Huomenta Suomessa keskusteltiin keskiviikkoaamuna kyberuhista ja somesodasta. Asiantuntijan mukaan tietoturvasta huolehtiminen tulee pian kuulumaan kansalaistaitoihin. Katso keskustelu yltä!
Tietotekniikka- ja tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen on julkaissut vastikään kirjan Kyberuhkia ja somesotaa - Digiaikana sinäkin olet etulinjassa. Jokainen suomalainen onkin Järvisen mukaan kybersodassa nyt etulinjassa.
– Se tarkoittaa kahta asiaa. Ensinnäkin tällaiset kyberhyökkäykset, joiden kohteeksi Suomikin joutui muutama viikko sitten, tulevat usein kotien kautta. Eli kotona on haavoittuvia laitteita, joita ulkopuoliset pystyvät käyttämään, Järvinen kertoi Huomenta Suomessa.
– Toinen puoli on tuo some-puoli. Nykyään meitä pommitetaan kaikenlaisella some-viestinnällä, somesta on tullut sellainen mielten taistelukenttä. Siellä on ihan yksittäisistä käyttäjistä erilaisiin painostusryhmiin, mutta yhä enemmän myös valtiollisia toimijoita.
– Me jokainen olemme tavallaan tämän manipuloinnin ja vaikuttamisen kohteena, asiantuntija jatkaa.
Järvinen kuvailee, kuinka mielipidesotaa on käyty aina, mutta somessa voidaan puhua jo manipuloinnista, joka on tieteellistä, täsmällistä, ja siinä käytetään tietokoneita apuna.
"Sillä on vaikutuksia koko Suomelle"
Järvisen mukaan suurin kyberriski ovat tällä hetkellä juuri kotien, kuten nettilaitteiden ja esineiden internetin, ja työpaikkojen haavoittuvuudet.
– Sillä on vaikutuksia, ei ainoastaan sille kohteelle itselleen tai omalle yritykselle, vaan koko Suomelle. Voidaan puhua tällaisesta digitaalisesta maanpuolustuksesta, se on vaikutukseltaan laajin.
Järvisen mukaan myös yksilöllä on vastuu hoitaa omat tietoturva-asiansa kuntoon, jotta muut eivät joudu kärsimään vahingoista.
– Yksilön vastuu on todella iso näistä asioista. Siitä on puhuttu aika vähän. Itse näen, että nämä kyberuhka-asiat ovat 2020-luvun kansalaistaitoja, jotka kaikilla pitäisi olla.
Muista nämä verkossa
Miten etulinjassa pystyy sitten suojautumaan?
Järvisen mukaan on erityisen tärkeää muistaa huolehtia nettilaitteiden, myös erityisesti jatkuvasti yleistyvien älykkäiden kodinkoneiden, tietoturva ja suojaaminen kuntoon.
– Näiden turvallisuus on jatkossa jokaisen kansalaisen vastuulla.
Verkossa tärkeää on muistaa edelleen medialukutaito sekä maalaisjärki.
Kuinka Twitterin ja Facebookin algoritmeja voidaan hyödyntää manipulointiin? Miten uusi tekijänoikeusdirektiivi vaikuttaa kyberuhkiin? Katso yllä oleva video!
***
13:26