SM-liigassa liikaa joukkueita? Kapteeneilta räväkkä kannanotto

Karri Kiveltä täystyrmäys SM-liigan otteluohjelmalle – "Ihan turha selitellä" 2:03
Karri Kiveltä täystyrmäys SM-liigan otteluohjelmalle – "Ihan turha selitellä"

Jääkiekon SM-liiga kasvaa nyt peräti 16 joukkueen sarjaksi, kun uusi kausi käynnistyy tiistaina. Iso kysymys kääntyy siihen, että onko joukkueita liikaa, varsinkin Suomen kokoisessa maassa?

Liigan joukkuemäärä kasvaa, kun Kiekko-Espoo nostetaan nyt mukaan pääsarjatasolle. Liiga on myös jatkossa auki, sillä ensi keväänä järjestetään karsinnat yhden liigaseuran ja Mestiksen mestarin välillä. Kyseinen liigajoukkue määräytyy sen mukaan, että kumpi sijoille 15. ja 16. päätyneistä joukkueista häviää keskinäisen sarjan.

Jo silloin, kun SM-liigassa oli 15 joukkuetta mukana, pyöriteltiin sitä, että onko tuo liikaa? Nyt joukkuemäärä kasvaa entisestään.

MTV Urheilu esitti SM-liigaseurojen kapteeneille suoran kysymyksen:

Onko sarjassa liikaa joukkueita?

Kannanotto oli sangen raju.

16 kapteenista peräti kymmenen totesi, että joukkueita on liikaa. Jukureiden Jesper Piitulainen oli sekä että -kannalla.

– Tällä hetkellä määrä on oikea, mutta tulevaisuudessa se on varmaan liikaa, Piitulainen sanoo MTV Urheilulle.

Leijonien MM-kultakapteenin ja Kärppien nykyisen kipparin Marko Anttilan mielestä kysymys on osaltaan monimutkainen. Anttila päätyi kuitenkin sille kannalle, että joukkueita on liikaa.

Ässien kapteeni Jan-Mikael Järvinen pyöritteli asiaa monesta eri kulmasta katsottuna.

– Jos kuuntelee ihmisten mielipiteitä, niin on tuossa varmaan pari liikaa. Toisaalta jos asiaa miettii pelaajan vinkkelistä katsottuna, niin puhutaan kuitenkin työpaikoista. Olisiko se sarjan kannalta parempi, jos joukkueita olisi vähemmän? Peli voisi olla ehkä pykälää, kahta parempaa. En toki päätöksiä tee, mutta olen nähnyt myös sen mallin, missä oli 14 joukkuetta. Sekin toimi, Järvinen laskeskelee, viitaten vanhoihin SM-liiga-aikoihin.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Pellaillaan pellaillaan

MTV Urheilu kysyi liigaseurojen kapteeneilta myös sitä, että onko sarjassa liikaa pelejä?

Nykymallissa pelataan ensin 60 runkosarjaottelua. Sen jälkeen sijoille 5.–12. päätyneet joukkueet taistelevat jatkopaikoista paras viidestä -sarjassa. Sijoille 15. ja 16. päätyneet joukkueet kohtaavat puolestaan paras seitsemästä -sarjassa, mikä määrittää sen, että kumpi joukkueista jatkaa kauttaan Mestiksen mestaria vastaan pelattavassa karsintasarjassa.

Pelejä siis riittää ja tahti on kova. Liigakapteenit eivät kuitenkaan näe, nykymäärä olisi liian iso.

Vain neljä kapteenia koki, että pelejä on liikaa.

– En koe, että on, mutta rytmitys voisi olla parempi, Kärppien kapteeni Marko Anttila totesi.

– Paljonhan niitä pelejä on, kun osa pelaa vielä CHL:ää. Ruotsissa oli 52 ja sekin tuntui ihan sopivalta määrältä. Olisiko mahdollista, että joku vuosi kokeiltaisiin 56 pelin sarjaa ja katsottaisiin sitten, että miltä luvut näyttävät? Ässien kapteeni Jan-Mikael Järvinen pohtii ääneen.

Valmentajien puolelta Ilveksen uusi luotsi Tommi Niemelä tarkistelisi asiaa tiukalla syynillä.

– Paljon on pelejä, se täytyy sanoa. Meillä on nyt uudella kaudella parikin neljän pelin viikkoa. Se taas ei riipu siitä, että onko sarjassa 15 vai 16 joukkuetta. Totta kai pitää muistaa se, että tämä on viihdettä. Tämä ei ole pelkästään urheilua. Jos mentäisiin urheilu edellä, pelattaisiin vain kerran viikossa. Mutta koska tämä on viihdettä, on tärkeää, että ihmiset nauttivat tuotteesta. Ei pidä unohtaa sitä millään tavalla, Niemelä toteaa.

Uusi SM-liigakausi käynnistyy tiistaina, kun ohjelmassa on seitsemän ottelun kierros.

Kaikki pelit näkyvät MTV Katsomo -palvelusta

Lue myös:

    Uusimmat