Ulkoministeri Timo Soini (sin.) aikoo nostaa suomalaistoimittajan Turkissa saaman tuomion tänään esiin EU-maiden ulkoministerikokouksessa Luxemburgissa.
Ulkoministerit keskustelevat tänään kokouksensa lounaalla EU:n ja Turkin suhteista, ja Soini aikoo nostaa suomalaistoimittajan tilanteen esiin huolestuttavana esimerkkinä sanan- ja lehdistönvapaudesta.
Soini ennakoi STT:lle ennen kokousta, että myös Turkin jäsenyysneuvotteluiden jäädyttäminen tai katkaiseminen nousee esiin. Suomi ei tätä kuitenkaan kannata.
"Mielipide pitää kertoa"
– Mielipiteet ovat aika jakautuneita. Enemmistö on sitä mieltä, että neuvotteluita ei kannata jäädyttää ja katkaista, koska siten Turkki saa vyörytettyä sen EU:n syyksi, että neuvottelut eivät etene.
Soinin mukaan Suomi ei halua keskeyttää neuvotteluita juuri tästä syystä, koska EU:lle jäisi "mustapekka käteen".
– Mutta mielipide pitää kertoa. Tässä on selvät kriteerit, miten voidaan edetä. Jos niitä ei täytetä, ei edetä, Soini viittaa jäsenyyden ehtoihin.
Hän muistuttaa, että neuvottelut voidaan katkaista määräenemmistön päätöksellä, mutta aloittamiseen uudelleen tarvitaan kaikkien hyväksyntä.
Suomalaistoimittaja on joutumassa vankilaan, mitä vielä pitää tapahtua, että Suomi tiukentaa kantaansa?
– Yksittäistapauksesta ei voida vetää tällaisia johtopäätöksiä. Oikeusprosessi pitää katsoa loppuun asti. Hän valittaa siitä tuomiosta niin kuin oikein on ja sitten on vielä ihmisoikeustuomioistuin, Soini vastaa.
Turkin ja EU:n suhteiden määrittelyssä painaa hänen mukaansa moninainen joukko asioita lähtien alueen vakaudesta ja siitä, että maa on Naton jäsen.
– Kansainvälinen politiikka on monimutkaista. Ei tässä äsähtämisellä kannata lähteä. Tiukka pitää olla, mutta pitää katsoa, mikä on seuraus.
Ruotsikin haluaa jatkaa keskustelua
Ruotsi on Suomen kanssa samoilla linjoilla ja haluaa pitää keskusteluyhteyden Turkin ja EU:n välillä avoinna.
Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin mukaan neuvotteluiden jatkaminen muuttuu kuitenkin yhä vaikeammaksi, mitä enemmän esimerkiksi toimittajien toimintaa rajoitetaan.
Hän muistuttaa, että jäsenyysneuvottelut ovat väylä EU:lle kertoa maan kehitykseen liittyvistä huolista.
– Tämä on ollut tapa saada Turkkia oikeille raiteille ja tekemään uudistuksia. Uskon, että myös opposition kannalta on tärkeää, että me emme sulje ovea, Wallström sanoi STT:n kysyessä, olisiko jäsenyysneuvottelut jo aika keskeyttää.
Käytännössä neuvotteluissa ei ole tapahtunut edistystä pitkään aikaan, koska Turkki ei ole toteuttanut uudistuksia, joita siltä edellytettäisiin EU-jäsenyyteen.