Tietovuotojen ja verkkohyökkäysten odotetaan lisääntyvän nyt, kun Ukrainan sota on käynnissä ja Nato-keskustelu etenee Suomessa. Digiasiantuntija peräänkuuluttaakin varautumista erilaisia hyökkäyksiä vastaan.
Suomeen tähän mennessä kohdistuneet verkkohyökkäykset ovat olleet Digi- ja väestötietoviraston johtavan asiantuntijan Kimmo Rouskun mukaan niin sanotusti harmittomia, mutta hyökkäysten uusista muodoista ei kellään ole vielä tietoa, ja niihinkin on varauduttava.
Ukrainan sodan keskeltä kantautuvat tiedot verkkohyökkäyksistä huolestuttavat Rouskua.
– Huolestuttavin asia on se, että Ukrainaan on toimitettu haittaohjelmia, joiden tehtävänä on hävittää dataa suoraan. Tämä tarkoittaa sitä, että kun haittaohjelma pääsee tietojärjestelmään tai tietokoneeseen kiinni, se tuhoaa heti koneen.
Rouskun mukaan kyseiset haittaohjelmat ovat myös suurimpia uhkia Suomelle.
– Tämänkaltaista uhkaa vastaan on meidän julkisessa hallinnossa varauduttava.
Varautuminen tarkoittaa Rouskun mukaan muun muassa tietojen varmuuskopiointia ja kykyä palautua häiriöistä.
Lue myös: Anonymous iski: Pääsy suomalaissivustolle ollut estettynä yli vuorokauden
Sähköpostiviestit suurin uhka
Rouskun mukaan Suomi kuuluu maiden kärkijoukkoon kyberturvallisuuden puolustamisessa. Tästä huolimatta hän peräänkuuluttaa jokaisen omaa vastuuta tietojen turvassa pitämisessä.
– Jokaisen meistä on suojeltava omaa tietoa ja omia laitteita. Organisaatiot sitten tarjoavat ne turvalliset palvelut käyttäjälle. Meillä on jokaisella omat roolimme.
Rousku muistuttaa, että varsinkin tässä ajassa kannattaa olla entistä huolellisempi ja tarkempi sen suhteen, mitä viestejä tai linkkejä avaa.
– Pidättäytyisin kokonaan viestien avaamisesta, jos saa jotain normaalista poikkeavaa tai viestejä vieraalla kielellä.
Sähköpostiviestit ovatkin Rouskun mukaan suurin uhka, kun puhutaan verkkohyökkäyksistä ja haittaohjelmista.
– 80–90 prosenttia erilaisista hyökkäyksistä käynnistyy sähköpostin kautta. Sosiaaliseen mediaan tulee tietysti myös erilaisia viestejä ja kutsuja. Ikivanha toteamus pätee, että jos jokin on liian hyvää ollakseen totta tai liian kiinnostavaa, älä avaa.