SM-liigan suursuosikki vaipui synkkyyteen – Karri Kiveltä suora linjaus: "Nyt on kadonnut aika paljon"

Liigaviikko: Ilveksen kelkka kääntyi dramaattisesti – "Ei kontrollia" 8:16
Liigaviikko: Ilveksen kelkka kääntyi dramaattisesti – "Ei kontrollia".

Yhtenä mestarisuosikkina SM-liiga-kauteen lähtenyt Ilves on vaipunut pelilliseen ja tulokselliseen alhoon. Karri Kivi pohti MTV:n Liigaviikko-ohjelmassa syitä tamperelaisten alakuloon.

Ilves aloitti kauden seitsemällä peräkkäisellä voitolla, mutta sen jälkeen on ollut vaikeaa. Seitsemästä seuraavasta ottelusta voittoja lohkesi ainoastaan kaksi, ja parhaillaan Ilves kyntää kolmen ottelun tappioputkessa. Viimeksi joukkuetta möyhensi HPK, joka haki Nokia Arenasta 41-vierasvoiton tiistaina.

– Peli on yksikertaisesti kadonnut. Heillä ei ole kontrollia siitä, mitä tapahtuu, Karri Kivi paaluttaa.

– Joukkueurheilussa kun haluaa pärjätä, kaikki ei voi olla hoksaamista ja oivallusta, vaan pitää olla juonta, mitä seurata.

Kivi muistuttaa, että Ilveksen pelaajisto uusiutui viime kauden jälkee vahvasti, ja myös valmennus meni uusiksi, mikä näkyy. Päävalmentajaksi tulleella Tommi Niemelällä apureineen riittää töitä tilanteen purkamisessa.

– Valmentamisessa sellaista viikottaista arkea on se, että joku juttu katoaa. Nyt on kadonnut aika paljon, Kivi tuumii.

– Ilveksellä niin moni tuli yhtä aikaa siihen tilanteeseen, että kaiikki rupesivat epäröimään pelillisissä asioissa. Sen takia tulos on ollut tosi vaisu, Kivi selivttää ja havainnollistaa Ilveksen ongelmia videonäytteillään.

Voit katsoa Kiven videonäytteet ja koko arvion Ilveksen tilanteesta pääkuvan paikalla olevalta videolta.

Kivi painottaa, että Ilveksen ongelmissa kyse on täysin valmennuksellisista asioista.

– Tämä on se, mistä jääkiekkovalmennuksessa on kyse. Nyt niin moni asia sakkaa, että täytyy vain päättää, että aletaan käydä videolla pelaajien kanssa asioita läpi, ja kun tämä saadaan kuntoon, toi asia paranee, Kivi kuvailee. 

– Joskus asiat ovat pienempiä, nyt ne ovat isoja, koska on niin isoja pelillisiä ajatusvirheitä. Ei voi koko ajan kaikki saada ahaa-elämyksiä. Sitten se on sekamelksaa.

Niemelä haki Ilveksen peliin ryhtiä rikkomalla alkukaudesta sarjaa dominoineen ykksketjun. Eemeli Suomen ja Jens Lööken väliin nousi tshekkihyökkääjä Adam Najman. Matias Mäntykivi siirtyi ykkösestä Simon Stranskyn ja Kalle Väisäsen väliin. Tulosta ei tullut.

– Selvästi Niemelä haki sitä, että kun ykkönen hukkasi vähän myös peliään, sekoitti sen takia.

Liigaviikon uusimman jakson voit katsoa kokonaisuudessaan alta.

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

2410 Liigaviikko kokonaan

Tässä ovat alkukauden neljä parasta ja neljä surkeinta joukkuetta. Liigaviikko ruoti SM-liigan kuumimmat puheenaiheet.

Ilveksen tuloksenteko lepäsi alkukaudesta hyvin vahvasti vanhan ykkösketjun varassa. Kun runkosarjaa on Ilveksen osalta takana lähes neljännes, näyttää joukkueen pistepörssi kärkiketjun takana vaikealta. Tshekkikaksikko Najman ja Simon Stransky on kerännyt tehot 1+6 mieheen, Ville Meskasen maalitili on avaamatta tehoilla 0+3, Joonas Nättisen sarakkeessa lukee 1+1.

Tapparan 5–1-voittoon päättynyttä Tampereen paikallispeliä asiantuntijana seurannut Kivi antoi MTV:n selostamossa kovaa kritiikkiä juuri Stranskylle tämän veltoista otteista tappioasemassa.

– Jos niin voimakkaasti näyttää joukkueelle, että nyt tästä ei tule mitään, mää en puolustua, se on väärin, siihen täytyy puuttua. Ilveksellä on taitavat  ja hyvät pelaajat, mutta nyt se kollektiivi täytyy saada toimimaan yhdessä, Kivi painottaa.

– Back to basics. Ja saman tien.

Onko Ilves ollut liikaa ykkösketjunsa tehojen varassa?

Kivi näkee, että yhdellä tulosyksikölläkin on mahdollista menestyä, jos "tehoja vain tulee tarpeeksi".

– Siellä on niin paljon monia muita pelillisiä asioita, puolustusasioita esimerkiksi, tai alivoimapeli, joissa pelaajilla on eri rooleja. Tehoihin ei kannata suoraan tuijottaa, Kivi toteaa.

– Jos pelaajat eivät ole samalla kartalla, ja alempien kenttien pelaajat aiheuttavat omiin vaikeita tilanteita, jotka ratkaisevat miinussuuntaan peliä, siitä pitää olla huolissaan.

 

Lue myös:

    Uusimmat