Sinäkin valehtelet neljä kertaa päivässä – näin narautat muut valheesta

valheet
Alexey Tulenkov
Julkaistu 01.11.2016 06:43

MTV LIFESTYLE

Meistä jokainen valehtelee – jopa päivittäin! Huffington Post -lehden mukaan valehtelijan voi kuitenkin narauttaa eleiden perusteella.

Kuinka paljon valehtelet?

Lapset alkavat valehdella 2–3-vuotiaina. Suurin osa aikuisista valehtelee neljästi päivässä, eli 1460 kertaa vuodessa!

Miehet valehtelevat useammin, kuudesti päivässä. Naiset kertovat noin kolme valhetta päivittäin.

Yleisin valhe on monille turhan tuttu ”minulla on kaikki hyvin, mikään ei ole huonosti”. 

Miksi valehtelet?

Syitä valehtelulle on useita. Yksi syy on oman imagon kiillottaminen: 33 prosenttia ihmisistä valehtelee CV:ssään. Toinen tärkeä syy on ongelmien välttely. 40 prosenttia potilaista valehtelee lääkärille seuranneensa hoitosuunnitelmaa, vaikka todellisuudessa ohjeiden noudattaminen on jäänyt vähälle.

Valehtelemme myös säästääksemme toisten tunteita. 80 prosenttia naisista kertoo ”harmittomia, valkoisia valheita”. Kaikki valheet eivät kuitenkaan ole harmittomia: miehistä 57 prosenttia on pettänyt tässä tai aiemmassa suhteessa, ja saman myöntää 54 prosenttia naisista.

Jo teinit valehtelevat: yhdeksän kymmenestä koululaisesta huijaa kotiläksyissään säännöllisesti. 

valheet2COLOURBOX

Miten valehtelijan saa kiinni?

Valehtelijat välttävät silmiin katsomista, antavat pitkiä ja sekavia vastauksia ja koskettelevat kasvojaan ja suutaan. Sen sijaan he eivät koskettele rintakehäänsä. Valehtelijan puhe on monotonista eivätkä äänenkorkeudet vaihtele.

Valehtelija käyttää negaatiota: hän sanoo ”en ole surullinen” sen sijaan, että sanoisi ”olen onnellinen”. Hän yrittää myös ilmaista rehellisyyttä ja käyttääkin termejä, kuten ”ihan rehellisesti puhuen”. Hän ei puhu itsestään (”minä tein”) vaan yleisemmin ”ihmisistä”.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähde: Huffington Post

Tuoreimmat aiheesta

Vinkit