Skeitti- tai potkulauta on monelle kesän ykkösmenopeli. Rullilla kulkeva rinnastetaan jalankulkijaan ja liikenteessä tämän paikka on jalankulkuun tarkoitetuilla väylillä.
Rullaluistelijaa ja skeitti- sekä potkulautailijaa kohdellaan liikenteessä jalankulkijana. Tämä tarkoittaa, että samat säännöt koskevat niin kävelijää kuin rullien päällä liikkuvaa.
– Skeitillä, lonkkarilla, potkulaudalla tai sähköisellä potkulaudalla liikutaan samoilla väylillä kuin kävellen. Yhdistetyllä kevyen liikenteen väylällä käytetään mieluiten oikeaa reunaa ja ohitetaan maltillisesti vasemmalta puolelta. Ajoradalla ei kannata kruisailla, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen kertoo.
Turvallisuus mielessä myös ostoksilla
Lautoja löytyy monenlaisia. On kruiseria, lonkkaria, potku- ja skeittilautaa ja jokaisesta monenlaisia malleja eri valmistajilta. Valikoimaa monipuolistavat entisestään uudet sähköistetyt liikkumisvälineet.
Vanhemman kannattaa hankinnassa ottaa huomioon turvallisuustekijät: millaiset renkaat välineessä on ja hallitseehan lapsi kulkupelin.
Heiskanen muistuttaa vanhempia varmistamaan, että lapsi hallitsee kulkupelin. Tyypistä riippumatta laudan käyttöä on syytä harjoitella ennen liikenteeseen lähtöä. Tämä koskee myös sähkömoottorilla varustettuja kevyitä liikkumisvälineitä, kuten tasapainoskootteria tai sähköpotkulautaa. Esimerkiksi alamäessä nopeus voi herkästi karata käsistä, mikä voi johtaa kaatumiseen. Jos laudasta ei ole kokemusta, vie sen käytön opettelu oman aikansa.
– Liikennesääntöjä ja liikennetilanteiden hallintaa on hyvä kerrata liikkumalla yhdessä lapsen kanssa liikenteessä. Samalla voi varmistua siitä, että lapsi hallitsee ajokkinsa. Lapsen kanssa on hyvä käydä läpi myös kohtelias tapa kulkea liikenteessä: myös rullailevan on tärkeää olla huomaavainen kanssakulkijoita kohtaan, Heiskanen muistuttaa.
Risteystilanteissa tarkkana
Rullien päällä nopeus kasvaa helposti. Erityisesti risteysalueilla on syytä olla valppaana.
– Autolla kulkevan on havainnoitava huolellisesti muita kulkijoita, etenkin risteyksissä. Vanhempien on hyvä opettaa lapsille, että potkulaudan kanssa hidastetaan vauhtia ennen tienylitystä ja näin avitetaan esimerkiksi kääntyvän autoilijan havainnointia.
Rullaluistelijalle kypärä on jo itsestäänselvyys, mutta se suojaa myös laudalla rullaavan päätä. Potkulaudat ja sähköistetyt liikkumisvälineet ovat kulkupelejä liikenteessä siinä, missä muutkin.
Jos lapselta ei löydy entuudestaan sopivaa kypärää, kannattaakin ostosmatkalla varata Liikenneturvan mukaan aikaa myös sen sovittamiseen. Kypäräksi sopii esimerkiksi pyöräily- tai skeittikypärä. CE-hyväksyntä on syytä aina tarkistaa.
Lähde: Liikenneturva