Ulkoministeri Haavisto: Mahdollista, että Suomi on Naton jäsen ennen vuoden vaihtumista – "Tietysti asiat voivat pitkittyä"

LK Haavisto 22.05.2022
AFP / Lehtikuva
Julkaistu 01.06.2022 14:08
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) piti keskiviikkona tiedotustilaisuuden Turkin kanssa käytävistä neuvotteluista liittyen Suomen Nato-jäsenyyteen.

Haaviston mukaan viime viikon keskustelu Turkin kanssa sujui "hyvässä hengessä".

– Sovittiin, että keskustelut jatkuvat. Samalla tehdään kotitehtäviä yhdessä Ruotsin kanssa. Valmistaudutaan huolellisesti kaikkiin kysymyksiin, joita Turkilla on, Haavisto toteaa.

Lue myös: Presidentti Niinistö toivoo yhteisymmärrystä Turkin kanssa kesäkuun aikana - Nato-jäsenyys voi mahdollistaa asevientiä

Turkin kysymyslistalta Haavisto nosti esille niin Suomen ja Ruotsin suhteen EU:n terroristijärjestöksi määrittelemään PKK:n kuin maiden terrorilainsäädännön ylipäätään.

– Myös asevientikysymykset ovat olleet esillä. Erilaiset karkoituspyynnöt myös, maat tietysti noudattavat näissä omaa lainsäädäntöä, Haavisto sanoo.

Lue myös: "Erdoganin mukaan Suomi on terroristipesäke ja tietyllä tavalla hän on oikeassa" – tällä tilastolla väitteen voi perustella

"Ihan mahdollinen sekin aikataulu"

Haaviston mukaan neuvottelujen aikataulua on vaikea arvioida, koska se riippuu "kokonaan toisista toimijoista kuin Suomesta ja Ruotsista".

– Ehkä sellainen ajatus on, että Madridin huippukokouksessa Natolla olisi myönteistä kerrottavaa laajenemisesta ja saataisiin asiat siihen mennessä johonkin malliin. Vaikkapa niin, että ensimmäinen kierros Suomen ja Ruotsin kanssa neuvotteluista olisi jo tapahtunut. Siihenkin tarvitaan kaikkien Nato-maiden konsensus, Haavisto kertoi.

– Ihan mahdollinen sekin aikataulu, että ennen tämän vuoden loppua maat (Suomi ja Ruotsi) tulevat Nato-jäseniksi hyväksytyiksi, mutta tietysti asiat voivat pitkittyä. Jokainen Naton jäsenmaa voi määrittää tätä tahtia, Haavisto jatkaa.

Lue myös: Tutkija: Tämä olisi Turkin edellyttämistä myönnytyksistä helpoin toteuttaa

Ulkoministerin mukaan Suomi on saanut "erittäin vahvoja tukilupauksia" esimerkiksi Yhdysvalloilta, Iso-Britannialta, Ranskalta ja Saksalta.

– Luotamme, että nämä apulupaukset konkretisoituisivat hyvinkin nopeasti jos tulisi jokin uhkaava tilanne, Haavisto sanoo.

Lue myös: Erdogan: Turkki ei salli "terrorismia tukevien maiden" pääsyä Natoon niin kauan kuin on presidenttinä

Tuoreimmat aiheesta

Nato