Tähtiä ja pettymyksiä – SM-liigan ulkomaalaisvahvistukset puntarissa

Lukon maalivahti Ryan Zapolski jääkiekon Liigan ottelussa Blues - Lukko Espoossa 15. marraskuuta 2013.
Lukko-vahti Ryan Zaposki on huippuvahvistus SM-liigaan.Lehtikuva
Julkaistu 27.10.2015 12:40
Toimittajan kuva

Eemeli Pienimaa

SM-liigan runkosarjaa on takana jo reilu neljännes. Tässä vaiheessa on syytä tarkastella sarjan ulkomaalaispelaajien otteita.

MTV Sport perkaa SM-liigan ulkomaalaisvahvistusten otteet kuluvan kauden osalta. TOP-listalla mukana ovat seuroilleen arvokkaimmat pelaajat, kun taas FLOP-listalla ovat pahimmat pettymykset.

Top 5

1. Ryan Zapolski, Lukko

Ryan Zapolski

Jenkkivahti on ollut Lukolle todellinen kultakimpale. 28-vuotias Zapolski oli jo parilla viime kaudella sarjan parhaimpia torjujia. Nyt hän on pystynyt nostamaan tasoaan entisestään. Zapolski kantaa raskasta kuormaa ja on pelannut yhtä ottelua lukuun ottamatta kaikki Lukon pelit. Tilillä on jo viisi nollapeliä, torjuntaprosentti ja päästettyjen maalien keskiarvon ovat sarjan parhaat. Rauhallinen ja varmaotteinen mies puhkuu itseluottamusta. Lukko on jo aloittanut jatkosopimusneuvottelut miehen kanssa, mutta ensi kaudeksi tie saattaa viedä muualle.

2. Eric Perrin, TPS

Eric Perrin, TPS

Kokenut kanadalainen vaihtoi kuuden JYPissä vietetyn kauden jälkeen osoitteensa Turkuun. Sunnuntaina 40 vuotta täyttävä Perrin ei ole sarjan liukkain luistimilla, mutta taidot ja peliäly korvaavat paljon. Perrin on sarjan tehokkain sentteri pistein 3+13=16. Mies muodostaa yhden tehokkaimman ketjun yhdessä Lauri Tukosen ja Tomi Kallion kanssa. Tehojen lisäksi Perrin on TPS:n henkinen liideri, joka pitää yllä kovaa vaatimustasoa.

3. Sam Lofquist, SaiPa

Sam Lofquist, SaiPa

Hurjan lyöntilaukauksen omaava Lofquist oli viime kaudella SM-liigan yhdeksänneksi tehokkain puolustaja. Kuluvalla sesongilla mies taistelee tosissaan tehokkaimman pakin tittelistä. Jenkkipakki on saanut ripauksen malttia pelaamiseensa. Lofquist laukoo paljon ja nyt vedot suuntautuvat usein maalia kohti päätypleksin sijaan. Kilpailuhenkinen puolustaja on vahvimmillaan hyökkäyspäässä, mutta myös kiekoton puolustuspelaaminen on parantunut.

4. Chad Rau, SaiPa

Chad Rau

Kesken viime kauden SaiPaan saapunut Rau on oppinut nopeasti SM-liigan tavoille. Jenkkihyökkääjä nakutti tuolloin 26 peliin yhdeksän maalia ja oli SaiPan paras maalintekijä pudotuspeleissä. Nyt Raun tilillä on 15 peliä ja kymmenen maalia, jolla lohkeaa SM-liigan maalipörssin kärkisija. Rau on latonut valtaosan maaleistaan metrin säteellä maalista. Mies on vahva ja osaa ajoittaa liikkeensä oikein. Rau on parhaimpia maalineduspelaajia koko sarjassa.

5. Troy Vance, Ässät

Troy Vance, Ässät

Vance lienee tämän listan suurin yllätys. Jenkkipakki saapui Ässiin käytännössä ilman minkäänlaisia odotusarvoja, ja Vance nähtiin lähinnä pakiston täytemiehenä. Isokokoinen Vance on ollut suorastaan loistelias oman pään vartija. Mies pelaa varmasti oman pään kautta ja osaa antaa helpohkon avaussyötön. Vance on ottanut paikkansa sarjan parhaimpien puolustavien puolustajien joukosta. Tämä näkyy myös vastuussa: Vance pelaa keskimäärin yli 25 minuuttia ottelua kohden. Enemmän jääaikaa kaikista liigapelaajista saa vain joukkuekaveri Jyri Marttinen. Vance lienee hinta-laatusuhteeltaan sarjan paras hankinta.

