SM-liigaan hätkähdyttävä muutos – pelaajat huolissaan: "Joku järki pitää saada"

SM-liigaan tehdään isoja linjamuutoksia, näin ne on otettu vastaan 1:10
SM-liigaan tehdään isoja linjamuutoksia, näin ne on otettu vastaan

Jääkiekon SM-liigakausi käynnistyy ensi tiistaina eli 10. syyskuuta. Uuden kauden alla yksi puheenaihe on ylitse muiden: tuomarilinjamuutos.

SM-liiga aikoo omien sanojensa mukaan puuttua kovalla kädellä niin sanottuun estopelaamiseen. Tähän lasketaan sekä kiekollisen että kiekottoman pelaajan estämiset sekä erinäköiset sitomistilanteet.

Näitä pyritään kitkemään tiukalla otteella pelistä pois.

Linjaa on testattu kesän harjoituspeleissä. Kokemukset ovat olleet…

… moninaisia.

– Joitakin pelejä kun tuossa pelattiin, niin niissä mentiin aika lailla pelkästään yli- ja alivoiman parissa. Ajatus ja tavoite ovat tuossa (uudistuksessa) hyviä, mutta töitä pitää vielä tehdä, Pelicansin kapteeni Miika Roine sanoo MTV Urheilulle.

– Jotenkin on tuntunut siltä, että meidän harjoituspeleissämme on vedetty todella ylikorostuneella linjalla. Toki ymmärrän sen, kun viesti halutaan viedä läpi, että mitä saa tehdä ja mitä ei. Mutta jos peli on vain pelkkää yli- ja alivoimaa, niin sitten peli kärsii, JYPin kapteeni Teemu Eronen pohtii huolen kera.

– Nyt on ollut melkoinen määrä erikoistilanteita harjoituspelien aikana. En ole varma, että palveleeko tuo peliä, jos on pelkkää yli- ja alivoimaa. Toki, tässä ollaan hyvällä asialla, mutta jotain tarkkuutta ja joku järki tuohon pitää saada niin, ettei yhdessä pelissä tule 25:tä kahden minuutin jäähyä, Lukon kapteeni Sebastian Repo jakaa oman huolestuneen havaintonsa aiheeseen liittyen.

Käytännössä kaikkien liigaseurojen kapteenit uskovat siihen, että uudistus palvelee peliä, eli vie sitä parempaan suuntaan.

Joskin huolia on ilmoilla. Jäähysuman lisäksi.

– Viekö tuo kamppailun pois? Sen aika näyttää. Toivotaan, että tuo on hyvä uudistus, HPK:n kapteeni Petteri Nikkilä pyörittelee.

– Kyllähän tuo (uudistus) palvelee peliä niin kauan kun siellä kaukalossa annetaan yhä kamppailla, HIFK:n kippari Ilari Melart toteaa napakasti.

– Idea on hyvä, mutta kamppailu pitää erottaa siitä. Ei peliä voi viedä pelin sisältä pois ja kamppaileminen kuuluu siihen, Kiekko-Espoon kapteeni Ville Lajunen lisää perään.

Moni liigaseuran kapteeni painottaa sitä, että uudistus pitää saada selvästi pelaajien ja kaikkien tahojen tietoisuuteen.

– Linjattomuus on kaikista haastavinta, mitä voi olla. Oikea linja palvelee peliä, mutta varmasti siinä on vielä tuomareilla ja pelaajilla opeteltavaa. Voisi uskoa, että alkukaudella tulee jupinaa suuntaan ja toiseen. Jos uudistus saadaan oikealla tavalla näkyviin ja jos se ei vie kamppailupelaamista pois, niin silloin tuo on hyvä juttu, Tapparan kapteeni Otto Rauhala pohtii.

Ässien kapteeni Jan-Mikael Järvinen menee omassa analyysissään syvemmälle, yksityiskohtien pariin.

– Jos (uudistuksen) pääteema keskittyy keskialueen kiekottoman pelaajan estopeliin ja sen kitkemiseen – silloin tuo palvelee varmasti peliä. Koska tuo johtaa siihen, että pelin sisällä nähdään kovempivauhtisia karvaustilanteita, joiden myötä pakilla tai hyökkääjällä on vähemmän aikaa avata peliä. Se taas voi johtaa riistoihin ja sitä kautta maalipaikkoihin, Järvinen ynnäilee.

– Veikkaan, että varsinkin alussa nähdään vähän enemmän erikoistilannepelaamista, mutta eiköhän sitten hyökkäyspeli pääse kukoistamaan. Toivotaan, että pidemmän päälle tuo kääntyy positiiviseen suuntaan, KooKoon kapteeni Otto Paajanen niputtaa aiheen.

Lue myös:

    Uusimmat