Sinilevän määrä on lisääntynyt viime viikosta Suomen eteläisillä ja lounaisilla merialueilla. Myös järvillä sinilevää on havaittu viime viikkoa enemmän, mutta edelleen vähemmän kuin tyypillisesti tähän aikaan kesää.
Haukilahden rannalla Espoossa on ollut sinilevää jo parin viikon ajan. Veteen sekoittunutta levää on vaikea nähdä paljain silmin. Rannalla on lappu, joka varoittaa sinilevästä.
– Osa kyselee, mitä siitä voi tulla ja neuvomme, että kun käy uinnin jälkeen suihkun kautta, niin ei pitäisi pahemmin käydä, sanoo Haukilahden rannan uimavahti Pinja Nuortamo.
Suurin osa uskaltautuu Nuortamon mukaan veteen levästä huolimatta. Osaa uimareista ja rannalla ulkoilevista levä kuitenkin arveluttaa.
– Huolettaa, se on otettava huomioon. Kun näillä tutuilla rannoilla käy niin aina tarkistaa tilanteen, pyörälenkillä ollut Ilkka Yrjä sanoo.
– Jos on sellainen tunne, että pitää päästä veteen, voisin käydä kastautumassa. Pitäisin kuitenkin huolen, ettei vettä mene suuhun. Sen jälkeen pitäisi päästä heti suihkuun.
Sanna Syvänoja uskaltautui pian 2-vuotiaan Sinin kanssa meriveteen.
– Jos näen sinilevää veden pinnalla, en lähde uimaan. Muuten en ole hirveän tarkka sen suhteen, Syvänoja sanoo.
Sinilevää runsaasti veteen sekoittuneena
Tänään myös Helsingin Eiranrannalla levää näkyi veteen sekoittuneena.
– Jos me katsotaan veden väriä, niin sen perusväri on vihreä, ja pohjaa ei juuri näy, vaikka tässä on vain noin metri vettä, kertoo Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila.
– Jos katsoisimme lähempää, niin näkisimme tässä sinilevähippuja, jotka ovat sekoittuneet veteen, koska on ollut tuulista. Jos olisi täysin tyyni sää, levä alkaisi nousta pintaan ja meillä olisi muutamassa tunnissa jo selvästi havaittava pintakukinta tälläkin alueella, hän lisää.
On mahdollista, että levätilanne kehittyy tänä vuonna yhtä pahaksi kuin viime kesänä. Suomenlahden levämäärä oli viime kesänä suurempi kuin 30 vuotta sitten, vaikka kuormitus on puolittunut.
– Itämeren syvänteistä on päässyt virtaamaan Suomenlahdelle isoja määriä fosforia, eli Itämeren syvänteiden hapettomuus on tällä hetkellä tekijä, mikä viivyttää meren toipumista, vaikka ravinnekuormat maalta ovat vähentyneet merkittävästi, Knuuttila sanoo.
Saunoessakin kannattaa miettiä, mitä kiukaalle heittää.
– Erityisen haitallista on, jos sinileväpitoista vettä käytetään löylyvetenä saunassa, sillä silloin myrkyt saadaan suoraan hengitettynä sisään. Tätä pitää välttää, jos yhtään epäilee, että vedessä on sinilevää.