61-vuotiaalla Sinikalla* on mies ja koira, mutta hän ei koskaan saanut toivomaansa suurperhettä. Lapsettomuus nousee mieleen erityisesti jouluna. Nykyään Sinikka pohtii, kuinka yksinäinen hänestä tulee vanhana, kun omia lapsia tai lapsenlapsia ei ole.
Sinikalle oli alusta saakka selvää, että hän haluaa nuoreksi äidiksi.
– Niitä lapsia ei kuitenkaan tullut. Siinä kävi sitten niin, että minulle tuli avioero kesken lapsettomuustutkimusten. Mieskin tavallaan vaihtui lapsettomuuden takia, Sinikka kertoo MTV Uutisille.
Aikaa on kulunut, mutta Sinikan tilanne ei ole muuttunut. Hän on lähipiirinsä ainut lapseton nainen. Iän myötä aiheeseen liittyvään suruun tulee uudenlaisia sävyjä.
– Kun on kerran lapseton, on aina lapseton. Tämä teema seuraa minua läpi elämän.
Nuoruus ehkäisyhuuman keskellä
Sinikan nuoruudessa nuoria kannustettiin perhekoon hillintään ja ehkäisyyn. Sinikka kuitenkin haaveili olevansa nuori äiti.
– Kun minä olin nuori, perhevalistus tuli muotiin. Mediassa puhuttiin silloin, että meitä syntyy niin paljon maapallolle, ettemme mahdu enää tänne.
Kondomimainoksia oli joka paikassa. Sinikka muistaa puhelinpylväiden Onni-kondomien mainokset, joissa luki: ”Kel onni on, se onnen kätkeköön”, ja alla oli pienemmällä teksti: eihän Onnissa mitään kätkemistä ole.
– Jos ehkäisyä ei olisi silloin mainostettu niin paljon, olisiko lapsia tälläkin hetkellä enemmän, kun silloiset nuoret olisivat hankkineet enemmän lapsia? Viime vuosina lapsia saaneita aikuisia, eli 70–80-luvulla syntyneitä, olisi ehkä nyt enemmän, Sinikka pohtii.
– Tämä perhepolitiikka seilaa laidasta laitaan. Minun nuoruuteni aikana perheistä haluttiin pienempiä. Nykyään taas puhutaan siitä, ettei lapsia synny.
Siinä missä 1970-luvulla perheiden lapsimäärää pyrittiin hillitsemään, 2010-luvulla nuoria aikuisia on jopa hienovaraisesti syyllistetty siitä, ettei vauvoja synny entiseen tahtiin.
Sinikka ei nuoruutensa ehkäisymainoksista innostunut, sillä hän haaveili saavansa jo nuorena suurperheen. Hän sanoo olleensa perhekeskeinen ja toivoneensa jo varhain ydinperhettä vapaan nuoruuden sijaan.
Nuoruus meni vauvaa odottaen
Sinikalle lapsia ei kuitenkaan tullut, toiveista huolimatta.
Lapsettomuuden surutyön Sinikka käsitteli erityisesti 40-vuotiaana.
– Odotin koko virkeän nuoruuteni, että saisin omia lapsia ja olisin äiti. Henkisesti sellainen aikuisen naisen elämä jäi elämättä: en edes tajunnut, että vanhenen, ja sitten yht'äkkiä minulla oli vaihdevuodet, Sinikka pohtii.
Sinikka sanoo, että silloin, kun hän oli kolmekymppinen ja alle, hän oli hiljaa lapsettomuudestaan.
– Se oli kipeä asia. Jotkut ihmiset myös katsoivat ja vihjailivat, että miksei teille tule lapsia. Ehkä tänä päivänä kukaan ei vaikka kahvipöydässä ala kysymään, miksei teillä ole lapsia.
Sinikka olisi valinnut lapset "helpon elämän" sijaan
Sinikka sanoo, että lapsettomuus herättää joissakin perheellisissä pientä kateuttakin elämän helppoudesta.
– Jotain on tullut lasten tilalle. Minulla on ollut normaali elämä ilman lapsia, ja olen saanut käyttää rahat itseeni. Siitä olen saanut myös kuulla: monet sanovat, että "kun elämäni on niin helppoa".
– Mutta eihän se niin mene. Jos olisin saanut valita lapset, olisin valinnut heidät. Valinta tehtiin kuitenkin muualla, joten siksi pyrin saamaan elämästä irti sen, mitä saan.
Nyt Sinikkaa pohdituttavat lähestyvät eläkepäivät.
– Nykyään mietityttää, että kuinka yksinäinen vanhuus minulle tulee? Toivon kuitenkin, että saisin olla terveenä, että ehtisin nauttimaan eläkepäivistäkin.
Näin joulun aikaan Sinikka miettii lapsettomaksi jäämistään. Jouluperinteet ja -koristeet muistuttavat lapsettomuudesta ja tuovat surua pintaan.
Toisaalta elämässä on oma perhe: mies ja koira. Arki on näinkin hyvää, mutta jos Sinikalla olisi ollut päätösvalta, hänellä olisi nyt myös aikuisia lapsia.
Lue lisää: Outi odottaa yksin lasta, joka ei ole biologisesti hänen – tuli raskaaksi vaietulla tavalla: "Olihan se ihan mieletön lahja"
Lue kaikki lifestyle-aiheiset jutut!
* Sinikan nimi muutettu