Frontexin johtaja: EU:n ulkorajat kontrollissa, mutta ihmisten tunnistaminen ongelma

30657595
Frontex haluaisi lisää keinoja Eurooppaan tulevien rekisteröintiin.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 25.09.2015 19:06
Toimittajan kuva

Pekko Ylönen

pekko.ylonen@mtv.fi

Suomessa vieraillut EU:n rajavalvontaviraston Frontexin pääjohtaja Fabrice Leggeri vakuuttaa, että EU:n ulkorajat ovat pakolaiskriisistä huolimatta kontrollissa. 

Keinoja kaikkien tulijoiden tunnistamiseen ja rekisteröintiin ei kuitenkaan ole, ja tämä johtaa Leggerin mukaan ongelmiin.

– EU kohtaa myös turvapaikka-shoppailua, ja se aiheuttaa vaikeuksia. Mutta ulkorajat ovat täysin kontrollissa, ja me tiedämme täsmälleen mitä sielllä tapahtuu, Leggeri sanoo.

Frontexin entinen pääjohtaja ja Rajavartiolaitoksen nykyinen apulaispäällikkö Ilkka Laitinen on Leggerin kanssa samoilla linjoilla.

Hänen mukaansa Frontex ja rajaviranomaiset pystyvät valvomaan tulijoita, mutta ongelmia on sen takia, että määrät ovat niin isoja eikä viranomaisten kapasiteetti riitä.

Lisäksi turvapaikanhakijoita pitää puhuttaa eri maissa uudelleen ja uudelleen, koska tiedot eivät liiku.

– Ei voida rekisteröidä asianmukaisesti, ei pystytä selvittämään heidän henkilöyttään, eikä meillä ole yhteistä eurooppalaista tietokantaa, mihin nämä tiedot laitettaisiin, Laitinen sanoo.

Frontexin budjetti on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti. Ensi vuodelle virasto sai 70 miljoonaa euron lisärahoituksen, joka on tarkoitus käyttää niin sanottujen hotspotien perustamiseen ja kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden käännyttämiseen.

Hotspotit ovat Kreikkaan ja Italiaan suunniteltuja tunnistamiskeskuksia, joissa turvapaikanhakijat kerätään yhteen ja rekisteröidään.

Torniossa muutama päivä sitten avattu järjestelykeskus voisi toimia Frontexin pääjohtajan mukaan jonkinlaisena esimerkkinä näille keskuksille.

– Varmasti tämä Suomen keskus voi tarjota esikuvan siitä, miten työt järjestetään, ja minkälaista yhteistyötä eri virastot voivat tehdä esimerkiksi lainsäädännön osalta tällaisissa keskuksissa. Tämä on ehdottomasti hyvää kokemusta kaikille jäsenmaille, Leggeri sanoo.

Laitisen mukaan mallia kannattaakin ottaa, sillä käytännössä kaikki Suomeen pohjoisen kautta saapuvat turvapaikanhakijat saadaan nyt rekisteröityä ja ohjattua hallitusti eteenpäin.

– Luulen, että se on hyvä esimerkki, kun siihen vielä yhdistää ne muutkin asiat, mitä Torniossa on tehty ulkomaalaisvalvonnan ja rikostorjunnan osalta poliisin, tullin ja rajavartiolaitoksen toimesta.

Leggerin mukaan Suomen itäraja on malliesimerkki hyvin valvotusta EU:n ulkorajasta.

Laitisen mukaan ongelmia ei ainakaan toistaiseksi ole, mutta tarkkana pitää olla.

– Todettiin keskustelussa Frontexin pääjohtajan kanssa, että Suomen ja Venäjän raja on yksi niistä ulkorajoista, joiden kautta ongelmia EU:n alueelle ei tule.

– Mutta meidän pitää olla tarkkana koko ajan. Meidän täytyy pitää koko ajan yhteyttä Venäjän rajavartiopalveluun ja huolehtia siitä, että meillä on yhteinen tilannekuva ja riittävät resurssit rajan valvontaan, Ilkka Laitinen sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset