Sipilän hallitus on alentamassa merkittävästi palkkaverotusta ensi vuonna, jos kilpailukykysopimus hyväksytään. Veronkevennysten suuruus riippuu kilpailukykysopimuksen kattavuudesta.
Pääministeri Juha Sipilä kertoi tiedotustilaisuudessa, että jos riittävän kattava kilpailukykysopimus syntyy, hallitus luopuu hyllyllä olleesta kilpailukykylainsäädäntöpaketistaan kokonaan. Hallitus lupasi myös luopua lisäsäästöistä ja lisäveron korotuksista.
– Kolmanneksi tuemme tätä pakettia veronkevennyksillä, jotka tulisivat voimaan jo ensi vuonna eli vuotta aikaisemmin kuin hallitusohjelmassa on luvattu, Sipilä sanoo.
2:22
300–500 miljoonaa euroa kevennyksiä
Veronkevennyksien suuruus riippuu kilpailukykysopimuksen kattavuudesta. Jos saavutetaan riittävä kattavuus ja sopimus hyväksytään, veronkevennykset ovat 315 miljoonaa. Jos sopimuksen kattavuus olisi 85 prosenttia, olisivat veronkevennykset 415 miljoonaa. Jos päästään 90 prosentin kattavuuteen, niin veronkevennykset olisivat 515 miljoonaa euroa.
– Hallitus haluaa kannustaa myöskin loppumetreillä siihen, että saadaan riittävä kattavuus tähän ja tuo 200 miljoonaahan näkyy keskipalkkaisen palkkapussissa noin 150 eurona vuodessa, jos päästään 90 prosenttin kattavuuteen verrattuna siihen, että tulee tällainen minimikattavuus, jolla sopimus syntyy, Sipilä kertoi tiedotustilaisuudessa.
Kilpailukykysopimuksen myötä työntekijöiden sosiaalivakuutusmaksut nousevat, mitä hallitus pyrkii nyt kompensoimaan veronkevennyksillä.
– Uskon, että tämä on vähän positiivisempi tämä meidän vastaus kuin mitä järjestöt ovat odottaneet, Sipilä sanoi.
"Arvioimme kevennysten jatkoa"
Hallitus on aiemmin puhunut miljardin euron veronkevennyksistä. Nyt hallitus sanoo, että se arvioi mahdollisuutta veronkevennysten jatkamiseen vuosina 2018–2019 talouskehityksen perusteella.
Ratkaisuun vaikuttaa myös se, solmitaanko kilpailukykysopimuksen ulkopuolelle jääneillä aloilla sopimuksen mukaisia työehtosopimuksia.
Stubb korosti, että hallitus halusi pitää kiinni periaatteestaan, ettei kenenkään verotus kiristy.
– Veronkevennykset tehdään samalla profiililla kuin maksujen kiristykset eli tasaisesti kaikkiin tuloluokkiin.
Hallitus kertoi päätöksistään eduskunnassa tänään iltapäivällä. Paikalla olivat pääministeri Juha Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström (PS).