"Sodan suurin vastahyökkäys" – Ukraina iskee Harkovan ympäristössä nyt niin, että Venäjän on pakko perääntyä

Ukrainan vastahyökkäys maan toiseksi suurimman kaupungin Harkovan pohjois- ja itäpuolella on edennyt menestyksekkäästi, kertoo sotaa analysoiva amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War perjantaisessa arviossaan.

ISW katsoo, että Ukraina saattaa työntää lähipäivinä venäläisjoukot tykistön kantaman ulottumattomiin Harkovasta. Tykistöllä voidaan tyypillisesti ampua muutamien kymmenien kilometrien päähän.

Sotaa analysoiva ajatushautomo kiinnittää erityisesti huomiota siihen, että Ukraina ei ole valloittanut takaisin asutuskeskuksia vain keihäänkärkimäisesti kapealla alueella, vaan laajalla kehällä.

– Ukrainan operaatio on kehittymässä onnistuneeksi ja laajemmaksi vastahyökkäykseksi. Aiemmin sodassa Ukraina on tehnyt paikallisia vastahyökkäyksiä, joiden tarkoituksena on ollut turvata avainpaikkoja ja häiritä Venäjän hyökkäyksiä, ISW katsoo.

– Tämä viittaa siihen, että Ukrainalla on kyky tehdä suurempia vastahyökkäyksiä kuin mitä olemme sodassa nähneet tähän mennessä, ISW jatkaa.

Maalis-huhtikuun vaihteessa Ukraina valtasi takaisin laajoja alueita Kiovan ympäristössä, mutta se johtui pikemminkin Venäjän vetäytymisestä kuin Ukrainan onnistuneesta vastahyökkäyksestä. Venäjän vetäytymistä toki edelsi Ukrainan menestyksekäs puolustustaistelu, johon ennen sotaa kovin moni asiantuntija ei uskonut.

Venäjän oma hyökkäys jumissa

Ajatushautomo ISW panee merkille myös sen, että Ukraina ylipäätään keskittää joukkojaan näin laajaan hyökkäykseen sen sijaan, että se ryhmittäisi kaikki käytettävissä olevat voimansa Itä-Ukrainan puolustamiseen.

– Tämä osoittaa sen, että Ukrainan armeija luottaa pystyvänsä torjumaan käynnissä olevat Venäjän yritykset piirittää Ukrainan joukot Severodonetskin alueella, ISW toteaa.

Venäjä on jonkin aikaa pyrkinyt rakentamaan jättimottia, johon jäisivät Itä-Ukrainan pullistumassa olevat ukrainalaisjoukot. ISW totesi aiemmin tämän operaation etenevän "hitaasti, mutta tasaisesti". Varsinaisia läpimurtoja ei ole tapahtunut.

Lue myös:

    Uusimmat