Snookerin huipulla käynnissä ruma syöksykierre: Maailmestarin uraa uhkaa järkytys, tyttöystävä huumepoliisin epäiltynä

Snookerhuippu Luca Brecelin maailmanmestaruus keväällä 2023 hämmästytti kaikki. Se ei kuitenkaan vedä vertoja käynnissä olevalle belgialaisen syöksykierteelle. 

Brecel, 29, poseerasi MM-pokaalin kanssa salamavalojen loisteessa Sheffieldin Crucible-teatterissa 17 kuukautta sitten. Taiturimainen belgialainen oli säväyttänyt hyökkäävällä pelillään, ja kukistanut matkalla maansa ensimmäiseksi maailmanmestariksi muun muassa suurpelaajat Mark Williamsin, Ronnie O'Sullivanin ja Mark Selbyn.

Mestaruus oli sensaatio, sillä Brecel ei ollut voittanut viidellä yrittämällä ainuttakaan ottelua MM-kisojen pääsarjassa ennen kyseistä kevättä. 

Vaikka Brecel tiedettiin luonnonlapseksi – hän ei omien sanojensa mukaan harjoitellut viikkoihin ennen voitokasta MM-turnausta ja poistui kesken kisojen juhlimaan kosteasti kotimaansa puolelle – kukaan ei osannut odottaa sittemmin nähtyä romahdusta. 

– Hurja syöksy, Suomen kaikkien aikojen snookerpelaaja Robin Hull toteaa MTV Urheilulle.

Vielä maailmanlistalla kuudentena oleva Brecel on heikon edelliskauden jatkeeksi voittanut kuluvan kauden aikana vaivaiset neljä ottelua. Hän on edennyt turnauksissa vain kahdesti avauskierrosta pidemmälle. Lisäksi hän on vetäytynyt yhdestä kisasta, eikä hän selvittänyt karsinnoista tietään pääsarjaan Wuhan Openissa tai International Championshipissä.

Kun kausi lähestyy puoltaväliä, Brecelin suora säilyminen maailmankiertueella eli 64 parhaan pelaajan joukossa alkaa olla liipaisimella. Tällä hetkellä Brecel ennakoidaan 60. sijalle, kun sesonki päättyy MM-kisoihin 5. toukokuuta.   

Brecelin asemia heikentävät viime aikojen surkeat peliesitykset, mutta myös aiemmin saavutettujen rankingpisteiden – etunenässä MM-tittelin – poistuminen saldosta. Jos belgialainen ei käännä pian kurssiaan – ja vieläpä jyrkästi – lipsahtaminen ulos maailmankiertueelta ei ole mahdottomuus. 

Tämä pakottaisi hänet yrittämään paluuta Q School -karsintojen kautta. 

"Nämä hommat tulevat maksuun"

Brecel on tuttu pelaaja Robin Hullille. Joulukuussa 2023 Brecel perui tulonsa Hullin Tampereella järjestämään näytösotteluun viime tipassa. Ilmoitus tuli tekstiviestillä, minkä jälkeen belgialainen ei oikeastaan vastannut yhteydenottoihin. 

Kun puheet kääntyvät Brecelin viime aikojen tulosalhoon, Hullilla ei ole tarjota sille selvää syytä. Hän kuitenkin tietää, ettei Brecel kuulu snookerkiertueen innokkaimpiin harjoittelijoihin. 

– Toivottavasti se on pelillinen ongelma, joka on aina ratkaistavissa, esimerkiksi harjoittelun määrää nostamalla, Hull toteaa.

Brecelin siviilipuolelta kohuotsikoihin ovat nousseet muun muassa jetset-tyylinen matkustelu ja luksusautokaupat MM-tittelin jälkeen sekä viime vuonna elämään tulleen tyttöystävän murheet. Belgialainen Laura Vanoverberghe pidätettiin syyskuussa 2023, ja häntä epäillään osallisuudesta kokaiinirinkiin kotimaassaan. Häntä uhkaa jopa vuosien vankeustuomio epäilyistä, jotka ovat ajalta ennen suhdetta Breceliin.  

– Onko tällä sitten ollut negatiivinen vaikutus motivaatioon? Hull pyörittelee. 

Hullilla on suora mielipide Brecelin itse paljastamasta baareissa notkumisesta MM-kisojen aikana.

– Kyllä se on todella poikkeavaa (toimintaa) menestyvän ammattilaisen normaalikuvioihin verrattuna. 

– Yleensä peli pitää sitten huolen, ettei menesty. Se tulee ikään kuin näpeille jossain vaiheessa takuuvarmasti. 

Sama koskee luistamista harjoittelusta, oli pelaaja sitten kuinka lahjakas tahansa. 

– Nämä hommat tulevat maksuun, se on selvää. Taso on kuitenkin sen verran anteeksiantamaton. Se on ihan normaalia logiikkaa, että jos alaansa ei harjoittele, niin sitten varmuus katoaa.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kun tähän yhtälöön lisää vielä rankingista huolehtimisen, kierre on kova. Hull kertoo, että tällaisissa tilanteissa pelaaja saattaa yrittää huijata itseään päästäkseen parempaan henkiseen tilaan. 

– Paineen vähentämiseksi pyrit tekemään jutut niin, etteivät ne ole stressaavia. Köyhän miehen keino odotusarvon laskemiseen on olla niin sanotusti harjoittelematta liikaa. Sitten voi sanoa, etten odottanut menestystä, kun en ole harjoitellut kunnolla. 

– Paineenhallinnan organisointi omassa harjoittelussa ja snookerpelaajan olemuksessa on tällaisilla hetkillä kriittinen. Jos on taipumusta hölmöilyyn, voi tapahtua isoja syöksyjä, Hull summaa. 

Brecel pelaa seuraavan kerran Northern Ireland Open -turnauksessa, joka alkaa 20. lokakuuta. Silloin hän kohtaa lahjakkaan kiinalaispelaajan He Guoqiangin, joka kellisti muun muassa O'Sullivanin viime kuussa.

Lue myös:

    Uusimmat