Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kiistää tiedot 15 sote-alueen kompromissiesityksestä.
Näin hallituksen eroaminen tapahtuisi
– Presidentti myöntää pyynnöstä eron hallitukselle tai ministerille. Nykytilanteessa koko hallitus eroaisi, jos yksi puolue ei enää jatkaisi hallituksessa. Viime vaalikaudella vasemmistoliitto ja vihreät lähtivät hallituksesta, mutta tämä ei johtanut koko hallituksen eroon, koska se pystyi yhä jatkamaan työtään riittävän parlamentaarisen tuen turvin.– Jos koko hallitus eroaa, alkavat uudet hallitustunnustelut eduskuntaryhmien välillä. Tässä tapauksessa hallitustunnustelija olisi todennäköisesti suurimman puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä. Vanha hallitus jatkaa toimitusministeristönä.
– Jos hallitusneuvotteluissa syntyy sopu, eduskunta valitsee pääministerin, jonka presidentti nimittää. Presidentti nimittää hallituksen presidentin esittelyssä. Samalla vanhalle hallitukselle myönnetään ero.
– Uudet eduskuntavaalit voi määrätä toimitettavaksi presidentti pääministerin perustellusta aloitteesta ja eduskuntaryhmiä kuultuaan.
– Uudet vaalit pidetään aikaisintaan ensimmäisenä sunnuntaina 50 päivän kuluttua ja viimeistään ensimmäisenä sunnuntaina 75 päivän kuluttua siitä, kun presidentin määräys uusien vaalien toimittamisesta julkaistiin.
Helsingin Sanomat ja STT kertoivat aiemmin, että Sipilä olisi antanut kompromissiehdotuksen, jossa olisi 15 sote-aluetta 18:n sijaan.
Sipilän mukaan sote-alueista ei ole sovittu. Hänen mukaansa asiassa ei ole annettu mitään konkreettista esitystä.
Sipilän mukaan edellytykset ratkaista hallituskriisi näyttävät aika huonoilta. Sipilän mukaan kyse on luottamuksesta, ei sote-alueiden määrästä.
Tilanne näyttää Sipilän mukaan hyvin vakavalta.
Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoo, että kompromissiesitystä ei ole olemassa.
Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb puolestaan sanoo, että monenlaista esitystä on ollut ilmassa. Hän ei kuitenkaan ota kantaa alueiden määriin.
2:38
.