C Moren asiantuntijat Pekka Saravo, Niklas Bäckström ja Siim Liivik nostivat pinnalle SM-liigan pelaajien siviilielämän pudotuspelien aikana. Jonne Virtanen ja Lasse Kukkonen kertovat miten he tämän ristiriitaisen ajan kokivat.
LUE MYÖS: Karu muisto SM-liigan finaaleista – valmiiksi puolikuntoinen Siim Liivik kohtasi "kuuluisan pommin"
Jääkiekkoilijalla on pudotuspelien aikaan kahdenlaisia päiviä: pelipäivät ja välipäivät.
Onko pudotuspeliaika oikeasti rankkaa jääkiekkoilijalle vai vain tekosyy luistaa ikävistä kotitöistä?
– Kyllä käytin sitä hyväksi ihan runkosarjassakin. No, nyt on kotona ilmoitettu, että ne syyt jäävät, uransa lopettanut Jonne Virtanen naurahtaa.
C Moren asiantuntija puhuivat asiasta (oheinen video) perjantain ottelulähetyksen yhteydessä. Nyt Virtanen ja Lasse Kukkonen jatkavat aiheesta.
Juttu jatkuu kuvan alla
Vapaa-aikaa välipäivinä vähän liikaakin
Pudotuspeliaika on pelaajalle ristiriitaista. Toisaalta se on hienoa, kun saa ulosmitata raskaiden treenijaksojen tulokset.
Toisaalta onnistumisen paineet ovat niskassa, kun jokaisella ottelulla on iso merkitys.
Urallaan 77 SM-liigan pudotuspeliottelua pelannut Virtanen korostaa, että välipäivinä on tärkeää saada ajatukset pois jääkiekosta. Siihen toimivat hyvin esimerkiksi aivottomat komediat tai perheen kanssa oleskelu.
Pelkkä sohvalla makoilu on huono asia palautumisenkin kannalta. Kevyt liikkuminen pitää aineenvaihdunnan käynnissä.
Vapaa-aikaa jää sinänsä paljon, koska välipäivien harjoitukset ovat erittäin lyhyitä. Usein pelaajilla on vain alle puolen tunnin vapaaehtoinen jää.
– Tuntuu, että vapaa-aikaa on vähän liikaakin. Henkisesti voisi olla parempi, että pelattaisiin seitsemänä päivänä putkeen.
Omien lasten leikittäminen puistossa toimi hyvin Virtaselle. Hän korvasi joskus esimerkiksi pyydetyn palauttavan tunnin pyörälenkin kahden tunnin leikkisessiolla.
– Loppuaikana en enää edes yrittänyt huijata, että tein sen lenkin.
Remonttihommat eivät pyöri mielessä
C Moren asiantuntija Lasse Kukkonen leikki pudotuspelien aikana lasten kanssa, mutta hän myöntää Virtasen tapaan, että arjen pyörittäminen jää paljon vaimon vastuulle.
– En kokenut tarpeelliseksi alkaa esimerkiksi suunnitella kodin remottia pudotuspelien aikana. Pitää löytää oikea tasapaino, ettei kuitenkaan ihan mökkihöperöidy, Kukkonen muotoilee.
Kukkonen oli varsinkin uransa loppuvaiheessa Kärppien kokenut johtohahmo, jonka vastuulle lankesi paljon joukkueen virittämisestä täyteen iskuun. Hänen mukaansa nuoruudesta ja kokemattomuudesta on oma etunsa pudotuspelimaailmassa.
– Nuoremmat pelaajat ovat ennakkoluulottomia ja rajattomia. Kun kokenut kärki pelaa toisensa pois, toisesta aallosta on tärkeää nousta mukaan.
Kukkonen nostaa esiin Tapparan Kristian Kuuselan ja Kärppien Mika Pyörälän. Heissä yhdistyvät kokemus ja into, joka puskee esiin joka kevät uudelleen.
– Kokemus tahtoo taipua joskus kyynisyyden puolelle.
Juttu jatkuu kuvan alla
Unirytmi "päin helvettiä"
Riittävä uni on erittäin tärkeää jääkiekkoilijalle muutenkin. Se korostuu pudotuspeleissä, kun tahti on kova ja jatkoaikapelit voivat venyä pitkälle.
Kukkonen sanoo nukkuneensa aina erittäin hyvin, mutta Virtaselle tuli paljon totaalisia "katastrofiöitä".
– Aivan päin helvettiä, hän kuvailee omaa nukkumistaan.
Virtanen joutui turvautumaan välillä nukahtamislääkkeisiin. Hän varoittelee kuitenkin niiden liikakäytöstä.
– Sanoinkin nuoremmille pelaajille, että juokaa mieluummin vaikka kaksi kaljaa kuin otatte unipillerin.
NHL:seurat tarjoavat pelaajille pudotuspelien aikana mahdollisuuden viettää öitä kotikaupungissa hotellissa. Virtasen mukaan Lukon aikana pelaajat saivat halutessaan yöpyä Helmirannan mökeissä. Sitä tilaisuutta hän ei kuitenkaan halunnut käyttää.
– Se olisi jo mennyt liiallisuuksiin.
Nykytahti huimaa päätä
Kukkonen ei katsellut pudotuspelien aikana muiden otteluita, kun Virtanen myöntää tuijottaneensa pelejä välillä liikaakin.
Kun omat pelit ovat nyt ohi, Virtanen katsoo pelejä entistä innokkaammin. Hän on suorastaan mykistynyt pelin vauhdista.
– Äijät menevät ihan älyttömän kovaa. Lopetin niin oikeaan aikaan.
Virtanen korostaa, että kovan pelitahdin, matkustamisen, kolhujuen ja paineiden yhdistelmä on erittäin kova.
– Se on ihan sairasta. Eikä kyse ole mistään juoksusta, vaan pelissä tulee törmäyksiä ja kolhuja. Samassa pitäisi keskittyä pelitaktisiin juttuihin.
Virtanen nostaa hattua nuorille pelaajille, jotka joiden kestävyyspohjat ovat kunnossa. Se auttaa palautumisessa kauden tärkeimmällä hetkellä.
– Ravinnon ja levon avulla on vaikea saada enää eroa toisiin joukkueisiin. Kyllä erottava tekijä on se, että missä kunnossa pelaajat ovat.