Jääkiekon SM-liiga muutti muun muassa taklaustilanteisiin liittyviä sääntötulkintoja uuden kauden alla. Nyt ollaan tilanteessa, missä aiemmin sääntöjen vastaiseksi taklaukseksi tulkittu niittaus ei olekaan enää sääntöjen vastainen.
Liiga teki seuroilta saadun palautteen perusteella viilauksia tuomaritoiminnan painopistealueisiin. Tämän lisäksi muutosten taustalla näkyvät myös kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n tuoreet linjaukset.
UUTINEN: Päähän kohdistuneista taklauksista kohistiin – nyt SM-liiga teki sääntöön radikaalin muutoksen
Konkreettisella tasolla muutokset näkyvät muun muassa siinä, että aiemmin pelikieltoon johtanut tilanne ei välttämättä enää tuotakaan minkäänlaista jälkiseuraamusta.
Esimerkkinä toimii maaliskuussa 2022 nähty tilanne, missä tuolloin JYPiä edustanut tshekkiläispuolustaja Jan Scotka täräytti voimakkaan taklauksen TPS:n tuolloiseen hyökkääjään Juuso Pärssiseen.
VIDEO: JYPin Jan Scotka taklaa rajusti TPS:n Juuso Pärssistä
0:43
Scotka sai tempustaan 5+20-minuutin rangaistuksen.
– Taklaus tulee suoraan edestä päin, kädet ovat kiinni kropassa, eikä taklauksessa tule voimakasta alhaalta ylöspäin suuntautuvaa liikettä. Taklaus kohdistuu suoraan kroppaan, Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn käy tilannetta läpi MTV Urheilulle ja perustelee sitä, miksi taklausta ei enää koeta sääntöjen vastaiseksi.
Toinen esimerkki tulee syksyltä 2021, kun Ilveksen Tuomas Salmela taklasi Lukon hyökkääjää Scott Pooleytä yläkropan alueelle. Salmela sai tilanteesta 5+20-minuutin rangaistuksen ja myöhemmin kurinpidolta kolmen ottelun pelikiellon.
VIDEO: Tuomas Salmelan taklaus johtaa ulosajoon – Lukon Scott Pooley talutetaan ulos kaukalosta
2:49
Nyt?
– Tuo on puhtaasti kropalla tehtävä kroppakontakti. Tuo on kaikin puolin hyvä taklaus, Rönn käy läpi.
– Se on eri asia, jos taklaus tulee sivulta ja siinä esimerkiksi olkapää osuu suoraan päähän. Tai jos taklaus tulee kuolleesta kulmasta ja osuu päähän. Silloin puhutaan sääntöjen vastaisesta taklauksesta, Rönn jatkaa.
Lisää aiheesta jutun yläreunan videolla.