SM-liigassa tapahtuu kummia – IFK-tähden takanakin syntyy tuhoisaa jälkeä: "Saa nähdä, mihin asti jatkuu"

HIFK:n Iiro Pakarinen kommentoi älytöntä maalivirettään 2:52
HIFK:n Iiro Pakarinen kommentoi älytöntä maalivirettään

HIFK:n Iiro Pakarinen on äitynyt jääkiekon SM-liigassa huimaan maalitahtiin viimeisteltyään jo kauden 19 ensimmäisessä ottelussa 22 maalia. Eikä liigasyksyn ilotulitus ole suinkaan ollut vain Pakarisen harteilla.

IFK:n ykköskenttä on ollut syyskaudella likimain pitelemätön. Pakarinen (22+4) johtaa maalipörssiä ja on pistepörssissä toisena, Jori Lehterä (5+29) johtaa piste- ja syöttöpörssiä, Kristian Vesalainen (11+14) on maalipörssissä kolmantena ja pistepörssissä neljäntenä.

Pakarisen ja Vesalaisen lisäksi Kärppien Reid Gardiner (16) ja Lukon Jami Krannila (10) ovat jo tässä kohtaa kautta rikkoneet kymmenen maalin rajan. 20 maalin rajaa, jota MTV Urheilun asiantuntija Karri Kivi pitää "tosi kovan pelaajan" rajana, tulee alkukauden maalitahdilla uhkaamaan talven mittaan poikkeuksellisen suuri määrä pelaajia.

14 viime kauden aikana 20 maalin rajan on puhkaissut keskimäärin 11 pelaajaa. 30 maalin rajan on rikkonut kautta kohden nollasta kahteen pelaajaa.

Kuvaavaa onkin, että tällä hetkellä maalipörssissä sijoilla 1–9 olevat pelaajat ovat tasaisella vauhdilla kaikki matkalla yli 30 maalin kauteen.

– Se on aika paljon. Saa nähdä, mihin asti se jatkuu, Kivi sanoo.

Liiga tiedotti aiemmin lokakuussa, että koko sarjassa oli 83 ensimmäisen ottelun jälkeen tehty maaleja kovemmalla tahdilla kuin kertaakaan sitten kauden 2006–2007. Ottelua kohti maaleja oli tuossa kohtaa tehty 5,88, ja tällä hetkellä lukema on jo 5,94.

Kiven mukaan selittävä tekijä kasvaneisiin maalimääriin löytyy puolustuspelaamisesta.

– Kun välillä pyöritään parikin minuuttia omissa, tullaan puolustuspelitaitoihin, että miten pelaaja osaa laittaa pelin poikki; käyttääkö nopeutta, älyä vai voimaa.

– Kun katsoo peräkkäiset pelit Suomesta ja Ruotsista, niin kyllä he paljon aggressiivisemmin Ruotsissa käyvät kiinni. Se on puolustuspelitaitoa, että halutaan pistää peli poikki, eikä niin, että vain liu'utaan perässä tasuri mielessä.

SM-liigan tuomarilinjassa tapahtui tälle kaudelle tultaessa merkittävä muutos, ja sääntötulkintoja varsinkin estopelaamisen osalta kiristettiin aiempaan verrattuna.

– En näe, että siinä olisi paljon yhtäläisyyksiä, Kivi sanoo kasvaneisiin maalimääriin viitaten.

Lue myös:

    Uusimmat