Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät kokoontuvat iltapäivällä kuulemaan hallituksen tilanteen. Hallituspiireistä arvioidaan MTV Uutisille, että hallitus jatkaa 60 prosentin todennäköisyydellä, mutta hallituksen henki on erittäin huono.
Juuri äsken pääministeri Juha Sipilä arvioi, että hallituksen jatko näyttää huonolta.
– Kyse on luottamuksesta, Sipilä totesi.
Näin hallituksen eroaminen tapahtuisi
– Presidentti myöntää pyynnöstä eron hallitukselle tai ministerille. Nykytilanteessa koko hallitus eroaisi, jos yksi puolue ei enää jatkaisi hallituksessa. Viime vaalikaudella vasemmistoliitto ja vihreät lähtivät hallituksesta, mutta tämä ei johtanut koko hallituksen eroon, koska se pystyi yhä jatkamaan työtään riittävän parlamentaarisen tuen turvin.– Jos koko hallitus eroaa, alkavat uudet hallitustunnustelut eduskuntaryhmien välillä. Tässä tapauksessa hallitustunnustelija olisi todennäköisesti suurimman puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä. Vanha hallitus jatkaa toimitusministeristönä.
– Jos hallitusneuvotteluissa syntyy sopu, eduskunta valitsee pääministerin, jonka presidentti nimittää. Presidentti nimittää hallituksen presidentin esittelyssä. Samalla vanhalle hallitukselle myönnetään ero.
– Uudet eduskuntavaalit voi määrätä toimitettavaksi presidentti pääministerin perustellusta aloitteesta ja eduskuntaryhmiä kuultuaan.
– Uudet vaalit pidetään aikaisintaan ensimmäisenä sunnuntaina 50 päivän kuluttua ja viimeistään ensimmäisenä sunnuntaina 75 päivän kuluttua siitä, kun presidentin määräys uusien vaalien toimittamisesta julkaistiin.
Tilanne on epäselvä, ja tunnelma hallituksessa erittäin surkea.
MTV Uutisten tietojen mukaan sekä perussuomalaiset että keskusta ovat saaneet tarpeekseen kokoomuksen toimintatavoista, joita kuvaillaan viikkoja jatkuneeksi vedätykseksi, mikä on musertanut hallituksen yhteishengen.
MTV:lle kerrotaan, ettei hallituksen jatko ole vielä päivänselvää, vaikka esimerkiksi Alexander Stubb on antanut optimistisia arvioita.
– Takapakkia on tullut, kerrotaan.
Viime yönä mikään esitys ei edennyt, vaikka valtioneuvostossa sote-kompromissia etsi suuri joukko asiantuntijoita ja johtavia poliitikkoja.
Päähallituspuolue keskusta ja perussuomalaiset ovat saaneet mittansa täyteen kokoomuksesta, jonka toimintatapoihin viikkoja kestäneen prosessin aikana on petytty pahasti kummassakin puolueessa.
Kuvaavaa viime yön neuvotteluilmapiirille oli ollut, että kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Stubb oli käynyt huikkaamassa kesken neuvottelujen pääministeri Sipilälle, että hänellä kuluu aika rattoisasti valtioneuvoston yläkerrassa ruotsalaisen popyhtye Bo Kaspersin uutta levyä kuunnellessa.
Viimeinen kompromissi mietinnässä nyt
Mahdollista ratkaisua umpikujaan etsitään yhä sen pohjalta, että keskusta alentaa sote-alueiden määrätavoitetta ja kokoomus tulee vastaan sisältökysymyksissä. Sote-alueiden määrä voi laskea esimerkiksi 15:een.
Kokoomuksen soteen liittyviä sisältötuotantotapamalleja kuvaillaan "ultrakokoomuslaisiksi", joihin kaksi muuta hallituspuoluetta ovat pettyneet. Kokoomuksen syytetään olevan isojen terveydenhoitoyhtiöiden asialla.
Kokoomus puolestaan epäilee, että 18 sote-aluueen vaatimuksellaan keskusta tavoittelee maakuntien Suomea, jossa valtaa pitäisivät "maakuntasatraapit" ja tien päässä olisi maakuntien verotusoikeus.
Keskustassa eniten närää herätti se, että kokoomus eilen halusi viedä päätöksen vielä kokoomuksen puoluevaltuuston kokoukseen. Kyseessä oli usean tulkinnan mukaan kokoomuksen hätäinen yritys venyttää päätöstä, sillä puoluevaltuuston sääntömääräinen kokous oli kutsuttu koolle jo viikkoja sitten, eikä sillä ole mitään tekemistä kriisiytyneen sote-tilanteen kanssa.
– Se oli kuin kokoomus olisi näyttänyt muille keskisormea, MTV:lle kerrotaan.