Merialueilla runsaasti sinilevää, järvissä tavallista vähemmän

1:51img
Julkaistu 30.07.2017 20:01
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Sinilevän määrä on lisääntynyt varsinkin avomerellä. Sinilevää esiintyy nyt runsaasti varsinkin lounaisilla merialueilla. Myös rannikolla sinilevää on havaittu moni paikoin. Järvissä sinilevää sen sijaan on vähemmän kuin yleensä tähän aikaan.

Helsingissä Munkkiniemen uimarannalla varoitetaan sinilevistä. Ranta kuitenkin täyttyi tänään auringonottajista ja moni uskaltautui uimaankin.

– Uida uskaltaa, mutta tietysti pitää olla tarkkana, ettei pääse vettä suuhun. Täällä onneksi kaupunki on hoitanut tiedotukset aika hyvin, ettei sokkona olla uimassa, kommentoi rantapäivää viettävä Vesa Hottinen.

Levä, sinilevä, varoitus

Munkkiniemen rannalla varoitetaan sinilevästä.

Leville on runsaasti ravinteita

Suurin osa sinileväesiintymistä on edelleen avomerellä. Leviä on läntisellä Suomenlahdella, eteläisellä Saaristomerellä ja Itämeren pääaltaan pohjoisosassa. Tänä kesänä edellytykset sinileväkukinnoille ovat olleet aiempia vuosia otollisemmat. , koska leville on ollut hyvin tarjolla kasvua ruokkivaa fosforiravinnetta.

– Syynä on se, että Suomenlahdelle virtasi Itämeren pääaltaan syvävedestä viime syksynä huomattavan paljon fosfaattifosforia, joka sekoittui pintakerrokseen. Tämä sama tilanne näkyy Suomenlahdella ja Itämeren pääaltaan pohjoisosassa eli kukintariski fosforiravinteen suuren määrän takia oli normaalia suurempi, selittää Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila.

Levä, sinilevä, mattojen pesu

Ulla Ruutu on harmissaan sinilevien rantautumisesta.

Tyyni ja lämmin sää levien mieleen 

Sääolosuhteista riippuu, paheneeko levätilanne lähiviikkoina.

– Jos vedet edelleen lämpenevät ja on helteisiä ja heikkotuulisia jaksoja, niin tämmöiset tilanteet aina suosivat kukintojen muodostumista, muistuttaa Knuuttila.

Matonpesijöitä sinilevien rantautuminen harmittaa.

– Lähinnä uimista se haittaa. Se on tietysti ikävää, jos siinä on myrkyllistäkin levää. En tiedä, onko täällä, mutta puhtaissa vesissä on kivempi uida ja pestä mattojakin, toteaa Leena Petelius.

– Siinä mielessä haittaa, ettei tänne uimaan viitsi mennä. Tämä mattojen pesukin on kiikun kaakun, että viitsiikö tätä tehdä, mutta just ja just kuitenkin, koska tämä on niin kivaa, huokaa Ulla Ruutu.

Sinilevät, levät

Sinileviä on havaittu useilla Helsingin rannoilla.

Lapset pois levävedestä

Vaikka päästöt Itämereen ovat vähentyneet, sinilevät pysyvät vielä kauan kesäisenä kiusana.

– Nopeita keinoja leväkukintojen vähentämiseen ei ole. Itämeren ravinnekuormitushan on edelleen suurta. Esimerkiksi Itämeren suojelukomission tavoitteista ollaan fosforin osalta vielä varsin kaukana. Tätä työtä täytyy jatkaa, sanoo Knuuttila.

Jos sinilevää on paljon, ainakin lapset ja lemmikit kannattaa pitää pois vedestä.

– Lasten ja koirien suhteen kannattaa pitää varansa, jos leväpuuroa on huomattavan paljon. Veteen ei silloin kannata mennä, terveysriski on oikeasti olemassa. Aikuisena kannattaa aina noudattaa tervettä harkintaa. Jos vedessä on nähtävissä sinilevää, mutta suhteellisen vähän hippusina, niin kyllä siellä uida voi, neuvoo Knuuttila.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa