Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiistää, että hänen sukulaistensa yrityksen rooli Terrafamen alihankkijana olisi vaikuttanut päätöksen Talvivaaran kaivosta hallinnoivan valtionyhtiön lisärahoituksesta.
– Ei kävisi mielessäkään. Terrafamen rahoituspäätös tehtiin sen vuoksi, että veronmaksajien varojen käytön näkökulmasta oli järkevämpää jatkaa nyt hyvissä käsissä olevaa toimintaa kuin käyttää 400–500 miljoonaa kaivoksen alasajamiseen, Sipilä kirjoittaa blogissaan.
– Minä kestän sen, että minua hakataan median puolelta, mutta sitä en hyväksy, että lapset ja sukulaiset vedetään asemani vuoksi lokaan.
Kansan Uutiset ja Yle ovat kertoneet, että Sipilän lapsilleen kolme vuotta sitten siirtämä sijoitusyhtiö omistaa viisi prosenttia Katera Steel -yhtiöstä, joka on saanut noin puolen miljoonan euron arvoisen tilauksen Terrafamelta.
Yhtiön pääomistajat ovat Sipilän serkkuja ja enoja ja Sipilän isoisä perusti Katera Steelin edeltäjäyhtiö Hitsaus ja levytakomo ky:n.
Ylen haastatteleman Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroisen mukaan Katera Steeliltä tehty hankinta on kilpailutettu konsulttiyhtiö Pöyryn kautta. Sipilän esikunnasta kerrottiin aiemmin perjantaina STT:lle, ettei Sipilä anna haastattelua asiasta.
"En voi vaatia sukulaisia luopumaan työstään"
Sipilä sanoo luopuneensa yritysomistuksistaan vuonna 2013 kytkentäepäilyjen hälventämiseksi.
– En voi vaatia kaikkia sukulaisia luopumaan työstään asemani vuoksi, Sipilä kirjoittaa.
Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjolaisen mukaan esteellisyyskysymysten muodostumista voidaan joutua tarkemmin selvittämään.
– Lähtökohta esteellisyyssäädöksissä on se, että jos tehdyistä ratkaisuista aiheutuu erityistä hyötyä tai haittaa lähisukulaisille, silloin tuo esteellisyys on olemassa. Nyt on kysymys siitä, onko Terrafamelle annetulla rahoituksella vaikutusta lasten osin omistamaan firmaan, jolloin siitä aiheutuisi erityistä hyötyä heille, Pohjolainen sanoo.
Vihreiden kansanedustaja Touko Aalto ehti jo perjantaina tiedotteessaan vaatia Sipilän jääviyden selvittämistä Talvivaaran kaivoksen asioiden käsittelyssä.
Terrafame sai toissa viikolla hallitukselta luvan jatkaa rahoitusneuvotteluita vielä vuodenvaihteen yli. Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti myös, että Terrafame Groupin lisäpääomitukseen varataan 100 miljoonaa euroa.
STT ei tavoittanut perjantaina valtiosääntöoikeuden asiantuntijoita kommentoimaan tapausta.