SM-liigan kurinpitäjällä on pitänyt kiirettä tällä kaudella. Sampo Liusjärvi on antanut pelikieltoja tiuhempaan tahtiin kuin parilla aiemmalla kaudella.
Runkosarja on edennyt loppusuoralle. Silti voi jo todeta, että kurinpitopäätösten määrä on suurempi kuin kausina 2013-2014 ja 2014-2015. Liusjärvi on antanut kauden mittaan 39 tuomiota ja pelikieltoja 110 ottelun edestä.
– Näitä edeltävällä kaudella 2012-2013 päätöksiä oli suurin piirtein saman verran, Liusjärvi sanoo MTV Sportille.
Tällä Liusjärvi viittaa Helsingin IFK:n ja Jokereiden välisiin ikäviin tapahtumiin syksyllä 2012, jotka antoivat leiman koko loppukauden ajaksi. Nuo tapahtumat ovat jääneet jo taakse eivätkä ne enää vaikuta tämän päivän SM-liigassa.
Ei ole Liusjärven vika, että hän on joutunut antamaan pelikieltoja tiuhaan tahtiin. Pelaajien tekoset joutuvat jatkokäsittelyyn, mikäli tarvetta ilmenee. Liusjärvi ei kuitenkaan päätä sitä, mitkä tapaukset hänen pöydälleen tulevat. Kurinpitoelin on irrallinen osa SM-liigan tuomaritoiminnasta.
– Kurinpitolinjaa käydään palavereissa läpi ennen kauden alkua ja kauden aikana. Minun tehtäväni on antaa sanktioita jälkikäteen, jos tarvetta on, Liusjärvi selventää.
Jos pelaajan rike on poikkeuksellisen vakava, niin tällöin Liusjärvi ohjaa tapauksen erillisen, nelihenkisen kurinpitoryhmän käsittelyyn. Tällä kaudella näin on käynyt kolmessa tapauksessa.
Historia voi vaikuttaa sanktioon
Pelaajat ovat vastuussa teoistaan. Heitä rangaistaan jälkikäteen harkinnan mukaan. Jos pelaajalla on aiempaa kurinpitohistoriaa ja hän on uudestaan kurinpitokäsittelyssä, niin se voi vaikuttaa uuden rangaistuksen suuruuteen. Esimerkiksi päähän kohdistuneet taklaukset halutaan kitkeä kovalla kädellä.
Liusjärvi pohtii tapauskohtaisesti, että onko pelikiellon ankaroittamiselle tarvetta.
– Esimerkiksi erotuomarin koskemattomuuden rikkominen tai vaikka sovittu tappelu eivät ole sellaisia rikkeitä, että ne korottaisivat uutta sanktioita jos uusi rike on vaikkapa huitominen tai ryntäys, Liusjärvi kuvailee.
– Toki jos ei-spontaaneja tappeluita alkaa olla vähän väliä, niin sitten tilanteeseen pitää reagoida. Sitten se voi olla ankaroittamisperuste, Liusjärvi huomauttaa.
Vanhat rikkeet voivat tuoda pelikieltoon lisää pituutta vielä pitkään jälkikäteen.
– Kurinpitoon vaikuttava historia on linjattu niin, että tarkasteluajankohta on kuluva kausi ja sitä edeltävät kolme kautta.
Negatiivista palautetta tulee vähän
Liusjärvi on toiminut pestissään kaudesta 2010-2011 lähtien. Tänä aikana hän on nähnyt monenlaista ja uusia linjanvetojakin on tehty.
– Joka kauden jälkeen on yhteenvetopalaverin aika. Siinä katsotaan mennyttä ja suunnitellaan tulevaa. Pohditaan, onko tarpeen muuttaa asioita, Liusjärvi kertoo.
Suhteellisen suureen sanktiomäärään nähden kurinpitäjä saa palautetta melko vähän. Yöunet eivät ole pestin vuoksi menneet.
– 39 päätöstä on tältä kaudelta ja aika vähän on tullut palautetta. Kaksi-kolme kertaa kaudessa tulee faneilta palautetta minulle asti. Suurin piirtein saman verran palautetta tulee seuroilta.
Liusjärvi on valittu kurinpitäjäksi kuudesti peräkkäin. Hän aikoo olla tarjolla jatkossakin, kun liigahallitus nimittää ensi kauden kurinpitäjän ja kurinpitoryhmän.
– Kaikissa hommissa on miellyttävät ja raskaammat hetket. En ole sillä mielellä, että olisin saanut tästä tarpeekseni, Liusjärvi toteaa.