Sinilevätilanne jatkuu pahana sekä merellä että järvissä. Sinilevää on runsaasti Suomenlahdella, eteläisellä Saaristomerellä ja Selkämerellä. Järvissä sinilevätilanne on jo viidettä viikkoa keskimääräistä huonompi.
Espoossa Laaksolahden uimarannalla sinilevästä on kärsitty koko kesä.
– Sinilevää on ollut kesäkuun alkupäivistä lähtien. Siitä lähtien kun me aloitimme työt täällä. Ne tulivat tosi aikaisin tänä kesänä, kertoo Laaksolahden uimarannan rantavalvoja Janne Törmänen.
Normaalivuotta hankalampi
Sinilevätilanne on huono monissa muissakin järvissä. Suomen ympäristökeskuksen mukaan hieman sinilevää on 44 järvessä ja runsaasti sinilevää 14 järvessä ja erittäin runsaasti kolmessa järvessä.
– Tilanne on edelleen normaalivuotta hankalampi. Jo viidettä viikkoa peräkkäin sinilevää on havaittu järvillämme enemmän kuin 20 viime vuoden aikana keskimäärin, vahvistaa Suomen ympäristökeskuksen ryhmäpäällikkö Marko Järvinen.
Sinilevää on eniten Etelä-Suomen järvissä.
– Runsaat esiintymät keskittyvät alueelle, jossa on paljon ihmisasutusta ja rehevyys on suurta järvissä eli puhutaan eteläisestä Suomesta, sanoo Järvinen.
Levä vei uimahalut Espoossa
Myös merellä levätilanne jatkuu huonona. Sinilevää on edelleen runsaasti Etelä- ja Lounais-Suomen merialueilla. Eniten leviä on Ahvenanmaan ja Saaristomeren eteläpuolella, Suomenlahdella ja Selkämerellä.
Laaksolahdessa sinilevävaroitukset otetaan vakavasti eikä uimahaluja ole.
– Ei. Voi tulla sairaaksi ja kuumetta ja mitä kaikkea voi tulla, yäk, kauhistelee Milla Silverdahl.
– Lähdetään toiselle rannalle, ei jäädä tänne. Ei tässä suihkukaan auta. Ei tunnu miellyttävältä eikä edes virkistä, toteaa Elli Luoto.
Jos levä häviää, heti ei kannata rynnätä uimaan
Asiantuntija neuvoo välttämään sinileväisessä vedessä uimista.
– Sinileväiseen veteen kannattaa aina suhtautua kuin se sinileväkukinta olisi myrkyllinen eli noudattaa viranomaisten suosituksia ja välttää veden käyttöä ja siinä uimista. Levävettä ei kannata käyttää edes löylyvetenä. Erityisen tarkka pitää olla lasten ja koirien kanssa, jotka saattavat niellä sinileväpitoista vettä, neuvoo Järvinen.
Jos levä häviää rannalta, kannattaa vielä odottaa muutama päivä.
– Vaikka se sinilevälautta tuulen seurauksena kulkisi pois, vesipatsaassa on edelleen sinilevää ja mahdollisesti sinilevästä vapautuneita haitallisia yhdisteitä eli kannattaa muutama päivä katsella, miten tilanne kehittyy, opastaa Järvinen.