SM-liigan kohutilanteen sanoja kuunneltiin tarkkaan videolta – Doug Shedden toteaa nyt: "Ansaitsi selkäsaunan"

Arkistokuvaa vuodelta 2005: Doug Sheddenin HIFK tappelukohusta paikallisotteluun Jokereita vastaan 2:07
Arkistokuvaa: Doug Sheddenin HIFK tappelukohusta kuumaan paikallisotteluun Jokereita vastaan (Tulosruutu 10.10.2005)

Jääkiekon SM-liigaa kuohutti syksyllä 2005 tapaus, jossa HIFK:n uuden päävalmentajan Doug Sheddenin kuultiin käskyttäneen pelaajansa Patrik Lostedtin TPS:n ruotsalaispelaaja Andreas Jämtinin kimppuun.

Tapahtumaketju sai alkunsa Turussa pelatun ottelun lämmittelyssä, jossa särmikkäänä persoonana tunnettu Jämtin laukoi kiekon vastustajan maalia kohti.

Shedden huomasi tilanteen vaihtopenkiltä ja pyysi ruotsia puhuvan Lostedtin luokseen. Mitä sen jälkeen sanottiin, tallentui jossain määrin vieressä nököttäneen Turku TV:n videonauhalle, mutta edes tarkkakorvaisimmat kurinpitäjät eivät saaneet sanoista varmuudella selvää.

Kanadalaisvalmentajan kuultiin sanovan, ”go rip his fucking head off” (mene repimään hänen päänsä irti), mutta mahdollisuus lievemmällekin sanamuodolle jäi ilmaan.

Nyt Shedden antaa ymmärtää, että lause kuultiin ihan oikein.

– En tajunnut, että vaihtopenkin takana oli mikrofoneja. Sanoin Lostedtille, että mene sanomaan sille jätkälle, että painuu helvettiin. Sitten se kaveri haistatti minulle vitut ja minä sanoin, että ”haista vittu, me revimme pääsi irti”, Shedden nauraa nyt, lähes kaksi vuosikymmentä myöhemmin.

– Se oli ensimmäinen vuoteni Suomessa enkä tiennyt joukkueiden tai kaupunkien välistä historiaa. Tiesin vain sen, että se typerä kusipää ampui kiekkoja maalivahtiamme kohti. Kysyin, että mitä helvettiä tuo jätkä tekee?

Itse tappelun aloittamista hänen ei tarvinnut Lostedtille erikseen alleviivata.

– En tilannut sitä, mutta he tiesivät, että halusin sitä. Se oli ihan ansaittu. Jämtin ansaitsi selkäsaunan sinä iltana. Tuohan oli ihan helvetin tyhmää.

– Sitten matsin toisessa vaihdossa Lostedt pääsi häneen käsiksi ja aloitti yksipuolisen tappelun. Siitä se paska sitten alkoi, Shedden huokaisee.

HIFK:lle hurjat sakot

Lostedt mukiloi Jämtinin ensimmäisessä erässä kolmen ottelun pelikiellon arvoisesti. Vaikka Sheddeniä ei saatu todettua nauhan perusteella varmasti syylliseksi käskytykseen, HIFK:lle tuomittiin hurjat 20 000 euron sakot koko alkukauden aikana tapahtuneista välikohtauksista.

Vuonna 2020 MTV Urheilulle puhunut Lostedt kiisti saaneensa mitään käskyä vastustajan hakkaamisesta.

– Ei hän mitään käskyttänyt tappelemaan. Shedden pyysi käymään sanomassa, että älä läiski kiekkoja meidän puolellemme, Lostedt kertoi.

– Ekaa erää oli mennyt jonkun verran, kun jatkoin höpöttelyä. Tappeluksihan se sitten meni.

Lue myös:

    Uusimmat