalaistautia

Tuoreimmat aiheesta

Tallink Silja