SM-liigassa vietetään marraskuun maajoukkuetaukoa. Runkosarjaa on takana noin neljännes, joten tässä kohdin on hyvä arvioida ulkomaalaispelaajien otteita.
Ulkomaan passin omistavia pelaajia on tällä hetkellä kirjoilla SM-liigassa noin 50. MTV Sport otti tarkasteluun alkukauden isoimmat yllättäjät ja pahimmat pettymykset ulkomaalaisten saralla.
Yllättäjät
Curtis Hamilton, SaiPa
Hamilton on jälleen oiva osoitus SaiPan loistavista hankinnoista ulkomaalaisvahvitusten suhteen. Tshekin liigasta naarattu Hamilton on napauttanut 16 peliin kymmenen osumaa ja hän jakaa maalipörssin kärkisijan yhdessä Tapparan Veli-Matti Savinaisen kanssa. Vahvarakenteinen kanadalaishyökkääjä pelaa suoraviivaisesti ja ajaa hanakasti maalin edustalle.
Joe Finley, HIFK
Jos jätetään huomiotta Finleyn mauton käsiele Pelicans-ottelussa, niin hän on ollut HIFK:lle todellinen vahvistus. Raamikas Finley tuonut helsinkiläisten alakertaan aimo annoksen kovuutta. Jenkkipakki on myös hyvä luistelija isokokoiseksi pelaajaksi. Omassa roolissaan puolustavana puolustajana hän on pelipaikkansa aatelia SM-liigassa.
Zach Budish, Jukurit
Viime kaudella pääosin ”farmin farmissa” eli kiekkoliiga EHCL:ssä pelannut Budish on istunut mainiosti sarjanousijan sapluunaan. Budish pystyy pelaamaan sekä laidassa että keskellä ja on monikäyttöisyytensä vuoksi tärkeä palanen Jukureiden miehistöä. Isokokoinen jenkki on tuonut voimaa erityisesti maalineduspelaamiseen. Budish on ollut yllättävän tehokas. Pistein 4+7=11 hän on joukkueensa toiseksi paras pistenikkari.
Shaun Heshka, Kärpät
Kanadalainen pakitteli Ässissä kaudella 2012-2013 ja oli 31 tehopisteellä sarjan toiseksi tehokkain puolustaja. Heshkan kaksi viimeisintä kautta sujuivat mollivoittoisesti, joten miehen iskukyky oli pieni arvoitus. Alun haparoinnin jälkeen Heshka on nostanut tasoaan ja noussut kiekollisten puolustajien kärkinimiksi. 31-vuotias puolustaja toimittaa hyökkäysalueella kiekon todella hyvällä prosentilla vastustajan maalille. Heshka johtaa pakkien pistepörssiä pistein 3+9=12.
Erik Thorell, TPS
Ruotsin kakkostasolta Turkuun naarattu hyökkääjä on sopeutunut SM-liigaan nopeasti. Thorell on nopea luistelija ja taitava kiekon kanssa. Ruotsalainen rytmittää peliä hienosti, mutta voisi paikoitellen jakaa kiekkoa ahkerammin. 25-vuotias hyökkääjä ei pelaa isoimpia minuutteja TPS:n miehistöstä. Silti hän on joukkueensa paras maalintekijä ja toiseksi paras pistemies. SM-liigan pistepörssissä hän on 12:s saldolla 8+5=13.
Pettymykset
Aaron Gagnon 2016
Aaron Gagnon, Lukko
Mitä on tapahtunut tälle miehelle? Viime kaudella Gagnon paukutti 25 osumaa ja yhteensä komeat 48 tehopistettä. Tänä syksynä maalitili on vielä avaamatta, vaikka pelejä on takana jo 17. Syöttöpisteitä on kertynyt seitsemän. Teholukema -8 on hyytävä suurta vastuuta nauttivalle ykkösketjun sentterille. Gagnonin ohella myös Lukko on ollut paha pettymys, sillä raumalaisseura viettää taukoviikkoa sarjataulukon pohjalla.
Mitch Wahl, Ilves
Menestyminen Ruotsin Mestiksessä ei ole tae siitä, että pärjää SM-liigassa. Wahl oli viime kaudella Allsvenskanin maalikuningas räpättyään 27 osumaa. Jenkkihyökkääjä saapui Tampereelle kovin odotuksin, mutta on jo ennättänyt poistua takkuturkkien pukuhuoneesta pysyvästi. Wahl pelasi 16 peliä vaatimattomin tehoin 1+3.
Nathan Lawson, HPK
11 NHL-ottelua torjunut Lawson hankittiin Hämeenlinnaan ykkösvahdiksi. Harjoitusotteluissa koppi ei kuitenkaan tarttunut odotetusti. Sen sijaan nuoren Emil Larmin räpylä oli ja on edelleen kuuma, joten asetelmat menivät päälaelleen. Lawson pelasi lopulta vain reilut 36 minuuttia SM-liigassa, kunnes HPK purki kanadalaisen sopimuksen. 33-vuotias veskari on edelleen vapailla markkinoilla.
Charles Bertrand, Ässät
Liukasliikkeisen ranskalaisen loikkaa Sportista Ässiin pidettiin yleisesti yhtenä kesän kovimmista liigan sisäisistä siirroista. Toistaiseksi Bertrandin saldo patapaidoissa ei ole erityisen mairitteleva. Hyökkääjä on osunut tolppien väliin kolmessa ottelussa summaten yhteensä neljä maalia. Viime kaudella Bertrand teki 19 osumaa ja tätä edeltävällä sesongilla 16. Bertrand tekee hartiavoimin töitä, mutta peli on mennyt pakottamiseksi. Mies kärsii siitä, ettei rinnalle ole löytynyt sopivia ketjukavereita.
Nolan Yonkman, JYP
Isokokoinen Yonkman hurmasi debyyttikaudellaan JYPin takalinjoilla. Toinen kausi on käynnistynyt niin kanadalaiselta kuin koko joukkueelta selvästi odotuksia heikommin. Viime kaudella Yonkman paikkasi hyvällä sijoittumisella kankeaa liikkumistaan. Tänä syksynä mies on ollut ajoittain hukassa omassa päädyssä. Vielä suuremmat vaikeudet ovat liittyneet avauspelaamiseen. JYPin pelinrakentelu kärsii, kun Yonkman pyrkii jatkuvasti kääntämään peliä nopeasti ylöspäin. Otteet ovat parantuneet syyskuusta, mutta tekemistä riittää edelleen.