Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei usko, että veronkevennyksissä päästään maksimiin eli miljardiin euroon.
Kilpailukykysopimus
Kilpailukykysopimuksen (kiky) tavoitteena on parantaa yritysten kilpailukykyä heikentämällä työehtoja. Toiveena on, että näin syntyisi lisää työpaikkoja, mikä puolestaan johtaisi julkisten menojen vähenemiseen ja verotulojen kasvuun.
Jos kiky toteutuu, palkat eivät nouse ensi vuonna, sosiaaliturvamaksuja siirretään palkansaajille ja palkatonta työaikaa pidennetään 24 tunnilla toistaiseksi. Julkisen sektorin lomarahoja leikataan 30 prosentilla vuosina 2017–2019.
Työntekijä- ja työnantajaliitot neuvottelevat paikallisen sopimisen edistämisestä sopimusaloittain.
Kiky-sopimuksen tekeminen on vaikeaa, koska ammattiliitot joutuvat historiallisesti neuvottelemaan työehtojen heikennyksistä. STT
Sipilä sanoo, että PAMin hallitus tietää huojennusten laskukaavan eikä maan hallituksella ole siihen mitään uutta annettavaa.
– PAMin takana on paljon palkansaajia, ja se vaikuttaa hurjasti kattavuuteen. Kattavuus vaikuttaa siihen, mikä on vaikutus julkiseen talouteen. Koko paketin pitäisi olla tiedossa, että sitä voidaan arvioida, mutta toki sitä voidaan arvioida myös erilaisilla kattavuusoletuksilla, Sipilä sanoi eduskuntaan mennessään.
Sipilän mukaan hallitus arvioi kattavuutta jo tänä iltana yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa ja huomenna hallituksen kesken. Aikataulut voivat kuitenkin lykkääntyä, jos kovin paljon on vielä auki siihen mennessä.
– Työmarkkinajärjestöt päättävät, tuleeko lisäaikoja vai ei. Me arvioimme lopputulosta sitten kun on valmista.
Pääministeri toivoo neuvottelijoilta nyt sisukkuutta viedä neuvottelut loppuun asti.
Hän on pettynyt siihen, että kompromissiesitys ei kelvannut Suomen Yrittäjille. Se tarkoittaa, että paikallisen sopimisen ulottaminen järjestäytymättömiin yrityksiin jää nyt tekemättä.
– Minusta tässä päätöksessä ei ole järkeä, Sipilä sanoi.