Miksi eläkeläinen pinkaisee ylös niin aikaisin, kun kerrankin olisi aikaa nukkua? Asiantuntijat selittävät, miksi herääminen aikaistuu vanhetessa

18:23img
KATSO MYÖS: Unitohtori: Uni ja nukkuminen ovat ominaisuuksia, joita voi kehittää.
Julkaistu 28.05.2023 07:15

Emmi Niiniaho

Mitä vanhemmaksi tulet, sitä aikaisemmin menet todennäköisesti nukkumaan. Ilmiölle on luonnollinen selitys, johon pystyy myös itse vaikuttamaan jonkin verran.

Vitsit ennen auringonnousua heräävistä vanhuksista ja puoleen päivään nukkuvista teineistä eivät ole pelkästään huumoria – niissä piilee myös totuuden siemen, kirjoittaa Huffpost.

Aika, jolloin kehomme menee luonnostaan nukkumaan ja herää, ei liity pelkästään genetiikkaan vaan myös ikääntymiseen.

Ikääntyessämme kehomme muuttuvat niin ulkoisesti kuin sisäisestikin, mikä on yksi suurimmista vaikuttajista sille, että myös nukkumistottumuksemme muuttuvat.

Lue myös: Tutkimus murtaa myytit murrosikäisten unesta – "Teini saattaa olla hereillä, mutta hänen aivonsa ovat edelleen tyynyllä"

Aivot reagoivat ikääntyessään ärsykkeisiin vähemmän

Kuten muutkin osa-alueet henkisessä ja fyysisessä terveydessämme, myös aivomme reagoivat vähemmän ikääntyessämme.

– Aivojen viritykset eivät todennäköisesti havaitse ja reagoi ärsykkeisiin niin hyvin kuin pitäisi, koska aivot ikääntyvät, Arizonan terveystieteiden yliopiston uni- ja vuorokausitieteiden keskuksen johtaja Sairam Parthasarathy toteaa.

Ärsykkeisiin kuuluvat muun muassa auringonlasku ja -nousu, ateriat, sosiaaliset vihjeet sekä fyysinen aktiivisuus, jotka auttavat meitä yleisesti ottaen hahmottamaan, missä kohtaa päivää mennään.

auringonvalo

Valon avulla aivomme hahmottavat vuorokauden aikaa.

Nuoremmalle ihmiselle illallisaika saattaakin auttaa aivoja hahmottamaan, että nukkumaanmenoaika on muutaman tunnin kuluttua. Vanhemmalla ihmisellä aivot eivät välttämättä rekisteröi tätä yhteyttä.

Hermot, joiden olisi tarkoitus osoittaa aivoille ajankulkua ovat rappeutuneet Parthasarathyn mukaan samalla tavalla kuin ikääntyneet aivot muutenkin.

Kyky aistia aikavihjeitä onkin osasyy sille, että vanhemmat ihmiset tuppaavat väsymään aikaisemmin kuin lapsensa ja lapsenlapsensa. Seurauksena vanhemmat ihmiset heräävätkin useimmin hyvin levänneinä ja aikaisemmin kuin muu maailma.

Lue myös: Tutkimus: Yli yhdeksän tunnin unilla yhteys suurempaan aivoinfarktin riskiin

Näön huonontuessa myös aivojen saamat valosignaalit vähenevät

Michiganin yliopiston psykologian professori Cindy Lustigin mukaan ikääntymisen mukana tulevat muutokset näössä vähentävät myös aivojemme saaman valostimulaation voimakkuutta. Valostimulaatiolla on tärkeä rooli vuorokausirytmissämme.

Sairam Parthasarathyn mukaan tämä koskee erityisesti kaihista kärsiviä ihmisiä. 

silmälasit, herätä

Näön huonontuessa myös aivojemme saamat valosignaalit vähenevät.

Terveyskirjaston mukaan kaihi aiheuttaa näkökyvyn alentumista usealla eri tavalla. Oireita ovat muun muassa näöntarkkuuden alentuminen, hämäränäön heikentyminen ja häikäistyminen.

– Jos on kaihi, iltavalo ei mene niin paljoa silmiin, joten auringonlasku on aivojen mukaan aikaisemmin kuin silloin, kun se todellisuudessa laskisi, Parthasarathy kertoo.

Tämä vaikuttaa myös melatoniinin tuotantoon kehossa. 

Nuoremmilla melatoniinin taso alkaa nousta kehossa auringonlaskun jälkeen, minkä takia väsymys iskee yleensä pari tuntia pimeän tultua. Jos aivot kuitenkin tulkitsevat pimeän tulleen aikaisemmin, myös väsymys iskee aiemmin.

Lue myös: Joillain on taipumus nähdä enemmän painajaisia kuin toisilla – miten arkielämää häiritseviä unia voidaan hoitaa?

Vuorokausirytmiä voi yrittää muuttaa

Jos uni tulee itsellesi liian aikaisin, Sairam Parthasarathyn mukaan voit yleisten ohjeiden vastaisesti nimenomaan altistaa itseäsi kirkkaille valoille illalla. 

Valoaltistus voi olla vaikka kävely ennen pimeän tuloa, kirjan lukeminen kirkkaalta tabletin näytöltä tai television katselu.

auringonlasku

Jos aivomme eivät pysty käsittelemään auringonvaloa yhtä tehokkaasti kuin nuorempana, auringonlasku saattaa tulla mielestämme pikaisemmin kuin se oikeasti tulee.

Kirkkaat valot viestivät aivoille, ettei aurinko ole vielä laskenut, mikä pitää melatoniinin tuotannon aisoissa tovin. Valoaltistus kannattaa Parthasarathyn mukaan aloittaa noin puoli tuntia tai tunti ennen auringon laskua ja jatkaa sitä noin kahden tunnin ajan.

Cindy Lustigin mukaan kannattaa myös vältellä alkoholin juomista ennen nukkumaanmenoa. Vaikka yömyssy saattaakin väsyttää, yöunien laatu laskee.

Lopulta muutokset yöunissa ovat osa elämää ja osa muutoksista on sellaisia, joihin et voi vaikuttaa. Terveillä elämäntavoilla voi kuitenkin taata itselleen laadukkaat yöunet.

Lue myös: Toistuvatko aina samat tapahtumat? Unitutkija kertoo, miten omia unia voi yrittää tulkita

Lue myös: Helppo unikikka voi tehdä hyvää aivoille: "Tehokas ja edullinen tapa parantaa kognitiivista suorituskykyä"

Katso myös: Etkö saa nukahdettua? Uni tulee jopa minuutissa tällä "kikalla"

1:05img

Oletko kuullut niin sanotusta 4-7-8-tekniikasta? Sen avulla unen väitetään tulevan jopa minuutissa. Testaa itse, näin se toimii!

Lähteet: Huffpost, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Ikääntyminen