SM-liigaseurat ottavat tosissaan videopelaamisen vaarat: "Pelit voivat koukuttaa ja viedä mennessään"

9:05img
Julkaistu 26.09.2018 07:07

Marko Leppänen/MTV SPORT

Varsinkin nuorten urheilijoiden liiallinen videopelien pelaaminen on noussut viime aikoina isoksi puheenaiheeksi. Yöunet jäävät vähiin, jos konsolipelien valot vilkkuvat aamuyöhön asti. Miten SM-liigan seuroissa on reagoitu? MTV Sport tiedusteli asiasta SM-liigan valmentajilta ja pelaajilta. 

Ylälaidan videolla suomalainen kilpapelaaja Jesse Vainikka avaa e-urheilun miljoonabisnestä sekä omaa menestystään.

Sami Kapanen, KalPan päävalmentaja:

”Sääntöjä ei ole tehty, keskustelujen kautta mennään. Haluamme valaista levon merkitystä ylipäätään. Aamukolmesta puoleenpäivään nukkuminen ei ole sama asia kuin yöuni yhdestätoista kahdeksaan. 

Nuoret kieltämättä käyttävät yhä enemmän aikaa videopeleihin. Tietysti ne tuovat positiivisiakin asioita, kuten hahmotus- ja reagointikykyä. Se ei ole kuitenkaan hyvä, että valot vilkkuvat öisin tuntikaupalla. Se ei tee hyvää silmille ja hermostolle.  Omien oikeiden valintojen tekeminen on tärkeää urheilijoille.

Oma poika pelaa KalPan C-nuorissa. Siellä asioita on otettu esille. Mielestäni asioita ei voi panna vain opettajien ja urheiluseurojen valmentajien kontolle. Pelaaminen on aika vaikeaa, jos konsolit otetaan pois. 

Juniorijoukkueissa on tullut jopa sellaisia tapauksia, että pelaajilla on ollut varatabletteja mukana, kun yksi on otettu pois yöksi. Kyllä silloin on jo kohtuullisen addiktoitunut."

LUE MYÖS: Patrik Laine paljasti rituaalinsa: aina videopelejä ennen otteluita

Kristian Kuusela, Tapparan kapteeni: 

"Muutamia vuosia sitten pelasin itsekin vielä sotapelejä. Tiedän kyllä, että pelit saattavat koukuttaa ja viedä mennessään. Viime aikoina ei ole enää tullut paljon pelattua. Sen verran täytyy, että pystyy omat pojat voittamaan Fifassa ja änärissä. 

Pelaaminen on ollut meillä oikeastaan aika vähän tapetilla. Tietysti jos pelaamisesta tulee ongelma, se on huono asia. Ei pelaamisessä sinänsä ole vikaa, kunhan se pysyy rajoissa. 

En voi vastata jokaisen pelaajan puolesta, mutta tiedän, että moni pelaa pelejä. Jos ongelmia tulisi ilmi, niihin olisi puututtava porukalla. 

Nykyään on usein vain yhdet treenit, joten pelata ehtii iltapäivisinkin. Se on sitten valintakysymys, jos haluaa jättää päiväunet pois. 

1.03785782

TPS:n Ilari Filppula vakuuttaa, etteivät hänen joukkuetoverinsa tule silmät ristissä treeneihin. 

Ilari Filppula, TPS:n varakapteeni: 

"Olemme puhuneet siitä mitä on olla urheilija ylipäätään. Siihen ei kuulu, että pelataan jotain Fortniteä läpi yön. Kaikki kyllä tietävät asian. Meillä on sen verran hyväpäisiä jätkiä, ettei kukaan ole tullut silmät ristissä treeneihin. 

Ehdottomasti koen, että pelaajienkin pitää puhua asiasta keskenään. Lähes kaikki ovat kuitenkin täysi-ikäsiä, aikuisten pitää pystyä tekemään itsenäisiä päätöksiä. 

Itse en ole pelannut pleikkaria ainakaan kymmeneen vuoteen. Eikä enää olisi aikaakaan. Ensimmäisen pelikonsolin ostin joskus, kun olin jo muuttanut pois kotoa. Olen kyllä jutellut aiheesta varttuneempien lasten vanhempien kanssa. Jos peliaikaa on annettu vain tunti päivässä, kaverit eivät halua enää tulla kylään."

Ari-Pekka Selin, HIFK:n päävalmentaja

"Liigajoukkueessa ei ole luotu mitään sääntöjä, mutta yleisesti kiinnitämme huomiota teknologiankin avulla huomiota palautumiseen ja lepoon. Ennakointi on minusta tärkeää. Olemme ottaneet asiaa esiin henkilökohtaisissa palavereissa. Toistaiseksi ainakaan pelaamiseen ei ole tarvinnut puuttua. 