Flop 5

1. Ryan Potulny, Pelicans

Ryan Potulny, Pelicans

”Pystyy pelaamaan kumpaakin suuntaan. Pystyy tekemään maaleja, mutta on myös muuten kokonaisvaltainen pelaaja”. Näillä sanoilla Pelicansin päävalmentaja Petri Matikainen kuvaili Potulnyn hankintaa kesäkuussa. Potulny hankittiin Pelicansiin ykkössentteriksi. Toistaiseksi tulokset ovat olleet kovin vaisuja. Mies on ollut piristymään päin, mutta yksi maali 17 otteluun on aivan liian vähän. Loukkaantumiset näkyvät verkkaisena liikkeenä. Lisäksi aloitusprosentti on todella kehno. Tällä pelurilla on paljon petrattavaa.

2. Christian Engstrand, Blues

Christian Engstrand

Viime kaudella Bluesia kannatellut Eetu Laurikainen lähti Espoosta Pohjois-Amerikkaan ja seura päätti hankkia vahvuteensa ruotsalaisen Engstrandin. Blues ei uskaltanut lähteä kauteen nuoren Kaapo Kähkösen voimin, joka oli viime kaudella Mestiksen paras torjuja. Engstrand lähti kauteen ykkösvahtina, mutta floppasi pahasti. Kähkönen on mennyt nokkimisjärjestyksessä epävarman ruotsalaisen edelle. Tällä hetkellä Engstrandille ei ole mitään käyttöä.

3. Tomas Mojzis, TPS

Tomas Mojzis TPS:n paidassa

Mojzisin otteita katsellessa on vaikea muistaa, että kaudella 2011-2012 hän oli SM-liigan viidenneksi tehokkain pakki ja pelasi Tshekin paidassa MM-kisat. Nyt Mojzis on todella kaukana parhaasta tasostaan. TPS-valmennus on jopa penkittänyt miehen, mutta tulokset ovat olleet laihoja. Aivan viime kierroksilla Mojzis on saanut paremmin luottoa ja parantanut otteitaan hitusen.

4. Matthew Watkins, KooKoo

Matthew Watkins, KooKoo

Yli 300 ottelua AHL:ssä kelpo tehoin pelannut Watkins oli yksi KooKoon profiilihankinnoista. Kanadalaiselle on nähtävästi kirjattu kiinteä paikka sarjanousijan ykkösketjuun, vaikkei kaukalossa tapahtuisi mitään. 16 ottelussa mies on tehnyt vain yhden maalin. Maaliton putki on 13 ottelun mittainen. Watkins kyllä yrittää ja taistelee, mutta se on vähimmäisvaatimus jokaisen pelaajan kohdalla. Ykkösketjun mieheltä pitää tulla tehoja eikä Watkins ole pystynyt kantamaan vastuuta odotetulla tavalla.

5. Josh Gratton, Ässät

Josh Gratton, Ässät

Ässät värväsi elokuussa NHL:ssä ja AHL:ssä nyrkkejään ahkerasti heilutelleen miehen koeajalla. Syyskuun lopulla Ässät tiedotti, että mies lunasti loppukauden mittaisen jatkon. Ässien toimiston ulkopuolella kukaan ei taida tietää tähän syytä. Gratton on pelaillut Ässien nelosvitjassa minimaalisella vastuulla, keskimäärin rapiat kahdeksan minuuttia peliä kohden. Mies on jonkinlainen fyysinen pelote, mutta pelilliset näytöt ovat marginaaliset. Vaikea ymmärtää, että miksi Ässien pitää hankkia tällaisia ”vahvistuksia” nelosketjuun. Pataseuran ulkomaalaisista Grattonin lisäksi Jake Hansen ja Pat Mullane ovat olleet turhia hankintoja.

Tuoreimmat aiheesta

Liiga