Onko kumppanisi valehtelija? Viisi merkkiä, joiden pitäisi saada huijaritutka hälyttämään

Rakkauden sanotaan sokaisevan, mutta omaksi parhaakseen tiettyjä vaaranmerkkejä on hyvää pitää silmällä.

Joskus valkoinen vaihe voittaa alastoman totuuden, mutta ihmissuhteiden ei tulisi perustua valheelle. Mutta mistä tunnistaa ihastuksensa kohteen olevan valehtelija? Popsugar-sivusto selvitti kysymystä asiasta kertovien kirjojen ja tutkimustiedon valossa.

1. Hän on viehättävä

Hollantilaistutkija Aldert Vrij on tutkimuksissaan osoittanut, että viehättäviä ihmisiä pidetään ei-viehättäviä rehellisempinä. Valehtelija voikin käyttää miellyttävää ulkomuotoaan hyväksi, muistuttaa Forbes.

2. Et pysty todistamaan mitään, mitä hän sanoo

Jos kumppanin elämä ei ikinä konkretisoidu ja hän löytää aina tekosyyn, miksi esimerkiksi hänen perhettään tai ystäviään ei voida tavata tai miksi hän ei voi todistaa rahankäyttöään kuitein, kannattaisi hälytyskellojen soida.

3. Hän on hyvä tarinaniskijä

Stanfordin yliopiston professori Jeff Hancock huomasi hotelliarvostelu-kokeessaan, että valehtelijat käyttävät enemmän yksikön ensimmäistä persoonaa, minä-muotoa kuin rehelliset ihmiset. Valehtelijat keskittyivät kertomuksissaan omiin kokemuksiinsa siinä missä rehelliset ihmiset kertoivat tilasta itsestään, kuten kylpyhuoneesta ja hotellin sijainnista.

Kasvokkain valehtelija käyttää vähemmän minä-muotoa.

– Se riippuu siitä, mitä valehtelija yrittää saavuttaa, ja kuinka se vaikuttaa heihin psykologisesti, Hancock kertoi Popsugarille.

– Valearvostelijat kertovat arvostelussa itsestään, jotta se kuulostaa vakuuttavammalta. Haastatteluissa he yrittävät etäännyttää itseään kysymyksestä. Tällä on vaikutusta ensimmäisen persoonan käyttöön, hän jatkaa.

Joskus valehtelijan tarinat ovat kuitenkin niin monimutkaisia, että valehtelijan on itsekin vaikea pysyä niistä perillä. Tarkkaile siis epäloogisuuksia.

4. Hän kiertelee vastauksissaan

Mikäli kumppani matkii sanoja tai kehuu, kuinka hyviä kysymyksiä toinen esittää, yrittää hän todennäköisesti pelata aikaa hyväksyttävän ja tilanteesta pois auttavan vastauksen muodostamiseen, sanoo Spy the Lie -kirjan kirjoittaja Phil Houston.

Science of People -sivusto suositteleekin valehtelijan löytämiseksi yksinkertaista kysymystä: miksi.

5. Hän käyttää määrittäviä sanoja

”Periaatteessa”, ”yleensä”, ”pohjimmiltaan” ja tietysti ”usko minua” tai ”luota minuun” ovat sanoja tai sanapareja, jotka voivat paljastaa valehtelijan.

Houston kertoo, että yhteen sanaan takertumisen sijaan potentiaalista valehtelijaa tulisi kuitenkin tarkastella kokonaisuutena. Pyöritteleekö hän silmiään, yskiikö hän tai harhaileeko hänen katseensa. Monet eleet voivat kieliä valehtelijasta.

Psychology Today muistuttaa myös kiinnittämään huomiota äänensävyyn. Kiihtyvä tai hidastuva, madaltuva tai korkeammaksi muuttuva ääni voi kertoa, että henkilö valehtelee.

Lue myös:

    Uusimmat