Emme ole sokeita asialle. Jos joku pelaaja ei saa parasta irti, asia pitää käydä läpi. Meillä on paljon hyviä silmiä valmennustiimissä. Ei tämä ole yhden miehen show.

Nuorten pelaamisessa on toisaalta se hyvä puoli, että nuoret osaavat käyttää näitä valmennuksen teknisiä apuvälineitä suvereenisti."

1.03825371

Ässien Tommi Taimi pelasi Vaasan Sportin Erik Riskaa vastaan perinteistä lätkäpeliä SM-liigan avaustilaisuudessa. 

Tommi Taimi, Ässien kapteeni 

"Pelaamisesta ei ole ollut mitään keskustelua joukkueessa, eikä se ole ollut ongelma meillä. 

Asia on koko joukkueen yhteinen. On tietysti toivottavaa, ettei pelejä pelattaisi liikaa. Ne kieltämättä kuuluvat monen nuoren elämään. Kukin menee tyylillään, mutta rajat pitää olla. 

Urheilijalle pitäisi olla itsestään selvää, että treenin ja pelin jälkeen panostetaan palautumiseen. Nukut, syöt ja lepäät hyvin. Valmennus panostaa siihen, että jokainen palautuu optimaalisesti raskaiden pelien jälkeen. 

Itse en ole pelannut enää moneen vuoteen. Joskus jätkien kanssa tulee ehkä otettua joku pleikkaripeli. Lapset vievät minun vapaa-aikani. Touhutaan heidän kanssa ulkona ja annetaan elämyksiä."

Tuomas Tuokkola, KooKoon päävalmentaja: 

"Emme suoranaisesti ole puuttuneet asiaan, mutta palavereissa pelaamista on käyty pelaamista läpi. Unirytmi ja elämänrytmi ylipäätään ovat tärkeitä asioita. Idea on, että pelaajat kantavat itse vastuun, ettei pelaaminen jatku puoleenyöhön asti. 

Pelaaminen on iso uhka tulevaisuudessa. Itsekin isänä olen sitä mieltä, että lapsen kuuluu leikkiä ja tutkia maailmaa. En kieltäisi pelaamista ehdottomasti, mutta se pitää olla hallinnassa. Vanhempien pitää tukea sitä, että lapset saavat monipuolista virikettä. 

Lauri Mikkola, Kärppien valmentaja: 

"Tietysti on fakta, että nykypäivänä pelejä pelataan paljon, mutta meille ei ole ainakaan toistaiseksi tullut ongelmia. Kyllä ne tulisivat aika nopeasti esiin, jos yöunet jäisivät vähiin. Mekin pelaamme seitsemänä viikkona kolme peliä viikossa. Aika nopeasti siinä tippuisi kyydistä. 

Unen laatu on jatkuvassa seurannassa Firstbeatin avulla. Meillä on vielä paljon matkustamista, joten palautuminen on tärkeä juttu."

Antti Pennanen, HPK:n päävalmentaja: 

"Emme ole luoneet sääntöjä, mutta seuraamme pelaajien palautumista. Jos sieltä löytyy jotain hälyyttävää, sitten keskustellaan unesta ja levosta. Meillä on Firstbeatin kolmen päivän seurantajaksoja säännöllisesti. 

Lepo on avainasiassa motoriikan, ajattelun ja fysiikan kehittymisessä. Huolestuneena seuraan kyllä yleistä kehitystä. Jos ongelmia ilmenee, kannustan kyllä huolehtimaan omasta ja muidenkin kunnosta."

Mika Kuosmanen, Lukon joukkueenjohtaja ja fysioterapeutti: 

"Pelaamisesta ei ole ollut joukkueen sisällä tarkempaa puhetta, mutta ei se ongelmaksi asti ole noussut. Jos ongelmia on, ne ovat yksittäistapauksia. Kyllä se tulisi tietoon aika nopeasti, jos joku riekkuu koneella koko ajan. Siihen kyllä reagoitaisiin nopeasti. 

Maailman muuttumisen kyllä huomaa. Jos pelaamista ei rajoita lapsilla, he pelaavat koko ajan. Se on iso ongelma tulevaisuudessa. Tässä olisi pelaajayhdistykselläkin hyvä paikka vähän ohjeistaa. Kyse on vakavasta asiasta."

Tuoreimmat aiheesta

Jääkiekko