Sisäistä kelloa ei voi siirtää, mutta sitä voi huijata

Sisäinen kello on aivojen mekanismi, joka säätelee aktiivisuutta. Se tikittää yleensä vuorokausirytmissä, mutta on hyvin yksilöllinen.

Saksalainen kronobiologian* tohtori Melanie Rüger myöntää, että normaalin vuorokausirytmin noudattaminen on haastavaa ja jopa epäterveellistä henkilöille, joilla on niin sanotusti poikkeava sisäinen kello. Tämä tarkoittaa sitä, että heidän kellonsa käskee heräämään hyvin aikaisin tai hyvin myöhään. Vastaavasti he väsyvät aikaisin illalla tai vasta myöhään yöllä.

Sisäinen kello voi aiheuttaa vaikeuksia muissakin tapauksissa. Yleisimmin ongelmia kokevat vuorotyöläiset, jotka joutuvat muokkaamaan uni/valverytmiään töiden mukaan. Ongelmatilanteet ovat tuttuja myös matkustaessa jet lagista kärsiville. Kellojen siirtokaan ei suju kaikilta helposti, vaan voi laittaa sisäisen kellon pahastikin sekaisin.

– Terveydelle ei ole hyväksi elää sisäistä kelloaan vastaan, mutta helpotuskeinoja löytyy, mikäli se on pakollista.

Sisäinen kello voi edistää tai jätättää

Helpointa yhteiskunnan vuorokausirytmin noudattaminen on Rügerin mukaan heille, joiden sisäinen kello lyö niin sanotusti välirytmissä. Suurin osa ihmisistä kuuluukin sisäisen kellonsa perusteella tähän ryhmään.

– Äärimmäiset kronotyypit** ottavat yhteen yhteiskunnan kanssa, sillä normaali vuorokausirytmi ei vain sovi heidän pirtaansa.

Välirytmiset sen sijaan pystyvät nousemaan aamulla suuremmitta ongelmitta ja vastaavasti painavat väsyneinä päänsä tyynyyn iltauutisten jälkeen. Kaamosaika voi toki sekoittaa heidänkin rytmiään, mutta se palautuu normaaliksi valon lisääntyessä. Kaamosaikana jaksamiseen usein auttaa unirytmin aikaistaminen. Keho voi myös vaatia normaalia enemmän unta.

Rüger huomauttaa, että sisäinen kello ei juokse aina samassa ajassa edes yhden ihmisen elämässä. Pikkulapset ovat yleensä aamuvirkkuja ja herättävät vanhempansa aamuvarhain. Teini-iässä kello alkaa kuitenkin jätättää. Teinit valvovat yleensä mielellään myöhään ja nukkuvat pitkään, mikä saattaa esimerkiksi huonontaa koulumenestystä ja jaksamista päivisin. Vanhuudessa kello siirtyy uudelleen noudattamaan aamuvirkun rytmiä.

Näin voit helpottaa elämää sisäistä kelloa vastaan

Käytä kirkasvalohoitoa. Mikäli luonnollinen rytmisi vaatii unta aikaisin illalla, ota silloin valokylpy. Mikäli taas herätykset ovat vaikeita, ota valokylpy aamulla heti herättyäsi.

Ota nokoset. Päiväunet sopivat joillekin ja auttavat jaksamaan nukkuma-aikaan asti. Älä kuitenkaan nuku liian pitkään, jotta olisit väsynyt illan tullen.

Ota melatoniinilisä. Melatoniini on elimistössä luontaisesti esiintyvä hormoni. Sen erittyminen lisääntyy pimeän tulon jälkeen ja sitä erittyy runsaasti myös unessa. Jotkut saavat apua univaikeuksiin tai rytmin kanssa kamppailemiseen nappaamalla melatoniinia purkista.

*Kronobiologia tutkii vuorokausirytmin ja ajan vaikutusta elintoimintoihin.

** Kronotyypillä tarkoitetaan ryhmää, johon ihminen kuuluu sisäisen kellonsa perusteella. Ryhmiä on kolme eri tyyppiä: aamuvirkut, välirytmiset sekä iltavirkut.

Maaret Tiensuu, maaret.tiensuu(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat