Montako jatkojohtoa, lakanaa tai tyynyliinaa on tarpeeksi? Opettele kaavan avulla laskemaan, montako lakanaa sinun perheesi tarvitsee.
Hyllyn perällä on vanha trangia. Kävit telttailemassa viimeksi vuonna 2002, mutta silti ajatus hiipii mieleesi: jos tätä vielä joskus tarvitsee!
Moni kodin siistimisestä ja järjestelystä kiinnostunut miettii, miten monta kappaletta tiettyä tavaraa pitää säilyttää kotona, kertoo Ilana Aalto kertoo teoksessaan Paikka kaikelle – Mistä tavaratulva syntyy ja kuinka se padotaan.
”Kurkistetaanpa astiakaappiin. Oven avatessa sieltä tipahtaa hätäisesti sisään survottu muovipurkin kansi. Perällä on isoisoäidin Fasaani-astiasto tarjoiluvateineen ja kastikekannuineen. Ylähyllyltä löytyy laatikkoon pakattuna Kesti-sarja, jonka kummitäti lahjoitti kapioiksi. Sen vierellä majailevat ensimmäiseen omaan kotiin ostetut vihreät Teemat (ne voisi viedä vaikka mökille). Lähempänä käyttökorkeutta ovat viime vuosina hankitut koristeelliset Taika-astiat, joista hyvin huomaa, miten astioiden koko on viime vuosina kasvanut. Sivustalla on vielä noin neljäkymmentä muumimukia. Keramiikkateollisuus kiittää tästä ostoteosta!”
– Lainaus teoksesta Kaikki paikoilleen
Aalto on koulutettu ammattijärjestäjä ja kulttuurihistorioitsija. Hän myös bloggaa järjestelemisestä.
Monetko housut ihminen tarvitsee, jotta hän ei hätätilanteessakaan jää ilman? Entä montako jatkojohtoa, lakanaa tai tyynyliinaa on tarpeeksi?
Kuluttajatutkimuskeskuskin on tehnyt listaa tavaroiden kohtuullisesta minimimäärästä. Yksi ihminen tarvitsee vain neljä kahvikuppia, kylpypyyhettä ja petivaatesettiä. Nelihenkisessä perheessä määrä on kahdeksan, paitsi lakanoiden osalta – niitä tarvitaan kymmenet. Alle 45-vuotias yksin asuva mies tarvitsee 260 erilaista tavaraa tai palvelua, jos hän haluaa elää "kohtuullista elämää".
Silti nykyihmisen koti pursuilee. Vaatekaapissa mustia paitoja on kahdeksan samanlaista, jotta ne eivät lopu kesken – vaikka ne kilvoittelevat käyttöön pääsystä yhdessä kahdenkymmenen muun paidan kanssa.
6 250 000 erilaista asukokonaisuutta
Hyvän mielen vaatekaappi -teoksen kirjoittanut Rinna Saramäki laski, että viidestä alaosasta, viidestä yläosasta, viisistä kengistä ja viidestä asusteesta saa 6 250 000 erilaista asukokonaisuutta.
Viisi yläosaa on kuitenkin naurettavan vähän: Kuluttajatutkimuskeskuksen vuoden 2010 Mitä eläminen maksaa? Kohtuullisen minimin viitebudjetit -selvityksen mukaan naisten perusvaatevarastosta löytyy noin 85 vaatetta, miehiltä puolestaan noin 67 vaatetta. Aallon teoksen mukaan Ylen Kuningaskuluttaja -ohjelmaa varten vaatteitaan laskeneilla suomalaisilla oli keskimäärin noin 281 vaatetta.
Montako asukokonaisuutta niistä saisi?
Laskemisen helpottamiseksi Aalto ehdottaa, että vaatteista alaosia, yläosia, kenkäpareja ja asusteita on kaikkia 50 kappaletta.
– Kun jälkimmäiset kerrotaan keskenään, syntyy 6 250 000 erilaista asukokonaisuutta. Siinä on yhdistelmiä, ei vain loppuelämäksi, vaan myös ikuisuutta varten, Aalto huomauttaa kirjassaan.
Tavarapaljous ei ulotu vain aikuisiin: englantilaisen lelufirman tekemän selvityksen mukaan lapset leikkivät päivittäin vain 12 lempilelullaan, vaikka lelukokonaisuuksia olisi kaiken kaikkiaan käytössä 238. Kuluttajatutkimuskeskuksen mukaan 4-vuotiaalla tytöllä on vaatteita ja asusteita noin 79 kappaletta, pojalla 72 kappaletta – ja tämä siis vuonna 2010.
Montako lakanasettiä sinun perheesi tarvitsee? Laske se näin:
Mieti ensin…
- Mikä on kotitalouden jäsenten määrä?
- Mitkä ovat erikoistilanteet, kuten yövieraiden määrä tai kyläilyt: ottaako vieras omat lakanat mukaan? Otatteko te omat lakanat mukaan vierailulle?
- Mikä on lakanoiden vaihtoväli?
- Mikä on lakanoiden pesutiheys?
Esimerkkilaskelma:
Perheenjäsenten määrä: 4
Erikoistilanteet: 2 vieraslakanasettiä
Lakanoiden vaihtoväli: kerran kahdessa viikossa
Pesutiheys: kerran neljässä viikossa
Tulos: 14 settiä lakanoita.
– Tehostamalla pyykinpesua tämä perhe voisi luopua erillisistä vieraslakanoista ja kolmannesta lakanasetistä. Näin jäljelle jäisi kahdeksan lakanasettiä, Aalto kirjoittaa.
Kun nyt olet vauhdissa, järjestele kotonasi myös nämä:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Ilana Aalto: Paikka kaikelle – Mistä tavaratulva syntyy ja kuinka se padotaan (Atena 2017), Yle,
Anna-Riitta Lehtinen, Johanna Varjonen, Anu Raijas, Kristiina Aalto, Riepu Pakoma: Mitä eläminen maksaa? Kohtuullisen minimin viitebudjetit (Kuluttajatutkimuskeskus, 2010)
Artikkelia korjattu 27.2.2017 klo 12.58: korjattu virheellinen lause "syntyy 625 erilaista asukokonaisuutta" muotoon "syntyy 6 250 000 erilaista asukokonaisuutta".