SM-liiga linjasi, että SM-liigajoukkueiden ja U20-joukkuiden pelaajat on pidettävä erossa toisistaan. MTV Urheilu tiedusteli urheilupomoilta, miten se vaikuttaa arkeen.
LUE MYÖS: Petteri Sihvonen tyrmää SM-liigajoukkueiden poikkeuksellisen toiminnan – "Ruotsalaiset olivat tässäkin viisaampia"
SM-liigajoukkueet ovat ottaneet maailman sivu junioreista lupaavia täydennyksiä "edariin": paikkaamaan loukkaantumisten nakertamaa kokoonpanoa tai ihan vaan haistelemaan ilmapiiriä tulevaisuuden varalle.
On jopa puhuttu siitä, että pelaajaralli A-nuorten (nykyään U20), Mestiksen ja SM-liigajoukkueiden välillä on liian kovaa.
Siitä ei nyt ole huolta, kiitos koronan.
SM-liiga tiedotti, että liigajoukkueeseen liittyviltä pelaajilta edellytetään jatkossa vähintään viiden vuorokauden omatoimijaksoa sekä negatiivista koronavirustestiä. Se nostaa huomattavasti kynnystä pelaajavaihtoon.
LUE MYÖS: KalPan NHL-vahvistus palasi kotimaahansa – perheessä vakava sairastapaus
"Aika tiukilla mennään"
Osa SM-liigajoukkueista on menetellyt jo aiemmin uusien säädösten mukaisella tavalla. Rauman Lukko on yksi niistä.
– Urheilullisesti SM-liigan päätös ei ollut tietenkään hyvä, mutta se oli pakko tehdä. Liigapelaajat pitää turvata mahdollisimman hyvin, ja tämä on yksi keino, Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt kommentoi MTV Urheilulle .
JYPin urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen on Sahlstedtin kanssa samoilla linjoilla. JYPin tarkoituksena oli muutenkin pitää pelaajaliikenne mahdollisimman vähäisenä SM-liigajoukkueen, U20-ryhmän ja Mestiksen yhteistyöseuran KeuPan välillä.
– Aika tiukilla mennään. Helppoja ja hyviä ratkaisuja on aika vähän tarjolla.
– Nyt on tärkeintä pitää lätkäyhteisö elinvoimaisena. Tilanne helpottaa vasta, kun yhteiskunnan tilanne muuttuu. Mitään ihmepillerin kehittämistä en lähde odottamaan.
(Juttu jatkuu kuvan alla)
Kuplaudutaan niin paljon kuin pystytään
SM-liigaan on väläytelty NHL:n tyylistä kuplaakin, mutta se on taloudellisestikin mahdotonta järjestää. SM-liiga tekee sen minkä omista lähtökohdistaan pystyy.
Sahlstedt muistuttaa, että sosiaalisesti aktiiviset ja koulua käyvät junioripelaajat ovat enemmän koronaviruksen vaaravyöhykkeessä kuin kokeneemmat pelimiehet.
– Pyrimme kuplautumaan sen minkä pystymme, Sahlstedt määrittelee.
– Kyllä U20-joukkueen pelaaja ja liigapelaaja voivat vaikka jutella ulkona, jos turvaväli on kunnossa. Mutta juniori ei voi tuosta vaan tulla SM-liigan koppiin tai treenaamaan samaan aikaan salille.
Pelaajilta mitataan ruumiinlämmöt päivittäin. Jos lämpö on koholla, näytetään kaukalon portilla punaista valoa.
"Sitten pelataan kolmella kentällä"
Uudet säännökset voivat aiheuttaa outoja tilanteita SM-liigakauden aikana. Jos aamutreeneissä loukkaantuu pari pelaajaa, illalla on pelattava vajaalla joukkueella, vaikka naapurikopissa odottaisi peliaikaa janoavia junioreita.
Tosin toisista SM-liigajoukkueista voi hankkia vahvistuksia, jos he tulevat samanlaisista rajatuista oloista.
Rauman Lukko sai tuta systeemin varjopuolen, kun se pelasi harjoitusottelussa Tampereella Ilvestä vastaan yhdellä maalivahdilla. Lassi Lehtinen tuli kipeäksi ja jäi varotoimenpiteenä Raumalle. Uutta maalivahtia ei voitu hälyyttää paikalle.
Voiko käydä niin, että SM-liigajoukkueet jättävät harjoitusrinkiin "pyörimään" varalta nuoria pelaajia, jotka voisivat pelata muuten U20-sarjassa? Ainakaan JYP ei aio menetellä niin.
– Ei siinäkään ole järkeä, että otetaan mukaan viisi viikkoa pelaamatta ollut jamppa. En usko, että joukkueet alkavat pitää ylisuuria rostereita, ei se palvele pitkän päälle ketään, Viitanen niittaa.
– Jos meidän pitää pelata jossain pelissä kolmella kentällä ja viidellä pakilla, sitten pelataan. Ei siinä muuta vaihtoehtoa ole.