Historiallinen päivä – hallitus on kaatunut viimeksi melkein 40 vuotta sitten

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus erosi perjantaina sote-uudistuksen kaaduttua. Eron myönsi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Sipilän hallituksen kaatuminen oli poikkeuksellinen tapahtuma. Edellisen kerran Suomen hallitus on kaatunut kesken vaalikauden vuonna 1982.

Tuolloin SDP:n Kalevi Sorsan johtamasta hallituksesta lähti SKDL, joka vastusti puolustusmäärärahojen korottamista. Sorsa kuitenkin jatkoi väliaikaishallituksen pääministerinä, kun SKDL:n tilalle tulivat liberaalit.

Pääministeri vaihtunut useasti

Hallitus erosi viimeksi kesällä 2014, kun pääministeri Jyrki Katainen (kok) jätti tehtävänsä ja hänen tilalleen tuli Alexander Stubb.

Pääministerin ero tarkoittaa aina koko hallituksen eroa. Samat puolueet jatkoivat kuitenkin hallituksessa.

Näin kävi myös kesällä 2010, kun Matti Vanhanen (kesk.) siirtyi syrjään Mari Kiviniemen (kesk) tieltä. Hallitus jatkoi tuolloinkin lähes samalla ministerikokoonpanolla.

Todellinen hallituskriisi syntyi kesällä 2003, kun pääministeri Anneli Jäätteenmäki (kesk) ja hänen hallituksensa erosivat Irak-jupakan takia. Samat puolueet jatkoivat kuitenkin, ja Vanhanen nousi pääministeriksi.

Uudet vaalit viimeksi 1975

Valtiosäännön mukaan hallituksen kaatuminen voi johtaa myös ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin. Uudet eduskuntavaalit voi määrätä toimitettavaksi presidentti pääministerin perustellusta aloitteesta ja eduskuntaryhmiä kuultuaan.

Uudet vaalit pidetään aikaisintaan 50 päivän kuluessa presidentin määräyksestä. Sipilän hallituksen kaatuminen ei kuitenkaan johda ennenaikaisin vaaleihin, sillä eduskuntavaalit käydään 14. huhtikuuta.

Ennenaikaiset eduskuntavaalit on pidetty viimeksi syksyllä 1975, kun Sorsan hallitus kaatui sisäisiin erimielisyyksiin kesällä. Presidentti Urho Kekkonen hajotti eduskunnan.

Lue myös:

    Uusimmat