Schengen-alueen ulkorajojen valvonta on heikoin lenkki terrorismin torjunnassa, arvioi sisäministeri Petteri Orpo.
EU-maiden sisäministerit suunnittelevat passintarkastusten kiristämistä Schengenin ulkorajoilla. Se tarkoittaisi, että myös EU-kansalaisten passit skannattaisiin tarkemmin ja tietoja verrattaisiin poliisin keräämiin tietokantoihin.
Valvonnan tehostamisella pyritään rajoittamaan EU-maiden ja Syyrian välillä liikkuvien vierastaistelijoiden kulkua.
Orvon mielestä Suomen ja Venäjän välisellä Schengen-rajalla valvonta toimii mallikkaasti.
Suomen huolena on, että lisätarkastukset hidastavat tarpeettomasti rajanylityksiä.
– Mikäli (valvonnan kiristämisestä) päätetään, toivoisimme, että se tehtäisiin järkeä käyttäen. Suomessa me olemme kaikkein pisimmällä, olemme ottaneet uudet teknologiat käyttöön ja meillä on hyvä riskiperusteinen arviointi siitä, kenet tarkastetaan, Orpo sanoi Brysselissä EU:n sisäministerien kokouksen alla.
Valvonnan tehostamisella pyritään rajoittamaan EU-maiden ja Syyrian välillä liikkuvien vierastaistelijoiden kulkua. Pariisin iskujen pääsuunnittelijaksi epäilty Abdelhamid Abaaoud pääsi liikkumaan vapaasti Syyrian ja Ranskan välillä, vaikka viranomaiset epäilivät häntä useista terroriteoista jo ennen Pariisin iskuja.
Lisävalvonta ei poista iskujen uhkaa
Valvonnan kiristämisellä tai muilla toimilla on mahdotonta aukottomasti torjua uusia terrori-iskuja. Ranska, Belgia ja Britannia ovat korkeimmassa uhkaluokassa.
– Eurooppa on avoin yhteiskunta. Vaikka kuinka paljon valvotaan ja tarkkaillaan, ei pystytä kokonaan sulkemaan pois terrori-iskun mahdollisuutta, Orpo sanoi.
EU:n sisäministerit käyvät nyt samaa keskustelua kuin tammikuussa Charlie Hebdon iskujen jälkeen.
Uusia toimia ei ole tänään pöydällä, sillä laaja terrorisminvastainen toimintaohjelma käynnistettiin jo tammikuun iskujen jälkeen. Iso ongelma liittyy siihen, että viranomaiset eivät hyödynnä riittävästi yhteisiä tietokantoja, joihin pitäisi syöttää tietoja vaarallisina pidettävistä henkilöistä.
– Jälleen kerran taas tullaan siihen samaan tulokseen, että jäsenmaat aivan liian huonosti panevat toimeen tehtyjä päätöksiä, Orpo sanoi.